ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μάθε παιδί μου… άθληση

*Θετικό κλίμα σε πλειάδα σχολείων από μαθητές και γυμναστές

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2015 8:02

Του Σωτ. Κέλλα

Ο σημαντικότερος νόμος για την ιστορία του νεοελληνικού αθλητισμού, υπεγράφη την 10η Ιουλίου 1899, έλαβε τη γραμματαρίθμηση ΒΧΚΑ΄ και τον τίτλο «Περί γυμναστικής και αθλητικών αγώνων».  Έθετε τον σκοπό της γυμναστικής, τη διδασκαλία της γυμναστικής στα σχολεία, ένωσε όλους του γυμναστικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, ρύθμιζε τη λειτουργία, τη σύσταση, τους πόρους και τις υποχρεώσεις της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, προέβλεπε την ίδρυση “Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου” και “Σχολής Γυμναστών”. Επίσης ο πόθος της μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα εκφράστηκε μέσα από το νόμο αυτό με τον Ιωάννη Χρυσάφη να παίζει σημαντικό ρόλο σ’ όλη την αθλητική ζωή, την εποχή αυτή αλλά και των επόμενων τριών δεκαετιών. Σύνταξε το νόμο ΒΧΚΑ. Ευνόησε την τέλεση πολλών αγώνων, γυμναστικών επιδείξεων και παρελάσεων. Μετέφερε στην εκπαίδευση το σουηδικό σύστημα εκγύμνασης.

Ο σχολικός αθλητισμός με ιστορία περίπου 116 χρόνων τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του βαρέος εκπαιδευτικού συστήματος έδειξε μια φθίνουσα πορεία παρότι πριν μια δεκαετία άρχισαν προγράμματα για αθλητική ανάπτυξη όπως αυτό της ολυμπιακής παιδείας και του προγράμματος «Καλλιπάτειρα» που σκοπός του ήταν η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών καθώς και των εκπαιδευτικών με εμπειρία στην Ολυμπιακή Παιδεία, σε προγράμματα που προβάλλουν και προωθούν θέματα ισότητας στην κοινωνία, ανοχής στη διαφορετικότητα και τον πολυπολιτισμό και ενισχύουν την ανάπτυξη δημοκρατικής, ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και αθλητικών ιδεωδών.

Από πέρυσι σε μια προσπάθεια να τονωθεί το αθλητικό κίνημα με πρωτοβουλία τού τότε υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου αποφασίσθηκε η καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού που θα γιορτάζεται κάθε πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Χθες ήταν η μέρα που οι  αυλές των σχολείων μετατράπηκαν σε αθλητικούς χώρους και βοηθούντος της καλοκαιρίας η πλειοψηφία των παιδιών σε όλα τα σχολεία της Λάρισας  συμμετείχαν. Η 2η διοργάνωση της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού είχε ως θέμα: «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». 

Αρκετοί γυμναστές φρόντισαν να συνδυάσουν τις αθλοπαιδιές με ομιλίες στα παιδιά ενώ μας μίλησαν κάποιοι εξ αυτών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει να αναβαθμιστεί στα σχολεία ενώ αυτή η ιδέα αποτελεί πρόκριμα για καλύτερες αθλητικές σχολικές  μέρες. Μάλιστα είπε ότι ήταν ευτύχημα που υπήρξε και  πρόβλεψη για τα παρολυμπιακά αθλήματα που αυτή την περίοδο έχουν ατονήσει μια και οι συγκεκριμένοι αθλητές χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική  στήριξη που δεν τη έχουν(παλαιότερα υπήρχαν πολλές χορηγίες). 

Ένας άλλος γυμναστής ο Γιάννης Τζουβίλης μας είπε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι προολυμπιακή χρονιά καθώς του χρόνου θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο και οι συμμετοχές των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών δεν θα ξεπεράσουν τις εκατό. Και αναρωτήθηκε: «Μέσα σε μια δεκαετία από την Ολυμπιάδα της Αθήνας μέχρι τώρα διαλύθηκε το ολυμπιακό πνεύμα των μεγάλων εκδηλώσεων;  Ο τρίτος της παρέας ο Δημήτρης Τσιούρβας μας είπε ότι αυτή τη στιγμή μόνο ο σχολικός αθλητισμός θα μπορέσει να φέρει την αθλητική ανάπτυξη και να ξανανεβάσει τη χώρα μας σε υψηλό επίπεδο. Και έκανε μια πρόβλεψη… «Το 2016 στην Ολυμπιάδα του Ρίο περιμένουμε μετάλλια μόνο από την κωπηλασία και το στίβο. Τα άλλα αθλήματα πού είναι; Και ειδικά στη Λάρισα που πριν μερικά χρόνια είχαμε αναδείξει μέχρι και ολυμπιονίκη φέτος κινδυνεύουμε να μην συμμετέχει κανένας Λαρισαίος στη μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού».

Ας ελπίσουμε ότι η μέρα του πανελλήνιου σχολικού αθλητισμού θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ο σχολικός αθλητισμός στη χώρα και τη Λάρισα όπως το είχε εμπνευστεί ο μεγάλος παιδαγωγός γυμναστής που απεβίωσε πρόσφατα  Χρήστος Κλέτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass