ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Δεν... ξενιτεύονται Κωπηλατοδρόμιο – Ιστιοπλοϊκό

* Κατηγόρησε τη ΝΔ για «εγκληματική αδράνεια», διαβεβαίωσε όμως ότι τα έργα θα τελειώσουν στην ώρα τους *Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην «ΒΟΛΟΣ Α.Ε.»

Δημοσίευση: 14 Νοε 2009 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 12:44
«Η αδράνεια τελειώνει εδώ». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης για τη γρήγορη κατασκευή των έργων που αφορούν στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, τους οποίους χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα στο οποίο δεν μπορούμε να αποτύχουμε».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Μαγνησίας του ΛΑΟΣ κ. Παύλου Μαρκάκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην «ΒΟΛΟΣ Α.Ε.» και ταυτόχρονα ανέφερε ότι:
- «Από τα έργα στο φάκελο διεκδίκησης, το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο ξεκινούν άμεσα και με ταχείς ρυθμούς μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας.
- Για το Μεσογειακό Χωριό η μελέτη χωροθέτησης ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όμως ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου έχει μείνει πολύ πίσω και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για τη Θεσσαλία.
- Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί το συντονιστικό όργανο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που εμπλέκονται στους Αγώνες, όπως προβλέπεται από το ν. 3773/2009, ακριβώς όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Θα αξιοποιηθεί άμεσα η τεχνογνωσία που έχει το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού από τους Ολυμπιακούς και θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων παρά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».
Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ ότι «εγκατέλειψε στην τύχη τους τους Μεσογειακούς, όπως βέβαια την ίδια εποχή είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και το κράτος.
Τα έργα του φακέλου διεκδίκησης καθυστερούν επικίνδυνα και σήμερα όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να καλύψουμε αυτές τις καθυστερήσεις με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ακόμη περισσότερη δουλειά. Η κατάσταση που παραλάβαμε πρέπει και μας ανησυχεί όλους», σημείωσε.
Ενδεικτικά ο κ. Π. Γερουλάνος ανέφερε ότι «ενώ η Οργανωτική Επιτροπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συστάθηκε τον πέμπτο μήνα από τους ογδόντα τέσσερις εναπομείναντες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή για τους Μεσογειακούς Αγώνες συστάθηκε δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των Αγώνων.
Η Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε σήμερα δεν έχει καν το προσωπικό για να κάνει το έργο της. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρω ότι δεν βρήκαμε μελέτες όλου αυτού του καιρού για αθλητικές υποδομές ούτε καν προκηρύξεις. Η εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν δικαιολογείται με τίποτα, ούτε τα θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος μπορούν να αιτιολογήσουν την απελπιστικά πολύμηνη αδράνεια», επισήμανε.
 
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»
«Οι διεθνείς επιτροπές δεν εξετάζουν αν έχουμε εναλλαγή κυβερνήσεων στην Ελλάδα όταν έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και έχουμε αναλάβει να κάνουμε πετυχημένους Μεσογειακούς Αγώνες», σχολίασε στην απάντησή του ο κ. Παύλος Μαρκάκης.
Ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας του ΛΑΟΣ ζήτησε από τον κ. Π. Γερουλάνο να τοποθετηθεί ότι «το Κωπηλατοδρόμιο και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο θα εκτελεστούν στο Βόλο διότι – όπως εξήγησε - οι καθυστερήσεις μας δημιουργούν την αμφιβολία ότι αυτά τα έργα κάποιοι σκέπτονται να τα κάνουν στο Φάληρο ή στον Σχοινιά. Και αλίμονο τότε! Διότι δεν θα έχουμε Μεσογειακούς Αγώνες Βόλου, αλλά θα έχουμε πάλι Μεσογειακούς Αγώνες στο αθηνοκεντρικό κράτος, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Πρέπει επίσης να δεσμευθείτε ότι οι μελέτες, οι χρηματοδοτήσεις και η εκτέλεση των έργων θα γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, για να μην έχουμε πάλι το φαινόμενο λόγω του κατεπείγοντος να έχουμε απευθείας αναθέσεις, όπως είχαμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί τότε θα προκύψουν θέματα και διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων», πρόσθεσε ο κ. Π. Μαρκάκης.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ρώτησε ακόμη «αν σκέπτεται η Κυβέρνηση να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρίας «ΒΟΛΟΣ Α.Ε.», διότι τότε θα έχουμε επιπρόσθετες καθυστερήσεις», ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει «στη στελέχωση όλων των Διευθύνσεων που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως και στη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Φαντάζομαι ότι δεν θα το κάνετε τόσο αργά όσο κάνατε και τη στελέχωση του κράτους, όταν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές ακόμη το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει, περιμένοντας να κάνετε τις επιλογές των βιογραφικών σημειωμάτων», είπε δεικτικά.
Ο κ. Π. Μαρκάκης ζήτησε επίσης δημοσιοποιηθεί το συνολικό ύψος χρηματοδότησης της Πολιτιστικής Μεσογειάδας και υπογράμμισε: «Εγώ προσωπικά και το κόμμα μου δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθήσουμε στενά τις δραστηριότητες του υπουργείου σας. Θα έλεγα ότι θα γίνουμε ένας «Αλμούνια» της περιοχής, για να παρακολουθήσουμε αν πράγματι τηρήσετε τις υποσχέσεις, για να μην φθάσουμε στο σημείο οι Μεσογειακοί Αγώνες να είναι μια, όπως λέμε, όχι «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά μια πράσινη αποτυχία».
«ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ»
«Η πολιτική μας βούληση είναι να καλύψουμε όλοι το χαμένο χρόνο», επαναβεβαίωσε ο κ. Παύλος Γερουλάνος επισημαίνοντας: «Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ στο δικό σας χαρακτηρισμό ως «κύριος Αλμούνια των Μεσογειακών Αγώνων». Οι Αγώνες αυτοί είναι μια επένδυση για τη χώρα μας και νομίζω ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλοι εδώ είμαστε συνεργάτες και όχι απλά ελεγκτές ο ένας του άλλου».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτιστικής Μεσογειάδας. Δεν αλλάζουν αυτή τη στιγμή τα χρονικά διαγράμματα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή των χώρων διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, όπως ενδεχομένως έχετε ακούσει από πηγές που δεν αφορούν εμάς αυτή τη στιγμή.
Επίσης, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εκεί νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πεδίο συνεργασίας όλων μας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η επιτυχία των Αγώνων αυτών είναι μια εθνική υπόθεση και θα αναζητήσουμε τη στήριξη όλων, για να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο κ. Π. Γερουλάνος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass