Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

Κώστας Καρτάλης: «Κάθε ημέρα που περνά δεν ξαναγυρνά»

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2009 22:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:22
Οι Μεσογειακοί Αγώνες που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο το 2013 είναι χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ανέλαβε η Θεσσαλία στη σύγχρονη ιστορία της και είναι η πρώτη φορά που μία μεγάλη διοργάνωση γίνεται εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο ερώτημα που υπάρχει είναι αν οι δύο πόλεις καταφέρουν να κάνουν μία διοργάνωση αντάξια των προσδοκιών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων αλλά και να συνεχίσει την παράδοση των πετυχημένων διοργανώσεων της χώρας μας με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα εθνικό στοίχημα αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αποφάσισαν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο παρά τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ τους. Μάλιστα η μείζονα αντιπολίτευση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εμπιστεύτηκε μεγάλο μέρος των απόψεών της σε ένα βουλευτή που έχει μια μεγάλη εμπειρία σε θέματα αθλητικών διοργανώσεων τον Θεσσαλό και συγκεκριμένα από το Βόλο Κώστα Καρτάλη.
Τον Κώστα Καρτάλη επιλέξαμε για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο που μας αποκάλυψε το φοβάται, πώς βλέπει το χρονοδιάγραμμα των έργων και αν πιστεύει ότι οι δύο πόλεις θα πετύχουν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.
Προτείνει ότι η Οργανωτική Επιτροπή οφείλει να δρομολογήσει κάθε ενέργεια για τη διοργάνωση των Αγώνων χωρίς πολιτικά κίνητρα ή πολιτικές επιρροές ενώ ο ίδιος τονίζει ότι αν διαπιστώσει ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την Οργανωτική, λ.χ. στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού, θα είναι από τους πρώτους που θα το καταγγείλει.
Τέλος αναφέρει με ποιο τρόπο θα ενεργήσει η παράταξή του σε περίπτωση που αυτή κληθεί από τον ελληνικό λαό να διαχειρισθεί τους Αγώνες εφόσον κερδίσει την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» δίνει απαντήσεις για όλα τα θέματα χωρίς δισταγμούς και περιστροφές
*Ήσασταν ένας από τους βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2103 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, νομοσχέδιο το οποίο η παράταξή σας ψήφισε. Το θεωρείται ικανό να αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για πετυχημένους Αγώνες;
Είναι ένα βασικό εργαλείο που από μόνο του δεν αρκεί αν δεν ενεργοποιηθεί η κεντρική διοίκηση τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και στον τομέα των κατασκευών. Σημειώνω ότι το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιτρέπουν στην ανώνυμη εταιρία για την οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων να λειτουργήσει. Σε τέτοια μεγάλα γεγονότα ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Στους συνεργάτες μου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων έλεγα το αυτονόητο «Κάθε ημέρα που περνά δεν ξαναγυρνά». Όμως το αυτονόητο στη χώρα μας είναι πάντα επαναστατικό. Τώρα σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο, η εκτίμησή μου είναι ότι στην πορεία θα χρειαστούν και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για κατασκευαστικά ή άλλα θέματα.
*Μπορείτε να δώσετε κάποια παραδείγματα;
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάστηκε να έρθουν ειδικοί σε ραδιοτηλεοπτικά θέματα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η νομοθεσία μας δεν τους επέτρεπε να δουλέψουν ή και να παραμείνουν στην Ελλάδα πάνω από έξη μήνες. Κάναμε ειδική ρύθμιση στη Βουλή για να το ξεπεράσουμε. Σε μία άλλη περίπτωση, χρειάστηκε να επιλυθεί το ζήτημα των διαδικασιών εισόδου στη χώρα των μελών της Ολυμπιακής οικογένειας που ήταν από χώρες εκτός Schengen. Πολύ δύσκολο πρόβλημα καθώς σχετιζόταν και με διακρατικές συμφωνίες.
• Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αδυναμίες ή όχι. Προτείνατε κάποιες αλλαγές που δεν έγιναν δεκτές;
- Νομίζω ότι έγινε καλή δουλειά στη Βουλή και πολλές ατέλειες του Νομοσχεδίου διορθώθηκαν σε κλίμα συναίνεσης. Αρκετοί περίμεναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έκανε μηδενιστική κριτική και θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο. Δεν έγινε έτσι. Εγώ τουλάχιστον δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου έχοντας ζήσει την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και την ανηλεή – και τις περισσότερες φορές άδικη – κριτική της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε στιγμές που αναζητούσαμε πολιτικά στηρίγματα και εκτός του χώρου μας για να αντιμετωπίσουμε διεθνή κυκλώματα πίεσης.
* Ο Βόλος και η Λάρισα τι κέρδη θα έχουν από τους Αγώνες και πώς κατοχυρώνονται ότι τα οφέλη θα αφορούν στους δημότες;
- Τα κέρδη προκύπτουν από τα έργα που θα γίνουν, τις δομές αθλητισμού και πολιτισμού (λ.χ. το Κέντρο Μεσογειακού Πολιτισμού) που θα δημιουργηθούν και στο βαθμό που θα παραμείνουν και μετά τους Αγώνες και την προβολή της περιοχής στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν είναι πανάκεια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Είναι μία σημαντική ώθηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανταγωνίζονται τη δυναμική του ΕΣΠΑ 2007-2013 για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και ούτε θα λύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά το 2013 με την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το λέω αυτό γιατί ακούω αρκετούς να προβάλλουν τους Μεσογειακούς Αγώνες ως το μέσο επίλυσης κάθε προβλήματος των δύο πόλεων, της Θεσσαλίας και των κατοίκων της.
* Και για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής;
- Eίναι πολύ σημαντικό να τονωθεί η οικονομία της Θεσσαλίας με την εμπλοκή τοπικών επιχειρήσεων είτε απευθείας ή μέσω κοινοπραξιών. Αυτό σημαίνει προετοιμασία και γνώση του εγχειρήματος. Θυμάμαι όταν πρωτοανέλαβα Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων οργανώσαμε σε συνεργασία με την τότε Οργανωτική Επιτροπή στοχευμένες ημερίδες στις οποίες παρουσιάζαμε στον επιχειρηματικό κόσμο τις ανάγκες των Αγώνων. Π.χ. στην ενότητα Ολυμπιακό Χωριό αναφέραμε ότι θα χρειάζονταν 16.000 κρεβάτια, 100.000 σετ σεντονιών, 50.000 καρέκλες, 6.000 κλιματιστικά, κ.ά. Ή στην ενότητα Τεχνολογία αναφέραμε ότι θα χρειάζονταν 20.000 υπολογιστές, 200 σταθεροποιητές τάσης, κ.α. Δίναμε και ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα για τις προκηρύξεις. Αυτό επέτρεπε στους σοβαρούς επιχειρηματίες να προετοιμαστούν είτε από μόνοι τους ή μέσω συνεργασιών για να διεκδικήσουν τις αναθέσεις όταν θα έβγαιναν οι διαγωνισμοί. Αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας κινείται στα τυφλά.
* Η ισορροπία Λάρισας-Βόλου υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει με δεδομένη την άσχημη προϊστορία των δύο πόλεων ή ωρίμασαν οι σκέψεις για ανάπτυξη του δίπολου προς συμφέρον και των δύο πόλεων;
- Θα είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος εγκλωβίσει τις δύο πόλεις σε τοπικιστικές λογικές που διαιρούν τις δυνάμεις τους αντί να τις ενώνουν. Η ευκαιρία για τη Θεσσαλία είναι μοναδική και σε ό,τι με αφορά θα δουλέψω στην κατεύθυνση της σύνθεσης. Αν το δίπολο Βόλου-Λάρισας οργανωθεί και στηριχθεί, η ευρύτερη περιοχή θα έχει μόνο να κερδίσει. Στη δική μου πολιτική ανάγνωση θα έπρεπε οι βουλευτές Μαγνησίας και Λάρισας (αλλά και οι άλλοι βουλευτές από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων) να έχουμε κάτσει σε ένα τραπέζι και να έχουμε τουλάχιστον ανταλλάξει απόψεις για το πώς θα αξιοποιήσουμε καλύτερα την ευκαιρία. Θα συμφωνούσαμε σε όλα; Προφανώς όχι. Αλλά θα είχαμε ξεκαθαρίσει τα χαρτιά μας και ενδεχομένως κάποιοι από εμάς θα είχαμε αναπτύξει συναντίληψη για εντατικότερες και περισσότερο συντονισμένες διεκδικήσεις. Προτίθεμαι να πάρω πρωτοβουλία πάνω σε αυτό το θέμα.
* Πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο προσδίδει τη διαφάνεια που πρέπει για τους Αγώνες καθώς θα είναι κριτήριο για την πορεία τους;
- Ναι, με τις αλλαγές που έγιναν καλύπτονται οι προϋποθέσεις καθώς η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει μετά από δημόσιες προκηρύξεις και θα υπάρχει εσωτερικός έλεγχος αλλά και έλεγχος από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ήταν αλλαγές που πρότεινα καθώς τις είχαμε προβλέψει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και βοήθησαν ιδιαίτερα. Σε μία κοινωνία δύσπιστη και ενοχλημένη από τις τελευταίες αποκαλύψεις για το μαύρο χρήμα, η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και όσοι τρέξουν την εταιρία υποχρεούνται να τη διασφαλίσουν ακόμα και αν χρειαστεί να «ματώσουν».
* Το Πα. Σο. Κ. ψήφισε το νομοσχέδιο. Ποιος ο λόγος που το έπραξε και αν πιστεύετε ότι θα υπάρχει εθνική πολιτική για την επιτυχία τους;
- Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι εθνικό στοίχημα και δεν υπάρχει χώρος για πολιτική εκμετάλλευση. Ως προς το αν υπάρχει εθνική πολιτική για την επιτυχία τους, η απάντηση είναι ΟΧΙ με κεφαλαία γράμματα. Η Κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν ένα μικρό περιφερειακό γεγονός αντί ως μείζον διεθνές γεγονός. Είναι κάτι που με ενοχλεί βαθύτατα.
* Είδατε τους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα, ποιες εμπειρίες αποκομίσατε; Ποια τα συν και τα πλην των Αγώνων που είδατε;
- Επρόκειτο για ένα επαρχιακό, πλην όμως συμπαθές, αθλητικό γεγονός. Στο ενημερωτικό μου σημείωμα προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σημείωνα “Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2009 (Πεσκάρα) ήταν μέτρια. Βασικό στοιχείο ήταν ότι η Ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε να προσαρμόσει την Πεσκάρα στις ανάγκες των Mεσογειακών Αγώνων αντί να τους χρησιμοποιήσει ως τον καταλύτη για αναπτυξιακές αλλαγές στην περιοχή. Η λάθος αυτή απόφαση αυτόματα μετέτρεψε τη διοργάνωση σε ένα ακόμα αθλητικό γεγονός, αντί σε ένα μείζον αναπτυξιακό γεγονός αθλητικού χαρακτήρα. Κόστισε δε σε δυναμισμό, σε έργα που θα δημιουργούσαν νέες προοπτικές για την περιοχή αλλά και σε ενδιαφέρον στους πολίτες που μάλλον αγνόησαν το γεγονός αντί να το στηρίξουν. Οι Αγώνες ήταν με τον πήχυ χαμηλά. Τέτοια είδους διοργάνωση δεν θα πρέπει να είναι στο πνεύμα της ελληνικής προσπάθειας».
Αν αλλάξει η κυβέρνηση θα διαφοροποιηθούν τα σχέδια για τους Αγώνες;
* Κατά την άποψή μου θα επιταχυνθεί η προετοιμασία και θα διεκδικηθεί ο χαμένος χρόνος προς όφελος έργων, όπως η ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου Λάρισας, που σήμερα είναι προς ακύρωση. Το βασικότερο είναι ότι θα αλλάξει η βασική προσέγγιση.
- Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;
Σε κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση υπάρχει ένα καθοριστικό δίλημμα «Να προσαρμόσω την πόλη στις ανάγκες των Αγώνων» ή «να χρησιμοποιήσω τους Αγώνες ως τον καταλύτη ανάπτυξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της»; Η εκτίμηση μου είναι ότι η Κυβέρνηση σήμερα κινείται με άξονα το πρώτο σκέλος του διλήμματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκπτωτικές διαθέσεις που νομίζω όλοι βλέπουν. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επένδυε στο δεύτερο σκέλος του διλήμματος επιχειρώντας πρακτικά να δημιουργήσει νέες διαδρομές με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
* Κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες ως προς αυτό...
- Γνωρίζω ότι κάποιοι αμφισβητούν τις προθέσεις μας. Τους θυμίζω ότι όταν ήταν ο Βόλος Ολυμπιακή πόλη, δεν κατασκευάστηκε μόνο το Πανθεσσαλικό Στάδιο (που ήταν άλλωστε και η μόνη υποχρέωση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) αλλά και πολλά άλλα έργα από την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης μέχρι την επέκταση του Μουσείου Βόλου και από την κτιριακή ολοκλήρωση του Νοσοκομείου Βόλου μέχρι τον περιφερειακό Βόλου στη διαδρομή έως το Στάδιο. Το ίδιο κάναμε και για τις άλλες Ολυμπιακές πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Για την Αθήνα δεν συζητώ. Νομίζω ότι κάθε καλόπιστος παρατηρητής αναγνωρίζει ότι η πόλη βελτιώθηκε ριζικά.
* Ποια κατά την γνώμη σας τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2103;
- Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν διασφαλίζεται ικανοποιητικός ρυθμός στην προετοιμασία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος που με πολύ κόπο θα αναπληρωθεί. Συζητώ με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και μου μεταφέρουν την άποψη ότι το 2013 είναι ακόμη μακριά. Εχουν άγνοια κινδύνου. Δεν τους κατηγορώ για αυτό, ενδεχομένως ανησυχώ περισσότερο γιατί ξέρω, από την εμπειρία μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι ακολουθεί και πόσο περιπλέκεται η κατάσταση όσο κινείσαι προς την τελική ευθεία. Με τρομάζει ότι δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο συντονισμού και διοίκησης των Μεσογειακών Αγώνων. Η Εταιρία από μόνη της δεν αρκεί. Μπορεί οι Μεσογειακοί Αγώνες να μην έχουν το μέγεθος των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά γίνονται στην περιφέρεια και αυτό γιγαντώνει τις δυσκολίες. Χρειάζεται σχέδιο διάσωσης για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Όχι ότι δεν θα γίνουν. Αλλά για να γίνουν όπως τους επιθυμούμε.
* Ανησυχείτε μόνο για τα έργα;
- Και για τα έργα. Ολοι μιλούν για αυτά και είναι λογικό γιατί στο ξεκίνημα η προσοχή είναι προσανατολισμένη σε αυτά που πρέπει να κατασκευαστούν. Όμως υπάρχουν και απαιτητικά προγράμματα όπως αυτό της ασφάλειας, των μεταφορών, της φιλοξενίας, της διαπίστευσης, των ιατρικών υπηρεσιών, της τεχνολογίας, κ.ά. Και να μην ξεχνάμε πρόκειται για αθλητικό γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταρτισθεί ένα ειδικό πρόγραμμα μεσογειακής αθλητικής προετοιμασίας κατ΄ αντιστοιχία αυτού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει επίσης να φροντίσουμε να έρθουν καλοί αθλητές ώστε οι Αγώνες του 2013 να κερδίσουν σε αίγλη. Εχω μιλήσει για αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Σπύρο Καπράλο.
* Ο αριθμός των εθελοντών στην Πεσκάρα έφθασε τους 3.000. Μπορεί η Λάρισα με το Βόλο να έχουν τον ίδιο αριθμό;
- Νομίζω ότι θα έχουν περισσότερους υπό μία βασική προϋπόθεση. Να «ανοίξουν» οι Αγώνες στον κόσμο. Για να γίνει αυτό θέλει πολλή δουλειά που ακόμα δεν τη βλέπω. Θα πρότεινα πρόγραμμα Μεσογειακής Παιδείας στα σχολεία, υλοποίηση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας με εξωστρεφή διάθεση, διαγωνισμούς για τη μασκότ και το σήμα (αν αλλάξει), προ-μεσογειακά αθλητικά τουρνουά, κ.ά.
* Ποιο έργο φοβάστε ότι μπορεί να μην γίνει;
- Η ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας αλλά και το Τραμ Βόλου. Αν δεν διαπιστώσω κινητικότητα, σύντομα θα προσθέσω και το Κέντρο Κωπηλασίας στην Κάρλα.
* Και ποια δράση φοβάστε ότι μπορεί να μη γίνει;
- Οι «Πράσινοι» Μεσογειακοί Αγώνες.
* Υπάρχει χώρος και για τους άλλους δύο νομούς της Θεσσαλίας;
- Φιλοξενία αγωνισμάτων των Μεσογειακών Αγώνων θα είναι δύσκολη γιατί προϋποθέτει την έγκριση της ΔΕΜΑ που δεν είναι θετική στη διασπορά των αθλημάτων. Όμως θεωρώ αναγκαίο να εμπλακούν και οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας. Αυτό μπορεί να γίνει με προμεσογειακά αθλητικά τουρνουά, με προπονητικά κέντρα, με δράσεις της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, τουριστικές διαδρομές, κ.ά. Θεωρώ κρίσιμο να ενισχυθεί το Παν. Θεσσαλίας στα Τρίκαλα υπό την έννοια της δημιουργίας ενός σύγχρονου εργονομικού κέντρου.
* Οι Αγώνες μπορεί αν πολιτικοποιηθούν μπορούν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στον κόσμο και να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία τους;
- Η εποικοδομητική κριτική είναι αναγκαία, η κατεδαφιστική κριτική ανεπιθύμητη. Κάνουν λάθος, όποιοι χρησιμοποιήσουν τους Αγώνες για πολιτικό εφαλτήριο. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που δεν είναι σε θέση να αποδεχθούν κριτική και αυτομάτως τη βαφτίζουν «στείρα αντιπολίτευση». Στην πορεία για το 2013, θα δούμε «μικρούς» και «μεγάλους» ανθρώπους.
* Η Οργανωτική Επιτροπή πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει τεχνοκρατικά ή θα υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή. Αν η παράταξή σας γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει την Οργανωτική; Μήπως πρέπει να έχει διαπαραταξιακό χαρακτήρα;
- Η Οργανωτική Επιτροπή οφείλει να δρομολογήσει κάθε ενέργεια για τη διοργάνωση των Αγώνων χωρίς πολιτικά κίνητρα ή πολιτικές επιρροές. Αν διαπιστώσω ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την Οργανωτική, λ.χ. στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού, να είσθε σίγουρος ότι θα είμαι από τους πρώτους που θα το καταγγείλω. Άλλωστε αντέδρασα στη Βουλή στη ρύθμιση που προέβλεπε δικαιούχους του προγράμματος Stage στην Οργανωτική Επιτροπή καθώς θεώρησα ότι πρόκειται για ένα ακόμα ρουσφετολογικό εργαλείο. Τελικά γράφτηκε ότι επιτρέπεται μεν όμως μέχρι 10% του συνολικού ποσοστού εργαζομένων.
* Ήσασταν γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να διαρθρωθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες; Πώς θα βλέπατε την ίδρυση Γενικής Γραμματείας όπως τότε που ήσασταν στην Κυβέρνηση;
- Δεν χρειάζεται νέα Γενική Γραμματεία. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αρκεί. Χρειάζεται όμως ενιαίο κέντρο συντονισμού κατ΄ αναλογία της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας και ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο. Σύντομα θα υπάρχουν φορείς που θα αποφασίσουν να προβάλλουν τους Μεσογειακούς Αγώνες ή να δρομολογήσουν άλλες δράσεις για τους Μ.Α. 2013 χωρίς καμία συνεννόηση με τη διοργανώτρια πόλη, την Οργανωτική Επιτροπή ή και τη ΓΓΑ. Αν είχα καταφέρει κάτι ως Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ο οριζόντιος και κάθετος συντονισμός. Καθοριστικό βέβαια ήταν ότι είχε αποφασισθεί σε υψηλότατο επίπεδο ότι τίποτα δεν δρομολογείτο τότε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν το είχαμε εγκρίνει ως στοιχείο ενός ευρύτερου προγράμματος. Ήταν αδιανότητο για παράδειγμα να δρομολογήσει δράσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ένας Ολυμπιακός Δήμος ή μία Νομαρχία ή ένα Υπουργείο χωρίς να έχουμε συμφωνήσει. Ετσι διασφαλίσαμε συνέργεια, συμπληρωματικότητα, ποιότητα, οικονομία ανθρωποδυνάμεων και πόρων.
* Επί των ημερών σας στο πλαίσιο των Ολυμπιακών έργων συμπεριελήφθηκε και το Στάδιο Καραϊσκάκη παρότι θα χρησιμοποιούταν από μία ΠΑΕ. Η Πολιτεία βοήθησε τότε με τον εξοπλισμό του. Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει το ίδιο και στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΛ για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα στην ώρα του; Πόσο ήταν το ύψος του εξοπλισμού που δόθηκε στο Καραϊσκάκη;
- Εδώ υπάρχει μία παρανόηση. Το Στάδιο Καραϊσκάκη παραχωρήθηκε για εύλογο χρονικό διάστημα στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό με αντάλλαγμα την κατασκευή του αποκλειστικά με δικούς του πόρους. Το Καραϊσκάκη κόστισε μηδέν ευρώ στην Πολιτεία και δεν δόθηκε εξοπλισμός. Έγιναν μόνο κάποιες προσωρινές προσαρμογές για τις ανάγκες της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, προσαρμογές που «ξηλώθηκαν» μετά τους Αγώνες. Όπως και τοποθετήθηκαν φωτεινές πινακίδες που επίσης αφαιρέθηκαν μετά. Αυτό που κέρδισε ο Ολυμπιακός ήταν η ταχύτητα στην έκδοση διοικητικών αποφάσεων που σε άλλες περιόδους μπορεί να έκαναν και χρόνια... Η ΑΕΚ που και εκείνη προσπάθησε για ένα παρόμοιο σενάριο δεν τα κατάφερε γιατί η δική της περίπτωση παγιδεύθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Ο Ολυμπιακός ήταν «τυχερός». Δεν κατατέθηκαν προσφυγές από συλλόγους ή πολίτες και το έργο προχώρησε με τρομερούς κατασκευαστικούς ρυθμούς. Το Μάιο του 2003 ήταν ένας σωρός ερειπίων (είχε μόλις γίνει η κατεδάφιση) και τον Ιούλιο 2004 ήταν ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η υπόθεση Καραϊσκάκη σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί τα δημόσια έργα καθυστερούν τόσο πολύ...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass