ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Φορολογική «καταιγίδα» στον αθλητισμό...

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2010 23:06 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:05
Φορολογική «καταιγίδα» έφερε στον αθλητισμό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αυτή δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά και τον ερασιτεχνικό καθώς καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές και το αφορολόγητο των μικρών εξόδων για οδοιπορικά παικτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον αρχίζουν να υπάρχουν διαμαρτυρίες για το διπλασιασμό της φορολόγησης στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες που από 20% πηγαίνει στο 40% και πλέον τα ερασιτεχνικά σωματεία δύσκολα θα βγάζουν διοικήσεις αφού κινδυνεύουν άμεσα με μεγάλα πρόστιμα και θα αναγκαστούν να έχουν λογιστές μια και καμία δαπάνη δεν δικαιολογείται χωρίς παραστατικό.
Στο «απόσπασμα» είναι κυριολεκτικά ο αθλητισμός και κανένας σε λίγο καιρό δεν θα θέλει να ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό της κοινωνίας αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Παράδειγμα όποιος κάνει μηδενικά συμβόλαια κινδυνεύει να καταγγελθεί από πολίτη και να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί του ενώ για τα ερασιτεχνικά ένας κίνδυνος ελέγχου δημιουργεί σοβαρές πιθανότητες για πρόστιμα τα οποία βεβαιώνονται στον πρόεδρο και σε μέλη που έχουν υπογραφές. Ποιός θα αναλάβει τέτοιο ρίσκο; Το ίδιο ισχύει και για τοπικές ενώσεις που μέχρι τώρα είχαν φορολογική ασυλία αφού δεν υπήρχε έλεγχος. Κάθε μορφή αντιπολίτευσης περί των οικονομικών θα δημιουργεί ελέγχους με άγνωστες προεκτάσεις για τους κατέχοντες αξιώματα . Για μια παράβαση 500 ευρώ κινδυνεύουν οι πρόεδροι να μην παίρνουν φορολογική ενημερότητα ή να τους δημιουργηθεί πρόβλημα μέσα στο σωματείο η την τοπική ένωση μια και οι επιχορηγήσεις έχουν σταματήσει και θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
ΤΕΛΟΣ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Αναλυτικά πήρε τέλος η αυτοτελής φορολόγηση των ποδοσφαιριστών, προπονητών αλλά και υπαλλήλων αθλητικών ανωνύμων εταιριών. Δηλαδή ενώ μέχρι την 1-1-2010 ένας παίκτης είχε αυτοτελή φορολόγηση 20% δηλαδή σε ένα συμβόλαιο 100000 ευρώ πλήρωνε φόρο 20% τώρα μεταφέρεται το ποσό ως εισόδημα κάτι που σημαίνει ότι για ποσό άνω των 60.000 ευρώ θα υπάρχει κλίμακα 40%(και πάνω από 16000 ευρώ το ελάχιστον θα είναι 24%) και τα ποσά θα μετρούν με άλλα εισοδήματα.
Το μεγάλο ερώτημα πλέον που υπάρχει σε Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε. είναι ποιος θα πληρώσει τη διαφορά του φόρου και στα νέα συμβόλαια αλλά και στα ισχύοντα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι διαφορές αυτές για ένα συμβόλαιο 300.000 ευρώ περίπου(που υπάρχουν στην Α.Ε.Λ.) είναι περίπου 90.000 ευρώ. Θα επιβαρυνθεί ο παίκτες ή οι ομάδες μια και όλοι οι αθλητές αλλά και προπονητές στις μέχρι τώρα συμφωνίες τους μιλούσαν για καθαρά ποσά υπολογίζοντας ότι την εφορία θα την πληρώνουν οι ομάδες. Αν πάρουμε για παράδειγμα το Λαρισαίο Βασίλη Σπανούλη για συμβόλαιο τριών εκατομμυρίων ευρώ που ζητάει σημαίνει ότι η ομάδα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον δύο εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά...και δεν υπάρχουν...
Αναλυτικά το σχετικό άρθρο για την φορολόγηση αναφέρει τα εξής:
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής κ.λπ.
Με την παρ. 7 του άρθρου 5 του νόμου αυτού καταργήθηκε η παρ. 2 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε.
Δηλαδή, καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και γενικά αθλητές για υπογραφή ή ανανέωση συμβολαίου με Π.Α.Ε. κ.λπ. Περαιτέρω, με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, τα ποσά αυτά φορολογούνται με βάση την ετήσια κλίμακα φόρου εισοδήματος, αφού κατανεμηθούν ισομερώς στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο. Ο φόρος παρακρατείται με βάση την κλίμακα στο συνολικό ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό, που ανάγεται στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο.
Ειδικότερα, με την παράγραφο αυτή που καταργήθηκε, προβλεπόταν ότι:
α) Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές, καθώς και τους άλλους αμειβόμενους αθλητές, κατά περίπτωση, από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 20%. Με την παρακράτηση του φόρου που ενεργείτο σύμφωνα με τα πιο πάνω εξαντλείτο η φορολογική υποχρέωση από το φόρο εισοδήματος για τα ποσά αυτά. Οι δικαιούχοι μπορούσαν να περιλάβουν το σύνολο αυτών των ποσών στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους, για να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα του άρθρου 9. Στην περίπτωση αυτή, για το συμψηφισμό του φόρου που παρακρατήθηκε, εφαρμόζοντο οι διατάξεις του ίδιου άρθρου 9.
β) Τα παραπάνω εφαρμόζοντο ανάλογα και για τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ανωτέρω δικαιούχους από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς διοργανώσεις και αποτελούν μέρος των όσων εισπράττουν σε συνάλλαγμα οι Π.Α.Ε. ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς για τις διοργανώσεις αυτές.
Ισχύς
Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα συμβόλαια που υπογράφονται από 1.1.2010 και μετά. Κατά συνέπεια, μετά την κατάργηση αυτή τα υπόψη ποσά φορολογούνται πλέον με τις γενικές διατάξεις στη φορολογική κλίμακα. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί ήδη με την 10689/Β0012/ΠΟΛ 1054/10.5.2010 διαταγή.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Για τα συμβόλαια που είναι σε εξέλιξη προβλέπεται επιμερισμός των αποδοχών. Αναλυτικά αναφέρεται το εξής:
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ, ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Κ.ΛΠ.
Με την παρ. 7 του άρθρου 5 του νόμου αυτού καταργήθηκε η παρ. 2 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε. Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται για εισοδήματα που προκύπτουν από 1.1.2010 και μετά η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% των εισοδημάτων των ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ., εξαιτίας της υπογραφής συμβολαίου μετεγγραφής κ.λπ.
Περαιτέρω, συνεπεία της παραπάνω ρύθμισης, με την παρ. 4 του άρθρου 8 του νόμου αυτού προστέθηκαν εδάφια στην παρ. 1 του άρθρου 46 του Κ.Φ.Ε.
Ειδικότερα, με τα εδάφια αυτά προβλέπεται ότι για ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές, καθώς και άλλους αμειβόμενους αθλητές, το εισόδημα που αποκτούν, κατά περίπτωση, εξαιτίας της υπογραφής συμβολαίου μετεγγραφής ή της ανανέωσης συμβολαίου συνεργασίας με ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, κατανέμεται ισομερώς για να φορολογηθεί σε όλα τα έτη τα οποία διαρκεί το εκάστοτε συμβόλαιο. Κατά την καταβολή και ανεξάρτητα της σχέσης που τους συνδέει παρακρατείται φόρος με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 στο σύνολο του ετήσιου καταβλητέου ποσού που ανάγεται σε όσα έτη διαρκεί το εκάστοτε συμβόλαιο.
Για την απόδοση του φόρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 60, δηλαδή υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της έδρας τους, υποβάλλοντας δήλωση μέσα στον επόμενο από την παρακράτηση μήνα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα ή συζύγου, τη διεύθυνση των δικαιούχων, τα καταβληθέντα ποσά και το φόρο που αναλογεί σε αυτά.
Δηλαδή, τα υπόψη ποσά κατανέμονται ισομερώς, για να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις με βάση την κλίμακα σε όλα τα έτη τα οποία διαρκεί το εκάστοτε συμβόλαιο και συνεπώς ο δικαιούχος των αμοιβών αυτών φορολογείται κατ’ έτος με βάση το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτό.
Ισχύς
Τα παραπάνω ισχύουν, σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παρ. 1 του άρθρου 92 του ίδιου νόμου, για τα συμβόλαια που υπογράφονται από 1.1.2010 και μετά.
Κατά συνέπεια, αν από την 1.1.2010 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου αυτού έχουν εφαρμοστεί οι καταργηθείσες διατάξεις και έχει παρακρατηθεί φόρος 20%, κατά την άποψή μας, αυτός θα πρέπει να συμψηφισθεί με το φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί κατ’ έτος, με βάση την κλίμακα, όπως περιγράφεται στο παρακάτω παράδειγμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Έστω ότι ο προπονητής ή παίκτης σύναψε 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με μία Π.Α.Ε. και ότι συμφωνήθηκε αμοιβή του π.χ. 3.000.000 ευρώ. Με βάση το συμβόλαιο, το ποσό αυτό θα καταβληθεί ως εξής:
Έτος Ποσό
1ο έτος        300.000 ευρώ
2ο έτος        800.000 ευρώ
3ο έτος        1.000.000 ευρώ
4ο έτος        900.000 ευρώ
Ο φόρος θα πρέπει να παρακρατείται από την Π.Α.Ε. ως εξής:
Έτος Εισόδημα    Φόρος κλίμακας   Παρακρατούμενος φόρος
1ο έτος        300.000Χ4=1.200.000     526.600/4     131.650
2ο έτος        800.000Χ4=3.200.000     1.146.600/4 356.650
3ο έτος        1.000.000Χ4=4.000.000   1.786.600/4 446.650
4ο έτος        900.000Χ4=3.600.000     1.606.600/4 401.650
Το σύνολο του παρακρατούμενου φόρου ανέρχεται σε 1.336.600 ευρώ.
Επίσης, το ποσό του φόρου με βάση την κλίμακα του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε. σε συνολικό εισόδημα 3.000.000 ευρώ ανέρχεται σε 1.336.600 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο προπονητής ή ο παίκτης αυτός θα πρέπει να δηλώνει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματός του 750.000 ευρώ για κάθε έτος, για όσα έτη διαρκεί το συμβόλαιό του, δηλαδή για 4 χρόνια στο παράδειγμα αυτό. Το εισόδημα αυτό θα συναθροίζεται με τυχόν λοιπά εισοδήματά του και σε κάθε έτος θα συμψηφίζεται το ποσό του φόρου που του έχει παρακρατηθεί, όπως περιγράφεται παραπάνω».
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΩΡΕΩΝ
Το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι η κατάργηση των δωρεών σε σωματεία ενώ το περίεργο είναι ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο μπήκε διάταξη για δωρεές σε τεχνολογικούς και ερευνητικούς φορείς. Πλέον όποιος κάνει δωρεά σε αθλητικό σωματείο δεν θα έχει απαλλαχτικό από την εφορία κάτι που καταστρέφει τα σωματεία ενώ αντίθετα διατηρήθηκε ένα 10% σε λοιπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ερώτημα είναι γιατί έγινε αυτή η εξαίρεση.
Αναλυτικά το σχετικό εδάφιο αναφέρει:
ΔΩΡΕΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ
Με την περίπτωση β’ της παρ. 3 του άρθρου 11 του νόμου αυτού, αντικαταστάθηκε το δέκατο πέμπτο εδάφιο της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε.
Σύμφωνα με το νέο εδάφιο, εκπίπτουν τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται μέχρι ποσοστό 10% του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των κερδών που προκύπτουν από ισολογισμούς, λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ν.Π.Δ.Δ., τα ημεδαπά Ν.Π.Ι.Δ. που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικού φορείς που συστάθηκαν και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1514/1985 και του ν. 3654/2008, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχουν συσταθεί νόμιμα.
Με την αντικατάσταση αυτή:
α) Καταργήθηκαν οι δωρεές σε οποιοδήποτε αθλητικό σωματείο, που έχει συσταθεί νόμιμα και είναι αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον οι δωρεές αυτές προορίζονται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη των ερασιτεχνικών τους τμημάτων.
β) Προστέθηκαν οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που συστάθηκαν και διέπονται από τις διατάξεις του ν. 3653/2008.
ΒΡΕΙΤΕ ΛΟΓΙΣΤΕΣ....
Λογιστές θα πρέπει να προσλάβουν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία ενώ αθλητές ή προπονητές (πιθανότατα και διαιτητές) θα αναγκάζονται να δηλώσουν κάθε ποσό που παίρνουν από το σωματείο ή την οικεία ένωση. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα υπήρχε αφορολόγητο για τις αποζημιώσεις και οδοιπορικά αθλητών, διατροφής μέχρι το ποσό των 3.250 ευρώ για τον καθένα. Κάτι που σήμαινε ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες (ακόμα και Ενώσεις που πολλές έδιναν χρήματα με το αιτιολογικό ως έξοδα κίνησης η διατροφής και ίσχυε και για προπονητές) μπορούσαν να δώσουν περίπου 60.000 ευρώ (!) σε αθλητές ή προπονητές και οι οποίοι δεν είχαν καμία φορολογική υποχρέωση.
Από δω και πέρα κάθε ποσό που δίνεται σε αθλητές ερασιτεχνικών ομάδων θα φορολογείται στο εισόδημά του. Δηλαδή αν μια ομάδα δώσει 3.000 ευρώ σε ένα αθλητή αυτός καλείται να το δηλώσει το εισόδημά του και να φορολογηθεί!
Αναλυτικά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το θέμα αυτό αναφέρει τα εξής:
«Κατάργηση απαλλαγών στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Αποζημιώσεις οδοιπορικών κ.λπ. αθλητικών σωματείων ή ενώσεων αυτών.
Με την περίπτωση α’ της παρ. 3 του άρθρου 4 του νόμου αυτού καταργήθηκε η περίπτωση ε’ της παρ. 4 του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.
Με την περίπτωση αυτή προβλεπόταν ότι απαλλάσσονταν του φόρου οι παρεχόμενες από αθλητικό σωματείο ή ενώσεις αυτών αποζημιώσεις οδοιπορικών και λοιπών εξόδων ταξιδίων, καθώς και παροχές διατροφής σε ερασιτέχνες αθλητές μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων περί φιλάθλου ιδιότητας μέχρι ποσού 3.520 ευρώ ετησίως.
Ισχύς
Σύμφωνα με την περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 92 του ίδιου νόμου τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και μετά. Κατά συνέπεια από 1.1.2010 και μετά τα υπόψη ποσά πρέπει να συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματά τους για να φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass