ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ κ. ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

«Οι Μεσογειακοί να αφήσουν αποτύπωμα στο μέλλον της περιοχής»

* ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΟ Γ. ΜΑΥΡΩΤΑΣ * ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2011 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:58
«Οι Μεσογειακοί Αγώνες πρέπει να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι βασικά έργα υποδομής, αθλητικά αλλά και παράλληλα συνοδά έργα, που είναι απαραίτητα πρέπει να γίνουν ή να ολοκληρωθούν», τόνισε ο πρόεδρος κ. Ντίνος Διαμάντος μιλώντας χθες στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας για το νέο χρόνο, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.
Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης για φέτος ήταν «Αθλητισμός και Μηχανικοί», με τιμητική αναφορά σε μηχανικούς μέλη του τοπικού Τμήματος, οι οποίοι πέραν της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν να παρουσιάσουν και διακριτή αθλητική παρουσία, ενώ ειδικός προσκεκλημένος που τιμήθηκε επίσης ήταν ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Εθνικής ομάδας Πόλο Γιώργος Μαυρωτάς, χημικός μηχανικός- καθηγητής ΕΜΠ.
Μετά την κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας και με την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Διαμάντος απένειμε τιμητικά αναμνηστικά στον διευθυντή των υπηρεσιών του ΤΕΕ κ. Δημήτρη Δαλαμάγκα και το νομικό συνεργάτη του ΤΕΕ κ. Νίκο Μπαρμπούτη, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αφού πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες επί σειρά δεκαετιών, ενώ καλωσόρισε τους νέους μηχανικούς: «Ενα καλωσόρισμα με την υπόσχεση ότι θα είμαστε αρωγοί στη δύσκολη προσπάθεια έναρξης της επαγγελματικής τους παρουσίας. Το ΤΕΕ τους θέλει και για το παραγωγικό του έργο αλλά, και για την ενδυνάμωση της φωνής διεκδίκησης για τα πλείστα θέματα που αντιμετωπίζει».
«ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ»
Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνέχισε: «Το 2011 δεν είναι απλά μία δύσκολη χρονιά με τα όσα κληρονόμησε. Είναι μία καθοριστική χρονιά για το μέλλον της χώρας. Και το μέλλον της χώρας συμπυκνώνεται σε μία λέξη: «Ανάπτυξη». Με οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Και βέβαια, πρωτεύοντα ρόλο στην Ανάπτυξη, ιστορικά καταγεγραμμένο και καταξιωμένο, έχει ο τεχνικός κόσμος. Όλος ο τεχνικός κόσμος που συνθέτει την «τεχνική πυραμίδα», με κορυφαίο τον ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών.
Μία «τεχνική πυραμίδα» όμως, που στα μέλη της οφείλει σεβασμό και αναγνώριση η Πολιτεία. Όχι εμπαιγμό, όχι ισοπέδωση των εκπαιδευτικών αξιών και των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων, αλλά, τον αναλογούντα ρόλο στην παραγωγική διαδικασία. Και εδώ, πρέπει επιτέλους, να θεσμοθετηθεί ο «Φορέας Πιστοποίησης Τεχνικών Ειδικοτήτων και Επαγγελμάτων», με το ΤΕΕ να έχει την κύρια ευθύνη απόδοσης και καθορισμού των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων.
Μία «τεχνική πυραμίδα» που θα αποδίδει στο δημόσιο συμφέρον και στον πολίτη ξεχωριστά, τεχνικά έργα με ταχύτητα, οικονομία, ποιότητα και ασφάλεια. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους, να θεσμοθετηθεί το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων (Μη.Σ.Ι.Ε.). Πρέπει επιτέλους, να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία και να καταργήσουμε κάθε γραφειοκρατική και αντιπαραγωγική διαδικασία που φρενάρει την ανάπτυξη.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Διαμάντος στην «ενεργειακή επανάσταση» που συντελείται στη χώρα με την καθιέρωση του ενεργειακού πιστοποιητικού στα κτίρια και τα οφέλη που προκύπτουν για το δημόσιο συμφέρον και για τον πολίτη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει «τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας του αιρετού περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού, για τη διαβούλευση και τη συντονισμένη προσπάθεια με όλους τους φορείς, για την κατάθεση πρότασης για τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας, τεράστιας σημασίας «εργαλείο» για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας».
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Αθλητισμό, ο κ. Διαμάντος αναφέρθηκε στους «παραπαίοντες», όπως τους χαρακτήρισε Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 σημειώνοντας: «Η επικαιρότητα για την υπόθεση αυτή στεναχωρεί όλους όσοι πιστέψαμε ότι είναι μία σημαντική, μοναδική μέχρι τώρα ευκαιρία για την περιοχή μας.
Στο «και πέντε» κάποιοι που κύρια ευθύνονται μαζί με την κεντρική εξουσία, οφείλουν επιτέλους, να σεβαστούν την τοπική κοινωνία και τους φορείς και να «συνομιλήσουν» έγκαιρα, και όχι προ τετελεσμένων δεδομένων. Οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις αφορούν όλους, διότι, κανένα αθλητικό γεγονός, πόσο δε μάλλον η πόλη και η περιουσία της, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός θεσμικού προσώπου ή μίας πιθανής ευκαιριακής πλειοψηφίας.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες, πρέπει να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι, βασικά έργα υποδομής, αθλητικά, αλλά και παράλληλα συνοδά έργα, που είναι απαραίτητα πρέπει να γίνουν ή να ολοκληρωθούν. Θα αναφέρω, μιας και ο υγρός στίβος έχει σήμερα εδώ την τιμητική του, ότι, είναι ντροπή η Λάρισα, των 200.000 κατοίκων, να έχει ένα κλειστό Κολυμβητήριο τριακονταετίας, με απαράδεκτη κατάσταση αποδυτηρίων, αναξιοποίητο ενεργειακά και ημιτελές ένα άλλο.
Σε ό,τι αφορά στα Μεσογειακά Χωριά, είναι ευκαιρία, για λόγους οικονομίας και ανταποδοτικότητας, να επιδοτηθούν τα έργα των φοιτητικών εστιών του ΤΕΙ, της ανακαίνισης των ξενοδοχείων ή και νέων μονάδων, ενώ, λυόμενες εγκαταστάσεις μπορούν να συμπληρώσουν τις ανάγκες φιλοξενίας.
Το τεράστιο χρέος του Δήμου Λάρισας, και ιδιαίτερα σε εργοληπτικές επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν έργα ακόμα και εδώ και 2 χρόνια, επιβάλλει μία συνετή και αξιοπρεπή στάση και όχι μία βερμπαλιστική μανατζερίστικη και μάλιστα, κρυφών χειρισμών, τακτική».
Και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατέληξε: «Στο πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο Μεσογειακός Ευρωπαϊκός Νότος, και όχι μόνο η Ελλάδα, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που ορίζει το πλαίσιο της ΔΕΜΑ, οι λύσεις είναι:
Πρώτον: Διοργάνωση των Αγώνων με εναλλακτικές λύσεις αυστηρά προσαρμοσμένες σε οικονομία κλίμακας προσωρινών κατά κύριο λόγο έργων. Οι Ο. Α. του Λος Άντζελες και της Βαρκελώνης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, σε αντίθεση με τους «ακριβούς και σπάταλους» της Αθήνας.
Δεύτερον: Μετάθεση των Αγώνων ώστε, η Ελλάδα να τους εντάξει στην οικονομική τακτική του «Μνημονίου» που οι πολίτες της το βιώνουν στο «πετσί τους»
Τρίτον: Απαλλαγή από τους αγώνες.
Νομίζω ότι, η αποφυγή της 3ης λύσης έρχεται μόνο μέσα από συνδυασμό των δύο άλλων που προαναφέρθηκαν».
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των Γιάννη Λάτσιου (απουσιάζε για λόγους υγείας και το βραβείο παρελήφθη από στενό του φίλο), Ηλία Καφφέ, Γ. Δράμπα και Αχ. Τσιάνου.
Τις βραβεύσεις πραγματοποίησαν κατά σειρά οι: Σ. Αναγνώστου πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας, Γιάννης Βαρνάς πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Κώστας Δήμου επίτιμος πρόεδρος ΟΔΚΕ - Σ. Συμεωνίδης πρόεδρος του συνδέσμου βετεράνων αθλητών στίβου, Δημήτρης Κουρέτας πρόεδρος του ΝΟΛ και περιφερειάρχης κ. Αγοραστός.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ
Γ. ΛΑΤΣΙΟΣ: Υπήρξε ο τελευταίος Λαρισαίος διαιτητής στη Σούπερ Λίγκα και μάλιστα για 12 χρόνια. Άλλα τόσα έχει να εμφανισθεί Λαρισαίος σ’ αυτήν την κατηγορία. Στα αξιοσημείωτα ότι έπαιξε στη μεγάλη κατηγορία σε ηλικία μόλις 25 ετών ενώ υπήρξε και πρόεδρος του τμήματος μπάσκετ της ΑΕΛ.
ΗΛ. ΚΑΦΦΕΣ: Ο μοναδικός Λαρισαίος που είναι πρόεδρος σε αθλητική ομοσπονδία και συγκεκριμένα στην Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Ελλάδας όπου είναι για πέντε χρόνια. Παράλληλα είναι και μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας των βετεράνων αθλητών στίβου(έφορος δημοσίων σχέσεων).
Γ. ΔΡΑΜΠΑΣ: Έγραψε ιστορία στη λαρισινή κολύμβηση καθώς ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδας και στη συνέχεια βαλκανιονίκης. Αγώνισμά του τα 100 μέτρα πρόσθιο που ήταν πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας και τα 200 μέτρα στο ίδιο στυλ που ήταν τέσσερις φορές. Επίσης συμμετείχε σε Μεσογειακούς Αγώνες αλλά και ευρωπαϊκούς. Η Λάρισα έβγαλε παρόμοιο πρωταθλητή μετά από είκοσι χρόνια τον Δημήτρη Χασιώτη. Ανήκε στο ΝΟΛ.
ΑΧ.ΤΣΙΑΝΟΣ: Ασχολήθηκε με την τεχνική κολύμβηση όπου πέτυχε πανελλήνιες διακρίσεις και το 1999 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης νέων στο Στρασβούργο της Γαλλίας κατέλαβε την 4η και 6η θέση σε ατομικό και ομαδικό αγώνισμα.
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΥΡΩΤΑΣ
Ξεχωριστό χρώμα όμως είχε η χθεσινή εκδήλωση καθώς τιμήθηκε και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Χημικός μηχανικός- καθηγητής ΕΜΠ, που αποτελεί το «θρύλο» του ελληνικού πόλο καθώς είναι μοναδικός Έλληνας πολίστας που έχει συμμετάσχει στη μικτή κόσμου, σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, οκτώ πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και πέντε παγκόσμια κύπελλα.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι: Μητροπολίτης σεβασμιότατος κ. Ιγνάντιος, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Μπαρμπούτης, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Διοίκησης κ. Μέγας, ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Γρηγορίου, ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ κ. Ντούγκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Μπέης άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί μηχανικοί που κατέκλυσαν την αίθουσα της Πινακοθήκης.
Μετά την εκδήλωση η Δ. Ε. του ΤΕΕ παρέθεσε δείπνο για τα τιμώμενα πρόσωπα στο ρεστοράν του ‘‘ΑΕΛ FC Arena’’.
* Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος της «Ε» Σωτήρης Κέλλας.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass