ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΡΙΣΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ski… ζοντας τον Πηνειό

* Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΚΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2011 0:30 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:37
Του Κ. Γκιάστα
Ρεύμα... Ευρώπης είχε χθες ο Πηνειός ποταμός, καθώς ό,τι γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις μεγάλες πόλεις της ηπείρου μας που διαρρέονται από ποτάμια έγινε χθες στην κοίτη του Άλσους. Με ένα ειδικό σκάφος για λίμνες και ποτάμια Mastercruft 190 Prostar (0.40 βύθισμα, 310 άλογα, 5.700 κ.ε. και αρκετή... βενζίνη φυσικά) όσοι βρέθηκαν εκεί είδαν wake board (με μια σανίδα), tricks (φιγούρες), barefoot (με γυμνά πόδια), Jet ski (με δύο σανίδες) ενώ όσοι ήθελαν έκαναν και κανό και φουσκωτούς καναπέδες. Την πρωτοποριακή αυτή εμπειρία προσέφεραν ο Δήμος Λάρισας σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκι «Water Blue».
Η «Ε» βρέθηκε στη συγκεκριμένη δραστηριότητα (ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στον ίδιο χώρο) και μίλησε με τον έναν εκ των δύο εκπαιδευτών τον Δημήτρη Μέρκο (ο άλλος είναι ο Στράτος Τζήκας). «Τα ποτάμια, οι λίμνες και τα κανάλια είναι τα καλύτερα μέρη για το water ski» μας είπε στο ξεκίνημα και συνέχισε «Ο Πηνείος είναι μια φλέβα χρυσού που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Διαθέτει καλό και καθαρό νερό - σ.σ. μας τόνισε πως έγινε και έλεγχος με δειγματοληψία και ανάλυση πριν την επίδειξη- και με το φράγμα στο Κουλούρι θα μπορούμε να ξεκινάμε από τη γέφυρα στην Κοζάνης μέχρις εκεί. Θα υπάρχει έλεγχος και όλα θα είναι πιο σίγουρα».
Αλήθεια πόσο ασφαλές όμως είναι ένα ποτάμι, αναρωτηθήκαμε και μας έδωσε μια ειλικρινή απάντηση «Πάντα το ποτάμι έχει ένα βαθμό επικινδυνότητας που πηγάζει από τους κορμούς αλλά με σωστή διατήρηση και έλεγχο όλα μπορούν να γίνουν με ασφάλεια».
Ο Δημήτρης Μέρκος (που ειδικεύεται στην εκμάθηση μικρών παιδιών και ασχολείται με το σκι νερού από το 1993) βρίσκεται σχεδόν κάθε χρόνο στο Μαϊάμι και εκεί βλέπει τις τάσεις των συγκεκριμένων αθλημάτων «Θεωρώ πως είναι λίγο παρεξηγημένο στην Ελλάδα το σκι νερού και ειδικά στην επαρχία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σηκώσουμε τους Λαρισαίους από τον... καφέ τους και να τους κατεβάσουμε στο ποτάμι. Σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε μια έδρα στον Πηνειό και να μπορεί μια παρέα νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων να κάνουν μια δραστηριότητα στο ποτάμι της πόλης τους. Είναι τόσο όμορφο γιατί γυμνάζεσαι και είσαι και μέσα στη φύση συγχρόνως».
ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Το water ski «γεννήθηκε» γύρω στο 1900, από μια παρέα νεαρών που διασκέδαζε στα νερά μιας λίμνης των Η.Π.Α. Ο καπετάνιος της βάρκας που τους μετέφερε έριξε στο νερό ένα ξύλινο σκέπασμα κιβωτίου, το έδεσε με σχοινί στο σκάφος και, αφού ανέβηκαν πάνω του, τους ρυμούλκησε μέχρι την ακτή. Οι νεαροί βρήκαν διασκεδαστική την ιδέα και βάφτισαν τη δραστηριότητα aquaplaning (γλίστρημα στο νερό-θαλασσοπορία). Γρήγορα η μόδα εξαπλώθηκε, ενώ με την εμφάνιση όλο και πιο δυνατών μηχανών στα σκάφη, αυξήθηκε η ταχύτητα επομένως και η δυσκολία, ενώ παράλληλα το άθλημα άρχισε να γίνεται δημοφιλές.
Η πρώτη μορφή του θαλασσίου σκι ήταν η “θαλασσοδρομία” (aqua-planing), όπου ο αθλητής γλυστρούσε στο νερό πάνω σε μια σανίδα (aqua-plane) δεμένη πίσω από ένα “ταχύπλοο” σκάφος. Στον ελλαδικό χώρο, τέτοιες “θαλασσοδρομίες” αναφέρονται την περίοδο 1945-1946 στην περιοχή του Βόλου, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Το θαλάσσιο σκι εμφανίζεται με τη σημερινή του μορφή (δηλ. με ένα ή δύο πέδιλα) το 1957, στον όρμο της Βουλιαγμένης, ως άθλημα αναψυχής. Το 1959 ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης δίνει ώθηση στο αγωνιστικό μέρος του αθλήματος, με την ίδρυση του πρώτου τμήματος 'αγωνιστικού θαλασσίου σκι'.
Ο πρώτος σύλλογος λοιπόν που δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην εξέλιξη του αγωνιστικού θαλασσίου σκι, ήταν ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης, ο οποίος έως το 1963 εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ενωση Θαλασσίου Σκι (μετονομαζόμενη σε Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι το 1988).
Το 1963 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι (ΕΟΘΣκι) και από 1965 συμμετέχει σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Από την ίδρυσή της, η ΕΟΘΣκι υλοποιεί το όραμα του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της, Αθανασίου Διακάκη (1963-1980), για τη διάδοση του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα, τη δημιουργία αθλητικών συλλόγων και την τεχνική και οικονομική ενίσχυσή τους.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass