ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΣΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Ευοίωνο το μέλλον της μπασκετικής Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2013 1:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:51
 
 
Του Άρη Γκουτρουμάνη
Με τη διεξαγωγή των δύο τελικών (μικρού και μεγάλου) έπεσε χθες στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Λάρισας η αυλαία του 5ου Διεθνούς Τουρνουά Μπάσκετ Ακαδημιών που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ο σύλλογος «Σπάρτακος» και στο οποίο συμμετείχαν οκτώ συνολικά ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με αθλητές γεννηθέντες τα έτη 1998-‘99. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Triple Crown» η οποία επικράτησε 84-45 του Πανιωνίου ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η ΑΕΛ η οποία νίκησε τον Σπάρτακο στη λαρισινή μονομαχία του μικρού τελικού με 61-58.
Τα συμπεράσματα από τη φετινή διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το μπασκετικό μέλλον της πόλης. Η Λάρισα έδειξε ότι έχει μέλλον, ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση στο χώρο του αθλήματος και να βρεθεί ξανά στο δρόμο των μεγάλων επιτυχιών τόσο σε ατομικό –με την ανάδειξη υψηλού επιπέδου παικτών- όσο και σε συλλογικό επίπεδο –με τη επανεμφάνιση ομάδων στις μεγάλες Εθνικές κατηγορίες και δη στην Α1 Εθνική όταν Γυμναστικός, Ολύμπια και μετέπειτα η ΑΕΛ είχαν δυναμική παρουσία.
Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα των συντελεστών αυτής της επιτυχημένης αθλητικής εκδήλωσης. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μπασκετικό αύριο της πόλης αφού όπως φάνηκε οι βάσεις έχουν ήδη μπει. Οι μικροί άσοι εντυπωσίασαν με την τεχνική τους κατάρτιση και την υψηλού επιπέδου αγωνιστικής τους συμπεριφορά επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον τους ανήκει. Με πρότυπο τον Βασίλη Σπανούλη που ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Κεραυνού η μπασκετική νεολαία της Λάρισας έβαλε το μεγάλο στοίχημα για το αύριο. Και όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Δήμος Ντικούδης -ένας ακόμα αξιόλογος Λαρισαίος μπασκετμπολίστας- κατά τη στιγμή της βράβευσής του, το μόνο που μπορούν και πρέπει να κάνουν αυτά τα παιδιά είναι να κοιτάξουν μπροστά.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Την ευαισθητοποίηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε εκδηλώσεις που απευθύνονται στις αναπτυξιακές ηλικίες εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ως Περιφέρεια στηρίζουμε τον αθλητισμό και όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που έχουν μία ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για το άθλημα αλλά για τα νέα παιδιά. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα νέα παιδιά τα οποία σ’ αυτήν την ηλικία διαμορφώνουν τον αθλητικό τους χαρακτήρα αλλά και το αθλητικό τους μέλλον. Είναι μία διοργάνωση την οποία κάνουμε κάθε χρόνο που είναι ίσως η καλύτερη στις ηλικίες αυτές στην χώρα μας.
Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις γιατί ο αθλητισμός όπως συνεχώς επαναλαμβάνω δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια.
Δυναμώνει τους χαρακτήρες των παιδιών ενισχύει το πνεύμα της συλλογικότητας της συνεργασίας και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα για να μπορέσουμε να πετύχουμε στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε και σαν Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλους και κυρίως στις ομάδες που συμμετείχαν και που ήταν οι καλύτερες στη χώρα μας, στους προπονητές, τους διαιτητές και σε όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν να γίνει αυτό το τουρνουά και το κρατούν σε υψηλά επίπεδα».
Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης στο μήνυμά του προς τους αθλητές που πήραν μέρος στη φετινή διοργάνωση, τονίζοντας τη μεγάλη έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή στον αθλητισμό, επισήμανε τα εξής:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή και να σας συγχαρώ γιατί ο αθλητισμός είναι ότι καλύτερο. Στη Λάρισα δίνουμε μεγάλη σημασία στον αθλητισμό, έχουμε πολλά αθλητικά κέντρα και ομάδες προκειμένου να κρατάμε τα παιδιά στον αθλητισμό γιατί πιστεύουμε ότι είναι ότι το καλύτερο. Θέλω να σας ευχηθώ πάντα επιτυχίες και υγεία. Να βάζετε στόχους στη ζωή σας, να έχετε όνειρα αλλά και πρότυπα. Δράττομαι της ευκαιρίας με την παρουσία του σήμερα στην διοργάνωση και θα σας πω ότι ο άνθρωποι σαν τον Ευθύμη Ρετζιά θα πρέπει να αποτελούν πρότυπα για σας. Άνθρωποι που πήγαν όσο πιο ψηλά γίνεται. Όπως και ο Λαρισαίος Βασίλης Σπανούλης που ξεκίνησε από τον Κεραυνό και μέσα από τη σκληρή δουλειά κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά. Οι δύο αυτοί αθλητές ως Θεσσαλοί κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή.
Δεν θα σας κρύψω ότι είμαι φαν του μπάσκετ αφού όταν μεσουρανούσαν ο Γυμναστικός και η Ολύμπια ήμουν συνεχώς στο γήπεδο ως φανατικός φίλαθλος».
ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΙΚΟΙ
Αγωνιστικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο μικρός τελικός ή καλύτερα η λαρισινή μονομαχία της ΑΕΛ με τον Σπάρτακο που ουσιαστικά κρίθηκε στην τελευταία περίοδο και ειδικότερα στα τελευταία δύο λεπτά. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι δύο τεχνικοί έδωσαν ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και κυρίως σε εκείνα που στα υπόλοιπα παιχνίδια είχαν μικρότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς σε τέτοιες διοργανώσεις η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η συμμετοχή και η απόκτηση εμπειριών αποτελούν το βασικό ζητούμενο.
Ο Σπάρτακος αν και ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού (15-10, 35-27, 41-34 στις τρεις περιόδους) και έδειχνε ότι είχε τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της νίκης, είδε να έρχονται τα πάνω κάτω στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η ΑΕΛ κατάφερε να «ροκανίσει» σιγά-σιγά τη διαφορά και πετυχαίνοντας συνολικά 27 πόντους σ’ αυτό το διάστημα έναντι 17 του αντιπάλου της να πάρει τη νίκη και μαζί την 3η θέση του τουρνουά. Τα πιο καθοριστικά ήταν τα τελευταία 2 λεπτά όταν κι ενώ το ταμπλό έδειχνε 58-52, ένα 3ποντο του Μπεχλιβάνου μείωσε τη διαφορά στους 3 πόντους (58-55), ενώ στη συνέχεια οι Τσαδήμας και Σπύρου πετυχαίνοντας 2 και 4 πόντους αντίστοιχα να διαμορφώσουν το τελικό 58-61.
Τα δεκάλεπτα: 15-10, 35-27, 41-34, 58-61
Διαιτητές: Κίσσας, Παναγούλης.
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (Λαλάκης): Αγοραστός 3 (1), Γκόγκος 12, Μπαλαμώτης Α.12, Στεργιούλας, Λαλάκης, Τσούμας 5 (1), Σταθάκος 12, Τζήμας, Πλακιάς, Μπαλαμώτης Μ. 6, Μαυρουδής 8, Πραγγαφίλης.
ΑΕΛ (Βαγιόπουλος): Σαριμπαλίδης 5 (1), Γκουγκουλιάς 9, Χύτας 4, Τσαδήμας 13 (1), Σπύρου 6, Μιχαήλ Λ., Μπεχλιβάνος 3 (1), Οικονόμου 3, Ευαγγελούλης 7, Κολάτος, Δάλλας 5 (1), Μιχαήλ Κ. 6.
***
Ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης ανάμεσα στην «Triple Crown» και τον Πανιώνιο -σε αντίθεση με τη λαρισινή μονομαχία που προηγήθηκε- δεν παρουσίασε το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι αφορά στην εξέλιξη αφού η «Triple Crown» μετέτρεψε το παιχνίδι σε παράσταση για έναν ρόλο και έφτασε πολύ εύκολα στην κατάκτηση του τροπαίου. Η ακαδημία του Ευθύμη Ρετζιά πήρε από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ και έχτισε μια διαφορά η οποία συνεχώς έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις για να φτάσουμε στο τελικό 84-45 που τα λέει όλα.
Τα δεκάλεπτα: 5-24, 24-45, 30-64, 45-84
Διαιτητές: Κίσσας, Παναγούλης.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Κόψιας): Χαραλαμπόπουλος 5, Μουζακιώτης 7, Κωστόπουλος, Αρμάος 4, Καννάς 10, Παππάς, Καρακεχαγιάς 2, Κούτρας, Κρανάκης, Παπανικολάου 10, Καζάκου 4, Λυμπερόπουλος 3, Πλουμίδης, Προεστάκης.
TRIPLE CROWN (Παππάς): Αλβέρτης 2, Ζήσης 1, Φιλίππου 12, Ψαρράς 13 (1), Ψαρράς Στ. 2, Αναστασίου, Μουρελάτος 2, Κοσμετάτος 20 (1), Κουρμούσας 5, Παπαδάκης 9, Πέτρας 6, Μπότης 2, Μηλιαράκης 12.
ΟΙ ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Μετά την ολοκλήρωση των δύο τελικών πραγματοποιήθηκαν οι απονομές κυπέλλων και μεταλλίων στις ομάδες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον εντεταλμένο σύμβουλο αθλητισμού της Περιφέρειας Ευθύμη Ρεντζιά, τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, τον αντιδήμαρχο οικονομικών Θανάση Μαμάκο, τους διοικητικούς της ΑΕΛ Θάνο Κανάκη και Μπάμπη Γκιάστα και τον πρόεδρο του Σπάρτακου Ηλία Καλέτσιο.
Παράλληλα έγιναν και δύο ειδικές βραβεύσεις. Η πρώτη αφορούσε στον MVP του τουρνουά που αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία των προπονητών όλων των ομάδων και ήταν ο Παπαδάκης της «Triple Crown». Η δεύτερη η οποία ήταν και ιδιαίτερα συγκινητική είχε να κάνει με τον αδικοχαμένο παίκτη του Κεραυνού Γιάννη Πέρπερα στη μνήμη του οποίου είχε ξεκινήσει το 2009 η συγκεκριμένη διοργάνωση. Την πλακέτα παρέλαβε ο φίλος του και παίκτης της ΑΕΛ Βασίλης Τσαδήμας.
Μετάλλια για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση απονεμήθηκαν στους παίκτες όλων των ομάδων ανεξαρτήτως της θέση που κατέλαβαν.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass