Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (9 μ.μ. MEGA)

Από Ρουμανία για...Βραζιλία

* ΣΑΝΤΟΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ»

Δημοσίευση: 19 Νοε 2013 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:58
  
Με τους δεύτερους αγώνες μπαράζ, ολοκληρώνεται σήμερα, η προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία. Η εθνική Ελλάδας θα φιλοξενηθεί στο Βουκουρέστι από τη Ρουμανία (9 μ.μ., MEGA), με «παρακαταθήκη» το 3-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και με στόχο το αποτέλεσμα που θα «σφραγίσει» το «εισιτήριο» για τα τελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Με το βλέμμα στην Βραζιλία λοιπόν, ο Φερνάντο Σάντος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον Γιώργο Καραγκούνη και τον Ανδρέα Σάμαρη για τη θέση του Κώστα Κατσουράνη, ο οποίος είναι τιμωρημένος (συμπλήρωσε κάρτες στον πρώτο αγώνα) και δεν θα παίξει. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει την ομάδα με ενισχυμένο κέντρο και με εντολή για αντεπιθέσεις, έτσι ώστε να μην έχουν οι Ρουμάνοι τη διαρκή κατοχή της μπάλας. Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Πιτούρκα θα παρατάξει τους Ρουμάνους με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, αφού για να ελπίζει σε πρόκριση χρειάζονται τουλάχιστον δύο γκολ.
Στους άλλους τρεις αγώνες, η Γαλλία θα επιχειρήσει να ανατρέψει την ήττα με 2-0 που γνώρισε στην Ουκρανία, η Ισλανδία να εξαντλήσει τα περιθώριά της, φιλοξενούμενη από την Κροατία μετά το 0-0 στην έδρα της και η Πορτογαλία να διατηρήσει τα κεκτημένα από το 1-0 σε βάρος της Σουηδίας, που θα παίξει επιθετικά για να «κλέψει το εισιτήριο».
Το πρόγραμμα έχει ως εξής (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):
Ρουμανία-Ελλάδα     (1-3)
Γαλλία-Ουκρανία       (0-2)
Σουηδία-Πορτογαλία (0-1)
Κροατία-Ισλανδία       (0-0)
ΕΦΘΑΣΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η Εθνική ομάδα της Ελλάδας, που σήμερα καλείται να υπερασπιστεί το 3-1 από την αναμέτρηση του «Γ. Καραϊσκάκης» και να κατακτήσει την τρίτη πρόκριση στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ύστερα από μια άνετη και σύντομη πτήση, διάρκειας περίπου 70 λεπτών, η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο Βουκουρέστι. Συνάντησε έναν συννεφιασμένο ουρανό και τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, σήμερα το βράδυ το κρύο θα είναι τσουχτερό, καθώς την ώρα του αγώνα η θερμοκρασία αναμένεται πλησίον των 5 βαθμών.
Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η διάθεση είναι θετική, απόρροια και του σκορ από το πρώτο παιχνίδι, χωρίς βεβαίως οι ποδοσφαιριστές να παραγνωρίζουν το βαθμό δυσκολίας και τα «προβλήματα» που αναμένεται να τους βάλουν αύριο οι Ρουμάνοι.
Τα πειράγματα μεταξύ των διεθνών ήταν συνεχή, ενώ την αποστολή ακολούθησε και ο Κώστας Κατσουράνης για ψυχολογικούς λόγους, αφού ο αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής λόγω τιμωρίας (κίτρινες κάρτες).
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν χάλασαν το χατίρι σε κανέναν από τους φιλάθλους που τους ζήτησαν φωτογραφία, τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και στο Βουκουρέστι, όπου τους ανέμενε μία παρέα δέκα Ελλήνων με τα παιδιά τους, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες από την Κατερίνη για τον αγώνα.
Τα εισιτήρια του αγώνα στη χωρητικότητας περίπου 55.000 θέσεων «Νάσιοναλ Αρένα» έχουν ήδη εξαντληθεί πριν από τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, με τους Έλληνες φιλάθλους που έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο μέσω της ΕΠΟ να ανέρχονται σε 1.700. Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι ανάμεσα στους Ρουμάνους οπαδούς θα «παρεισφρύσουν» αρκετοί από τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρουμανία.
ΣΑΝΤΟΣ: «ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ»
Με την προσήκουσα σοβαρότητα, ενίοτε και… στωικότητα στις συνεχείς ερωτήσεις των Ρουμάνων δημοσιογράφων για τη διαιτησία του πρώτου αγώνα εμφανίστηκε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου, στη «Νασιονάλ Αρένα».
Ο Πορτογάλος εκλέκτορας της Εθνικής δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των ρουμανικών ΜΜΕ, σε θέματα που είχαν να κάνουν από τον αντικαταστάτη του Κατσουράνη έως το σχόλιό του (που δεν έκανε) για τον τεχνικό των Ρουμάνων, Βίκτορ Πιτούρκα, σε ρόλο… Mr Bean!
«Δεν υπάρχουν ποσοστά και πιθανότητες. Μιλάμε για έναν τελικό που παίζεται σε δύο ημίχρονα και τώρα έχουμε μπροστά μας το δεύτερο. Σίγουρα, έχουμε το ρεαλισμό να αντιλαμβανόμαστε ότι διαθέτουμε το προβάδισμα και ήρθαμε στη Ρουμανία για να το συντηρήσουμε, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που σίγουρα πιστεύει ότι μπορεί να το αλλάξει. Θα μπουν δυνατά στο παιχνίδι και με τη βοήθεια του κόσμου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κατάσταση», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κ. Σάντος.
Ερωτηθείς για το αν και πόσο η απουσία του Κατσουράνη θα επηρεάσει την Εθνική, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας ήταν ξεκάθαρος: «Όχι, κι αυτό επειδή μιλάμε για ομάδες και όταν μιλάμε για ομάδες καμία δεν πρέπει να στηρίζεται σε έναν ποδοσφαιριστή. Όποιος και να κληθεί να παίξει στη θέση του είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κάνει τα πάντα για να μη φανεί το κενό του».
Για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει επισήμανε ότι «από τη στιγμή που έχουμε δύο γκολ προβάδισμα θα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας σε αυτό το κομμάτι. Ωστόσο, όπως είπα και στην Αθήνα, εάν ήρθαμε εδώ μόνο για να αμυνθούμε προκειμένου να μην δεχθούμε γκολ, η έκβαση του αγώνα θα είναι δύσκολη για εμάς. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε την κατοχή της μπάλας, όχι ανούσια αλλά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να σημειώσουμε ένα γκολ».
Οι Ρουμάνοι διεθνείς προπονήθηκαν εντατικά στα πέναλτι και ο Πορτογάλος τεχνικός ρωτήθηκε σχετικά, για να απαντήσει πως «εμείς δεν προπονηθήκαμε, γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία.
Όταν οι ερωτήσεις έφτασαν στη διαιτησία του Πέδρο Προένσα και τις ενστάσεις των Ρουμάνων για ορισμένες αποφάσεις του Πορτογάλου ρέφερι, ο κ. Σάντος εξανέστη. Αφού υπενθύμισε ότι ο συμπατριώτης του είναι διαιτητής κορυφαίου επιπέδου, όπως δεικνύει η παρουσία του σε τελικούς κορυφαίων διοργανώσεων, κατέληξε: «Το παιχνίδι το είδαμε, υπήρχε κι ένα πέναλτι. Πρέπει να τα βλέπουμε όλα κι όχι μόνο αυτά που μας συμφέρουν. Ποτέ δεν μιλάω για διαιτητές, δεν το έχω κάνει ποτέ όσα χρόνια βρίσκομαι στους πάγκους».
Ο κ. Σάντος ρωτήθηκε για το αν μπορεί σήμερα η Ρουμανία να νικήσει παίζοντας όπως η Ελλάδα στο πρώτο παιχνίδι. «Το παιχνίδι θα είναι αρκετά διαφορετικό από της Αθήνας κι αυτό γιατί περιμένουμε μια ομάδα που θα μπει πάρα πολύ επιθετικά στον αγωνιστικό χώρο, αφού δεν έχει τίποτα να χάσει και θα έχει 50 χιλιάδες κόσμο να την ενθαρρύνει», σχολίασε.
Όσο για το τι τον προβληματίζει; «Να είμαστε όπως ακριβώς παρουσιαστήκαμε στην Αθήνα, να έχουμε πολύ βάθος, πνεύμα αυτοθυσίας και καθαρό μυαλό στις αποφάσεις που θα πάρουμε, όπως και να έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να εξουδετερώσουμε κάθε δυσκολία που θα μας βάλει η αντίπαλη ομάδα. Αμυντικά να είμαστε συμπαγείς, αλλά να έχουμε και ουσιαστική κατοχή μπάλας, για να μην επιτρέψουμε στη Ρουμανία να δημιουργήσει κύματα επιθέσεων».
Στο τέλος, ο κ. Σάντος ρωτήθηκε για το πώς νιώθει πριν τον αγώνα και τι θα σήμαινε για τον ίδιο η πρόκριση στο Μουντιάλ. «Αν τελικά καταφέρουμε να προκριθούμε θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα όλων των Ελλήνων. Για μένα, αυτό είναι το βασικό», τόνισε.
ΠΙΤΟΥΡΚΑ: «Η ΕΛΠΙΔΑ
 ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ»
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κι αυτό ασπάζεται πρώτος απ΄ όλους ο τεχνικός της Εθνικής Ρουμανίας, Βίκτορ Πιτούρκα, ο οποίος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στα ΜΜΕ ενόψει του σημερινού αγώνα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανατροπή του 1-3.
«Η ψυχολογία μας είναι καλύτερη τώρα. Όλοι ήμασταν σε άσχημη κατάσταση μετά την ήττα στην Ελλάδα, στην οποία έπαιξε ρόλο και ο διαιτητής. Συζητήσαμε πολύ με τα παιδιά και πιστεύω πως θα κάνουμε καλή εμφάνιση αύριο», δήλωσε ο Ρουμάνος εκλέκτορας. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και ελπίζω να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Οι ποδοσφαιριστές μου έχουν τεράστιο κίνητρο, αφού η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο αρκεί από μόνη της», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αγωνιστικό πλάνο, βάσει του οποίου προετοιμάζει την ομάδα του, απάντησε ότι «χρειαζόμαστε γκολ, άρα θα πρέπει να παίξουμε επιθετικά και ταυτόχρονα να μην αδιαφορήσουμε για το αμυντικό σκέλος. Η Ελλάδα έχει παίκτες αξίας, αλλά βασίζεται στην άμυνά της. Σίγουρα οι Έλληνες θα κλειστούν στο μισό γήπεδο, αλλά έχουμε καλούς παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή τους και ελπίζω να πετύχουμε γκολ».
Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καλύτερος ίσως παίκτης του, ο αμυντικός της Τότεναμ Βλαντ Κίρικες; «Προπονήθηκε κανονικά και πιστεύω ότι θα είναι στην ενδεκάδα. Ιατρικά είναι έτοιμος 100%, αλλά ακόμη δεν αποφάσισα για την άμυνα. Όποιος παίξει αύριο θα έχει μεγάλη ευθύνη, επειδή δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη».
Από τους Ρουμάνους διεθνείς στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Μάριους Κονσταντίν Νικουλάε, που όπως και ο προπονητής του επισήμανε ότι «αύριο δεν επιτρέπονται λάθη. Θα είναι πολύ σημαντικό να μη δεχθούμε γκολ, αφού μπορούμε να σκοράρουμε. Ο αγώνας αυτός είναι κρίσιμος για μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιριστών. Για κάποιους, μάλιστα, μπορεί να είναι και ο τελευταίος».
Ο σέντερ φορ της ουκρανικής Χόβερλα Ούζχοροντ ρωτήθηκε κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτόν και τους συμπαίκτες του η κριτική που δέχθηκαν από τον Τύπο της χώρας και τους οπαδούς μετά τον πρώτο αγώνα. «Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι και να πιστεύουμε στην πρόκριση, γιατί στην αντίθετη περίπτωση κάνουμε μόνοι μας κακό στους εαυτούς μας», απάντησε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass