ΤΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Μέρες Αμερικάνου στη Λάρισα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ 1973 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:07
  
 
Του Σωτ. Κέλλα
Ο παγκόσμιος (όπως τον αποκάλεσε ο δημοσιογράφος Φαίδων Κωνσταντουδάκης) Γιώργος Αμερικάνος κηδεύτηκε χθες, ο πρώτος Ελληνας μπασκετμπολίστας που έπαιξε στη μικτή κόσμου (όταν τότε πήγαιναν λίγοι...) αυτός που οδήγησε ελληνική ομάδα (την ΑΕΚ) στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο (κέρδισε τη Σλάβια με 89-82) μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο.
Η μεγάλη αυτή μορφή του παγκοσμίου μπάσκετ πέρασε και από τη Λάρισα, όπως γράψαμε χθες, και ψάχνοντας αρχεία ανθρώπων της ΕΑΛ όπως του προέδρου Σπύρου Μπαρμπούτη αλλά και «ξεσκονίζοντας» τη μνήμη του Νίκου Σδρούλια μάθαμε αρκετά για τις ημέρες Αμερικάνου στη Λάρισα.
Ο Νίκος Σδρούλας μας λέει: «Ο Αμερικάνος ήρθε σε ηλικία 31 χρονών στη Λάρισα να και εγώ θυμάμαι ότι ήταν 33 γιατί το δελτίο του έλεγε ότι ήταν γεννηθέντας το 1940. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πώς διαλύθηκε η μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ που άφησε να φύγουν αυτοί οι παίκτες σε μικρή ηλικία γιατί πριν από μας ο Αμερικάνος πήγε και στον Απόλλωνα Πατρών.
Στην ΕΑΛ ήρθε με τη μεσολάβηση ενός εργολάβου του κ.Αυγέρη που όταν έμαθε ότι ο ΓΣΛ πήρε τον Βασιλειάδη, μέλος και αυτός της μεγάλης ΑΕΚ μας ρώτησε αν θέλουμε να πάρουμε τον Αμερικάνο. Ήθελε και ρώτημα;»
Και συνεχίζει... «Όλη τη μέρα ήμασταν μαζί, έμεινε στο ξενοδοχείο το El Greco που βρισκόταν στη γωνία Μ. Αλεξάνδρου και Πατρόκλου (σ.σ. τώρα είναι γραφεία). Στην αρχή ήταν κόουτς και παίκτης αλλά μετά ήταν μόνο παίκτης γιατί πήραμε τον Κουτσούκο, έναν προπονητή από το Μαρούσι για να απελευθερωθεί ο Αμερικάνος.
Το ιστορικό ματς έγινε στις 11 Ιουνίου του 1973, τότε παίξαμε ΕΑΛ και ΓΣΛ με στόχο μέχρι και την άνοδο στη Α΄ εθνική κατηγορία αλλά ανεβήκαμε στη Β΄ εθνική καθώς στον τελευταίο αγώνα χάσαμε από τη Νίκη Βόλου. Με τον ΓΣΛ είχαμε μία -μία νίκες και στο τελευταίο παιχνίδι κερδίσαμε 70-68 μπροστά σε 3000 κόσμο στο κλειστό του Αλκαζάρ. Το πρώτο μας είχε γίνει σε ανοιχτό γήπεδο».
Αγωνίστηκαν με την ΕΑΛ οι: Αμερικανός 27, Τσουγένης 8, Παπαζήσης 3, Καραποστόλου 2, Κρύος, Χαρισούλης 7, Γρηγορίου , Αγαπίου 9, Ναούμ, Μητρολιός 4 , Χατζής, Καρακώτσογλου 10, ενώ για τον ΓΣΛ Σπηλιώτης 7, Ζώης 16, Δαμαλάς 2, Βασιλειάδης 26, Λόρτος 9, Τσούμας 8, Γιαννούλας, Κροντήρης.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ
Ο Νίκος Σδρούλιας θυμάται ότι ο Αμερικάνος που είχε ένα Ford αυτοκίνητο ήταν ιδιαίτερα προληπτικός και πριν από κάθε αγώνα έψαχνε να βρει μαύρη γάτα ενώ τον Τσουγένη τον είχε βαφτίσει άγιο. Στο μεταξύ όταν οι συμπαίκτες του δεν έπιαναν καλά την μπάλα τους φώναζε περιπαιχτικά να την πιάνουν από το... κοτσάνι.
Και συμπληρώνει: «Του άρεσαν τα ξενύχτια, η καλή ζωή αλλά ήταν ένα μικρό παιδί σαν χαρακτήρας. Σπάνιο παιδί θα τον θυμούνται με τα καλύτερα...Και το πιο σημαντικό ότι όλα τα καλάθια τα έβαζε με ταμπλό. Τέτοιοι παίκτες έφερναν τα παιδιά στα γήπεδα και αν υπήρχαν τότε τρίποντα ο Αμερικάνος θα έβαζε 50 πόντους σε κάθε αγώνα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στο μεταξύ βρήκαμε μια συνέντευξη του Γιώργου Αμερικάνου που μιλούσε για το λαρισινό μπάσκετ και τη ΕΑΛ. Δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε από την αθλητική εφημερίδα της Λάρισας «Αθλητικά Νέα» (εκδότης Διονύσης Τομπόρης)
Δημοσιεύουμε το απόσπασμα (14/5/1973):
«Δεν έχω κανένα συμφέρον από την μετάβασίν μου στην Λάρισα. Αν πήγα εκεί, το έκανα από αγάπη για το άθλημα. Για το άθλημα που στην Θεσσαλική μεγαλούπολη χρειάζεται οπωσδήποτε πραγματική ενίσχυση, αφού άλλωστε το αξίζει. Αν υπάρχη ένα σωματείο που χρειάζεται συμπαράσταση, αυτό είναι η Ε.Α. Λαρίσης.
- Σκοπεύετε να μείνετε κι άλλη χρονιά εκεί;
- Δεν ξέρω ακόμη. Θα εξαρτηθή από διαφόρους παράγοντες
- Συνεργάζεστε καλά με τους ανθρώπους της ΕΑΛ;
- Βέβαια. Δεν έχω κανένα παράπονο. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά στην συνέχεια. Κερδίσαμε ήδη το μεγάλο ντέρμπυ προς τον Γ.Σ. Λαρίσης. Αν κερδίσουμε, όπως έχουμε σκοπό, και στον δεύτερο γύρο τον ίδιο αντίπαλο τότε οπωσδήποτε θ΄ανεβούμε στην Β΄ Εθνική. Εύχομαι να γίνη αυτό, για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των οπαδών της ΕΑΛ, αλλά και επειδή το αξίζει η ομάδα αυτή.
Ο Γιώργος Αμερικάνος, προπονητής και παίκτης της ΕΑΛ εγγυάται την επιτυχία της Λαρισαϊκής ομάδος, που την οδηγεί προς την Β΄ Εθνική κατηγορία. Οι φίλαθλοι της ΕΑΛ έχοντας υπ΄ όψιν τους την προσωπικότητα του διεθνούς μπασκετμπωλλίστα και την επιτυχημένη και δαφνοστεφή καρριέρα του είναι αισιόδοξοι.
ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ένα ακόμα δημοσίευμα ανέφερε για τη συνάντηση στη Λάρισα της Δέσποινας Παπαδοπούλου(σύζυγος του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου) με τον Αμερικάνο και Λαρισαίους και πως η Λάρισα κέρδισε επιχορήγηση και προσπαθούσαν να πάρουν χρήματα για να διατηρηθεί ο αθλητισμός ψηλά επί επταετίας.
Το δημοσίευμα των Αθλητικών Νέων στις 23/7/1973 αναφέρει:   
«Σε αθλητικό περιβάλλον βρέθηκε η πρώτη οικοδέσποινα της χώρας μας κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου πριν αναχωρήση από την Λάρισα μετά την σύντομη επίσκεψι που έκανε σε ευαγή ιδρύματα της πόλεώς μας. Πιο συγκεκριμένα:
Τις μεταμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής στην ωραία σάλα του νέου ξενοδοχείο «Αστόρια» η κ. Παπαδοπούλου βρέθηκε σε μια στιγμή να πίνη το αναψυκτικό της έχοντας παρέα τους κ.κ. Αυγέρη γνωστό παράγοντα της ΑΕΚ, Γιώργο Αμερικάνο τον διεθνή μπασκετμπωλλίστα της ΕΑΛ, Νίκο Δρούλια Δ.Σ. της ΕΑΛ και τον εκδότη και τον Δ/ντή Συντάξεως των «Αθλητικών Νέων» κ.κ. Διον. Τόμπορη και Κώστα Μπετχαβέ όπως και τον συνεργάτη της ιδίας εφημερίδας κ. Νικ. Βούλγαρη.
Λόγω Αμερικάνου κυρίως, που σημειωτέον είναι κουμπάρος της κ. Παπαδοπούλου, του κ. Αυγέρη που ενδιαφέρεται για την Λάρισα και του κ. Δρούλια που εντέχνως έφερε το θέμα, η συζήτησις περιεστράφη γύρω από την ΕΑΛ και συγκεκριμένα γύρω από το οικονομικό της.
Η κ.Παπαδοπούλου παρεκάλεσε τον παριστάμενο Υφυπουργό Περιφερειακό Διοικητή κ. Μίχαλο όπως δώση μια προσωρινή λύσι στο θέμα αυτό μέχρι να κατέβη στην Αθήνα η ίδια και μαζί με τον Γ.Γ.Α. κ. Βλαδίμηρο δώση την τελική λύσι.
Προθυμότατος ο κ. Μίχαλος, υπεσχέθη στην ΕΑΛ χρήματα - τα πήρε το Σάββατο! - 20.000 δρχ. προσωρινά και κατόπιν να επισκεφθούν τον Νομάρχη κ. Πολυζούλη, ο οποίος έδειξε κι αυτός μεγάλο ενδιαφέρον.
Εν συνεχεία η κ. Παπαδοπούλου συνεζήτησε με τον εκδότη των «Αθλητικών Νέων» κ. Τόμπορη σχετικά με την ΑΕΛ και αφού τον συνεχάρη για την εφημερίδα, υπεσχέθη ότι από την πλευρά της θα κάνη ότι το δυνατόν, σε συνεργασία με τον Γ.Γ.Α. κ. Βλαδίμηρο, γύρω από τα αθλητικά προβλήματα της ΑΕΛ και ηυχήθη καλή σταδιοδρομία στην ομάδα στον μαραθώνιο της Α΄ Εθνικής.
Η κ. Παπαδοπούλου ανεχώρησε περί ώρα 4.15 μ.μ. με προορισμό την Λαμία. Λεπτομέρεια: Στα χέρια της κρατούσε τις δύο τελευταίες εκδόσεις των «Αθλητικών Νέων»!
Η ΚΗΔΕΙΑ
Εν μέσω θερμού χειροκροτήματος, όπως άξιζε για μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ο Γιώργος Αμερικάνος οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Στο τελευταίο «αντίο» στον «Παγκόσμιο» παρευρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και εκπρόσωποι όλου του ελληνικού αθλητισμού. Μεταξύ άλλων από την Ένωση έδωσαν το «παρών» ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και οι Νεστορίδης, Στέλιος Μανωλάς, Πανταζής, Σιμυγδαλάς, Κοτσάτος, Ποδάρας, Πάντζας, Ανατολιωτάκης, Σταματιάδης, Καραφέσκος, Κακιούζης, Χατζής και Νίκος Στράτος. Επίσης, η ανδρική ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ μετέβη στο κοιμητήριο αμέσως μετά την προπόνησή της.
Επίσης, στο κοιμητήριο βρέθηκαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γιώργος Λιάνης, εκπρόσωποι της διοίκησης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας/Νέας Χαλκηδόνας, Ευτυχία Αποστολάκη.
Στεφάνια, μεταξύ άλλων, απέστειλαν η ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Τρόντζος, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Χατζής, ο Αδαμίδης, η ΕΟΚ, η ΚΑΕ Ηλυσιακός, ο σύνδεσμός Ελλήνων προπονητών, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Νίκος Γκάλης, ο Ιωνικός Ν.Φ., αλλά και η οικογένεια Ψωμιάδη.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass