ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡ 79-75

«Ταύρος» η Εθνική

* ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: «Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε»

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:35
Με την υπογραφή του Λαρισαίου Βασίλη Σπανούλη σε δημιουργία και εκτέλεση και τον Μάικλ Μπράμος να πετυχαίνει καθοριστικό τρίποντο 1,5 λεπτό πριν τη λήξη, η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών «έσπασε» την εξαιρετικά δυσμενή παράδοση απέναντι στην Ισπανία, μπήκε «με το δεξί» στη Β’ φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στα προημιτελικά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 79-75 των «φούριας ρόχας» στη Λιουμπλιάνα και τους υποχρέωσε στη 2η ήττα τους (μετέφεραν 1 νίκη και 1 ήττα από την Α’ φάση), με την οποία τους «έπιασε» στη βαθμολογία του Α’ ομίλου. Επόμενη αναμέτρηση για την Εθνική είναι αύριο με τους «οικοδεσπότες» Σλοβένους (22:00).
Η εθνική «φόρτωσε» με 79 πόντους την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης (η Iσπανία δεχόταν 53,8 πόντους μέσο όρο), ενώ η ελληνική άμυνα υποχρέωσε τους Ίβηρες σε 17 λάθη! Κορυφαίος της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι ο Βασίλης Σπανούλης με 20 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Καϊμακόγλου (11π.), Μπουρούσης και Πρίντεζης, οι οποίοι σημείωσαν από 10. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Μάικ Μπράμου με το δεύτερο εύστοχο τρίποντό του περίπου 1,5 λεπτό πριν τη λήξη, όταν διαμόρφωσε το 75-68. Οι διεθνείς, παράλληλα, υπέπεσαν σε μόλις 6 λάθη, τη στιγμή που είχαν μέσο όρο στη διοργάνωση 14.8!
Από τους Ίβηρες, που έχασαν από την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια (τελευταία φορά ήταν σε φιλικό το 2005, όταν είχαν ηττηθεί με 88-80) και 11 σε επίσημο αγώνα (από την προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ το 2002, 86-73), ξεχώρισαν οι Ρούντι Φερνάντεθ και Μαρκ Γκασόλ με 20 πόντους αντίστοιχα.
Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75
Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Αντρέα Τρινκιέρι στο Μαρκ Γκασόλ, επιλέγοντας τον Καββαδά να μαρκάρει τον Ισπανό σέντερ, δικαίωσε τον Ιταλό τεχνικό, αλλά η προβληματική άμυνα της Ελλάδας δεν απέδωσε ανάλογα. Ο Καββαδάς κατάφερε να οδηγήσει σε 3 φάουλ τον ΝΒΑer μέχρι το 8’, αλλά η Εθνική δεν μπόρεσε να το «εξαργυρώσει». Η χαλαρή περιφερειακή άμυνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των «φούριας ρόχας» στα ριμπάουντ, έφεραν γρήγορα την Ισπανία στο +12 (14-26) στα 46’’ πριν τη λήξη του δεκαλέπτου.
Η διαφορά όμως μόνο μη αναστρέψιμη δεν ήταν για τους ψυχωμένους Έλληνες διεθνείς. Με το τρίποντο του Μπράμος στην έναρξη της δεύτερης περιόδου δόθηκε το έναυσμα της ελληνικής αντεπίθεσης. Η «γαλανόλευκη» έσφιξε την άμυνά της, ο Μπουρούσης κυριάρχησε κάτω από ισπανικό καλάθι, ο Ζήσης εκτέλεσε από την περιφέρεια και η Εθνική με επιμέρους σκορ 13-4 μείωσε στο 16’ σε (29-30). Φερνάντεθ και Ρούμπιο επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώριο για τους Ισπανούς, ο Μπουρούσης αντικαταστάθηκε από τον Μαυροκεφαλίδη για να πάρει ανάσες και προς στιγμή οι Ιβηρες έδειξαν να ανακάμπτουν (29-34 στο 17’).
Ωστόσο, υπολόγιζαν χωρίς τον Σπανούλη. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ανέλαβε δράση και «φόρτωσε» το αντίπαλο καλάθι με 8 διαδοχικούς πόντους (2 τρίποντα), δίνοντας το προβάδισμα στην Ελλάδα στο 18’ (37-34). Με ασίστ του Λαρισαίου γκαρντ, μάλιστα, ο Καϊμακόγλου τον μιμήθηκε από τα 6.75 και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ξέφυγε με +6 (40-34), παίρνοντας το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +3 (41-38). Στο διάστημα αυτό η ελληνική άμυνα οδήγησε τους Ισπανούς σε 10 λάθη, τη στιγμή που μπήκαν τα τρίποντα των διεθνών (7/14), οι οποίοι κυκλοφόρησαν καλύτερα την μπάλα (9 ασίστ). Μελανό σημείο του δευτέρου δεκαλέπτου ο τραυματισμός του Ζήση στο 17’, με τον Έλληνα γκαρντ πάντως να σφίγγει τα δόντια και να επιστρέφει στην τρίτη περίοδο.
Στο τρίτο δεκάλεπτο, ήταν η σειρά της ισπανικής άμυνας να διακριθεί, καθώς κράτησε τους Έλληνες διεθνείς στους 9 πόντους στα πρώτα εννέα λεπτά. Την ίδια στιγμή, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γιώργου Πρίντεζη (σημείωσε 7 πόντους στο 3ο δεκ.) και συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον Σπανούλη, ο Μαρκ Γκασόλ κέρδισε κατά κράτος τον Καββαδά και με 11 διαδοχικούς πόντους του οι Ισπανοί ξέφυγαν με 50-57 στο 29’, ενώ μπήκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο στο +5 (52-57).
Με τον Ρούντι Φερνάντεθ να εκτελεί από τα 6.75 με το... καλημέρα της τέταρτης περιόδου, οι Ισπανοί έδειξαν να ελέγχουν τον αγώνα. Σλούκας και Καϊμακόγλου κράτησαν στην επίθεση την Εθνική, η οποία όμως βρέθηκε στο 34’ στο -4 (57-61). Νέο ξέσπασμα, όμως, του Σπανούλη (5 διαδοχικοί πόντοι, 1 τρίποντο) και στο 35’ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρασε και πάλι μπροστά με 62-61, ενώ με τον Έλληνα γκαρντ να τροφοδοτεί τον Μπουρούση ο έμπειρος σέντερ κράτησε το προβάδισμα. Ο Μαρκ Γκασόλ προσπάθησε για την ανατροπή, αλλά το «κρύο αίμα» του Μπράμος από τα 6.75 στο τελευταίο 1,5 λεπτό (75-68) ουσιαστικά σφράγισε την ελληνική επιτυχία, με τον Σπανούλη φτάνει από τη γραμμή των βολών τους 20 πόντους και να γράφει το τελικό 79-75.
ΕΛΛΑΔΑ (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4 (1), Σπανούλης 20 (3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5 (1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11 (2), Μπράμος 8 (2), Πρίντεζης 10.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Χουάν Ορένγκα): Αγκιλάρ 3 (1), Φερνάντεθ 20 (2), Ροντρίγκεθ 3 (1), Ρέι, Καλντερόν 5 (1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 (1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουγ 2, Μ.Γκασόλ 20 (1), Μουμπρού 3 (1).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗ
«Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε» απάντησε ο Βασίλης Σπανούλης, λίγο μετά το 79-75 της Εθνικής μπάσκετ επί της Ισπανίας, που αποτελεί την πρώτη νίκη της Ελλάδας επί των "φούριας ρόχας" μετά από 11 χρόνια. Ο ηγέτης της ομάδας, που ήταν και χθες εξαιρετικός με 20 πόντους, δήλωσε: «Προερχόμασταν από δύο άσχημα ματς στα οποία αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Περάσαμε δύσκολα, αλλά κάναμε μια μεγάλη νίκη. Τώρα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους, καθώς στην Ελλάδα όσο εύκολα ενθουσιαζόμαστε τόσο εύκολα απογοητευόμαστε. Στην αρχή δεν ξεκινήσαμε και τόσο καλά, ίσως επειδή υπήρχε η πίεση του αποτελέσματος. Όμως στη συνέχεια, παίξαμε με καρδιά, ήμασταν πολύ καλοί στην άμυνα, βάλαμε μεγάλα σουτ. Τώρα πρέπει να ξεκουραστούμε και μεθαύριο μας περιμένει άλλο ένα σημαντικό ματς με τη Σλοβενία (σ.σ. Σάββατο στις 22:00). Εκεί σκοπός είναι να κρατήσουμε τα καλά στοιχεία που βγάλαμε σήμερα στο παιχνίδι μας. Να βγάλουμε την ίδια ενέργεια. Έχουμε καλύτερη ψυχολογία και πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί, να μην έχουμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας».
ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
Η Κροατία είχε εύκολη αποστολή, 88-63, απέναντι στη Φινλανδία, στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου στη β’ φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Οι παίκτες του Γιάσμιν Ρέπεσα αύξησαν σε 5 τους βαθμούς τους (2 νίκες - 1 ήττα), αφήνοντας στους 4 τους Φινλανδούς (1 νίκη - 2 ήττες). Αύριο (15:30) η Κροατία αντιμετωπίζει την πρωτοπόρο του ομίλου Ιταλία, τη μόνη που έχει μεταφέρει 2 νίκες στον 6ο όμιλο από την α’ φάση, ενώ η Φινλανδία θα βρει στο δρόμο της (18:45) την κάτοχο του τίτλου, Ισπανία, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass