Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε»

ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: Ναι στον Γιοβάνοβιτς, όχι στον Λανουά

*ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ *ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΚΟΜΜΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2024 12:10

Του Σωτ. Κέλλα

Τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των τελευταίων δεκαετιών στη Super League έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά το περσινό θα μείνει στη μνήμη όλων, αφού κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της διοργάνωσης στη φάση που ο Ανσαριφάντ δεν ισοφάρισε στο Χαριλάου για λογαριασμό του Άρη τον ΠΑΟΚ και ο τελευταίος πήρε το πρωτάθλημα Ελλάδας στην έδρα του αιώνιου αντιπάλου του.
Αυτά τα πρωταθλήματα, που δεν ήταν «περίπατος» μιας ομάδας όπως παλαιότερα, φέρουν τη «σφραγίδα» του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου, που ανέλαβε σε μια ταραχώδη περίοδο τα ηνία, το 2022 (είχαν προηγηθεί καθαίρεση προέδρου, παραίτηση Ζαγοράκη και ανέλαβε ο Παναγιώτης Δημητρίου, ενώ τα τελευταία χρόνια μόνο ο Γραμμένος ολοκλήρωσε τη θητεία του κανονικά).
Επί ημερών Μπαλτάκου δόθηκαν χρήματα στις ΕΠΣ που έφτασαν ετησίως τις 50.000 ευρώ ανά Ποδοσφαιρική Ένωση, ενώ άρθηκε η επιτήρηση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Ο κ. Μπαλτάκος μέχρι την περασμένη Κυριακή έδειξε να επιστρέφει στο επαγγελματικά του καθήκοντα στη δικηγορία (δεν συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές της ΕΠΟ που ανέδειξαν πρόεδρο τον Μάκη Γκαγκάτση), αλλά την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ έκανε την πρώτη του παρέμβαση και αυτή αφορούσε τους πίνακες διαιτησίας και την καρατόμηση 9 διαιτητών από τους πίνακες της μεγάλης κατηγορίας, εκ των οποίων δύο διεθνείς, από τον νέο αρχιδιαιτητή Γάλλο Λανουά. Δύο διεθνείς διαιτητές που θα μπορούν να παίζουν στην Ευρώπη, αλλά όχι στο κορυφαίο εγχώριο πρωτάθλημα. Αξιοπερίεργο πως ο δεύτερος σε αξιολόγηση πέρυσι διαιτητής (Διαμαντόπουλος) και ο καλύτερος της προπερσινής σεζόν (Μανούχος) βρέθηκαν εκτός των πινάκων της μεγάλης κατηγορίας.
Μιλήσαμε με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ και βέβαια το ξεκίνημα της συζήτησης έγινε με την τωρινή ενασχόλησή του μετά την προεδρία της ΕΠΟ. Πώς είναι η ζωή του...
Μας είπε: «Είναι η ζωή του δικηγόρου όπως και πριν την ΕΠΟ. Και βέβαια όχι μόνο την αθλητική δικηγορία...».

*Αν το νομοσχέδιο για τον αθλητικό νόμο του Βρούτση, που καταργεί το ηλικιακό όριο, ερχόταν νωρίτερα στη Βουλή θα κατεβαίνατε υποψήφιος εκ νέου για την προεδρία της ΕΠΟ;
«Δεν θα συνέχιζα ούτως ή άλλως. Η ΕΠΟ βάσει καταστατικού έπρεπε να κάνει εκλογές Ιούνιο ή Ιούλιο, αλλά για να καταργήσει τον νόμο για το ηλικιακό όριο ο Βρούτσης, θα έπρεπε να φύγει από την κυβέρνηση ο Αυγενάκης όπως και έγινε».

*Η θητεία σας κρίθηκε πετυχημένη...
«Αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά οι φίλαθλοι με βάση τα όσα είδαν στο ελληνικό πρωτάθλημα... Δεν θα επαινέσω εγώ τον εαυτό μου».

*Ειδικά το τελευταίο πρωτάθλημα είχε ομορφιά...
«Ναι αν έβαζε το γκολ ο Ανσαριφάντ άλλος θα ήταν ο πρωταθλητής. Τα συναισθήματα εναλλάσσονταν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του πρωταθλήματος».

*Πάντως το ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα βοήθησε να διακριθούν στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Conference League και ο ΠΑΟΚ που έφτασε στον ίδιο θεσμό στους «οκτώ».
«Συμφωνώ απολύτως και το είχα πει σε όλους. Αν το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό, οι ομάδες δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Φάνηκε και από τη θέση που έχει η Ελλάδα πλέον στην ΟΥΕΦΑ. Έφτασε στην 14η θέση, ας θυμηθούμε πού ήταν πριν δύο χρόνια...».

*Τι συμβουλή θα δίνατε στον διάδοχό σας, τον Μάκη Γκαγκάτση;
«Αυτό που πρέπει να προσέξει είναι και το πιο δύσκολο, να είναι μακριά από τους παράγοντες. Για να πετύχει θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική μακριά από τους παράγοντες και πιθανόν να συγκρουστεί μαζί τους».

*Πώς είναι δυνατόν να συγκρουστεί μαζί τους; Για παράδειγμα, με αυτούς του ΠΑΟΚ από τη στιγμή που κατείχε θέση στο οργανόγραμμα της συγκεκριμένης ομάδας;
«Αυτό είναι το δύσκολο, γι’ αυτό είπα ότι είναι και το πιο δύσκολο που πρέπει να κάνει αν θέλει να πετύχει στο έργο του. Έχει προσόντα, έχει προσωπικότητα, έχει μέλλον και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει».

*Την πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τεχνικό της Εθνικής ανδρών πώς την κρίνετε;
«Απολύτως θετική, αυτό θα το έκανα και εγώ αν προλάβαινα».

*Πόσο θετική όμως ήταν και η ενέργεια να «αποκεφαλιστούν» εννέα διαιτητές; Πώς έγινε αυτό; Με τι κριτήρια;
«Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά από την πλευρά μου πιστεύω ότι είναι αδύνατον ένας Γάλλος διαιτητής που δεν έχει πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα πριν οριστεί αρχιδιαιτητής να μπορεί να τους κρίνει. Πώς τους ήξερε και πώς τους έκρινε; Αφού δεν υπάρχουν αγώνες αυτή την περίοδο, τους έκρινε λογικά με βάση το περσινό και προπέρσινο πρωτάθλημα. Πώς μπορούσε να ξέρει την απόδοσή τους όταν παράδειγμα ο Διαμαντόπουλος στην περσινή αξιολόγηση είναι δεύτερος; Έβγαλε από τους πίνακες τον δεύτερο από τους 27. Πώς έγινε αυτό;

*Πώς έγιναν οι πίνακες; Ο Ευθυμιάδης είχε άποψη;
«Αφού ρωτάτε εσείς για τους πίνακες είναι φυσιολογικό να ρωτάνε και οι φίλαθλοι...
Νομίζω ότι ο Ευθυμιάδης ούτε καν ρωτήθηκε. Για να μην κάνω την Πυθία, ο αρχιδιαιτητής κ. Λανουά πρέπει να εξηγήσει δημόσια τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εννέα διαιτητές -και ανάμεσά τους δύο διεθνείς- είναι εκτός των πινάκων. Ποιος του έδωσε τα κριτήρια αυτά;
Ο κ. Λανουά έχει τρεις επιλογές. Να επαναφέρει τους εννέα διαιτητές στους πίνακες και να τους κρίνει τον Νοέμβριο ή να δώσει εξηγήσεις δημόσια ή ιδιωτικά στον πρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας κ. Ντιαλό γιατί σε αυτόν ανήκει. Γνωριζόμαστε προσωπικά και πολύ καλά. Διαφορετικά το θέμα θα πρέπει να το εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΦΙΦΑ. Θα πρέπει να έρθει σε αυτήν και να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό που έκανε».

*Ο διευθυντής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ κ. Ροσέτι γιατί πρότεινε μόνο τον κ. Λανουά;
«Και εγώ περιμένω την κατάλληλη απάντηση... Η ΕΠΟ δεν είναι πια σε επιτήρηση. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 βγήκε από την επιτήρηση της ΟΥΕΦΑ και άρα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη όπως όλες οι άλλες ομοσπονδίες. Άρα η επιλογή του αρχιδιαιτητή, όπως λέει το καταστατικό της ΕΠΟ, πρέπει να γίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή μετά από πρόταση του προέδρου. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο κ. Ροσέτι είναι να του ζητηθούν τρία ονόματα και όχι να επιλέξει ο ίδιος. Η επιλογή του αρχιδιαιτητή αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα είναι πέναλτι και αποβολή επειδή παραβιάζονται τα καταστατικά των ΕΠΟ, ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ».

*Ο κ. Ροσέτι είναι υφιστάμενος του κ. Θεοδωρίδη. Δεν μπορεί να δημιουργήσει καχυποψία; Τι πιστεύετε;
«Σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ, σημασία έχει τι μπορούν να πιστέψουν οι παράγοντες και οι φίλαθλοι. Δεν πρέπει με τίποτα να πλανώνται ερωτηματικά για «συστημένους» πίνακες γιατί βλέπω δυστυχώς σχετικά δημοσιεύματα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα οι Ροσέτι, Θεοδωρίδης και ΟΥΕΦΑ».

*Στις άλλες κατηγορίες υπήρξαν πάλι κριτήρια που δεν είχαν λογική;
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τους διαιτητές σε όλες τις κατηγορίες».

*Ας πάμε λίγο τον χρόνο πίσω. Η Εθνική αποκλείστηκε από τη Γεωργία που είχε θεωρηθεί του «χεριού» μας. Ποια ήταν τα αίτια τώρα με πιο καθαρή ματιά;
«Φοβήθηκαν το τελευταίο παιχνίδι περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα να παίξουμε επιφυλακτικά και να μη γίνουν καθόλου φάσεις στον αγώνα αυτόν».

*Αν συμμετείχε η Εθνική μας στο Euro θα άλλαζε κάτι;
«Σίγουρα θα ανέβαινε σκαλοπάτι».

*Η Εθνική νέων θα έχει έναν Λαρισαίο προπονητή, τον Βαγγέλη Μόρα. Το σχόλιό σας...
«Όλα προς τη σωστή κατεύθυνση».

*Τι θα κάνατε αν συνεχίζατε να είστε πρόεδρος στην ΕΠΟ;
«Ένα έργο θα συνέχιζα. Το θεωρώ βασικό και πρωταρχικό, θα αύξανα κατά πολύ τις επιχορηγήσεις, τα χρήματα που δίνει η ΕΠΟ στις ΕΠΣ (Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων), έτσι ώστε οι πρόεδροί τους να είναι απολύτως οικονομικά ανεξάρτητοι. Άρα και ανεξάρτητοι όσον αφορά την ψήφο τους για τη διοίκηση της ΕΠΟ. Το πέτυχα ως έναν βαθμό, αλλά δεν είχα τον χρόνο για να το ολοκληρώσω».

*Για τι ποσά μιλάμε;
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠΣ είναι μικρομεσαίες, όλες αυτές πρέπει να επιχορηγούνται με πόσο 80.000-100.000 ευρώ ετησίως σε σταθερή βάση. Εγώ τις παρέλαβα από μηδενική χρηματοδότηση και τις έφτασα στις 50.000 ευρώ ετησίως».

*Πώς εξηγείτε το γεγονός της διαρκούς μείωσης των ποδοσφαιρικών ερασιτεχνικών ομάδων;
«Το μητρώο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και φταίει η εμμονή του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να ελέγξει η πολιτεία το ποδόσφαιρο. Μειώθηκαν οι ομάδες από 4.200 σε 2.500».

*Δεν μπήκε μια τάξη όμως στον αθλητισμό;
«Υπήρχε τάξη, άλλο όμως τάξη, άλλο έλεγχος. Βέβαια για τη μείωση των ομάδων υπάρχουν και άλλες δύο αιτίες. Τα μνημόνια για την οικονομία, αλλά και ο κορονοϊός που άφησε εκτός δράσης όλες τις αθλητικές ομάδες, ενώ οι παράγοντες συνέχιζαν να συνεισφέρουν οικονομικά».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass