Οι Αθλητικές μας εγκαταστάσεις

Δημοσίευση: 03 Νοε 2023 11:49

Του Σπύρου Μπαρμπούτη

Πράγματι, το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, είναι πολύ σημαντικό και μεγάλη είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε στους αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας.
Είναι γνωστό ότι με απόφαση της Γ.Γ.Α. αποφασίστηκε να κλείσουν το Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ, το Κλειστό Κολυμβητήριο Αλκαζάρ και το γήπεδο Αλκαζάρ, λόγω προβλήματος στατικής επάρκειας. Με την ευκαιρία μπορούμε να κάνουμε μια διαδρομή στη μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ
Το Κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ εγκαινιάστηκε «αθλητικά» στις 16 Οκτωβρίου 1969 με τον αγώνα βόλεϊ ανδρών ΕΑΛ-Ολυμπιάδα Πατρών, τον οποίο κέρδισε η λαρισινή ομάδα με 3-1 σετ και έτσι ανέβηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Η πρώτη ομάδα της Λάρισας -για όλα τα αθλήματα- που ανέβηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία!
Το 2012, έπειτα από ενέργειες του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού, και του δημάρχου, Κ. Τζανακούλη, έγιναν εργασίες επισκευής του Γυμναστηρίου, αν και αυτό ανήκει στο ΕΑΚ, δηλαδή τη Γ.Γ.Α. Λύθηκε έτσι οριστικά το θέμα της στεγανοποίησης του Κλειστού, εξασφαλίζοντας μόνωση από υγρασία και θερμότητα. Όλοι θυμόμαστε το μεγάλο πρόβλημα με τη διαρροή από τη στέγη των νερών της βροχής και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των υπευθύνων του Κλειστού -με πανιά και κουβάδες!-, ώστε να πραγματοποιούνται οι αγώνες και οι προπονήσεις των συλλόγων.
Κλειστό Κολυμβητήριο Αλκαζάρ
Τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου του Αλκαζάρ έγιναν το 1980 και αρχικά λειτούργησε ως «ανοιχτό» και έπειτα περίπου από μία πενταετία πραγματοποιήθηκε το «κλείσιμό» του.
Τότε (1980), τόσο η ΕΑΛ όσο και ο ΓΣΛ είχαν δημιουργήσει τμήματα κολύμβησης και πόλο με μεγάλο αριθμό αθλητών και πολλοί απ’ αυτούς διακρίθηκαν σε Πανθεσσαλικούς αγώνες και στον Βορειοελλαδικό χώρο.
Όμως, τα Δ.Σ. των δύο συλλόγων, εκτιμώντας ότι η καλλιέργεια σε βάθος των αθλημάτων του υγρού στίβου θα επιτυγχανόταν σε πληρέστερο βαθμό, αν υπήρχε ένας σύλλογος, αποφάσισαν τη συνένωση των τμημάτων κολύμβησης, προκειμένου να ιδρυθεί ο «Ναυτικός Όμιλος Λάρισας».
Με την ευκαιρία να αναφερθούμε και σ’ ένα άλλο κολυμβητήριο, το Ανοιχτό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας, τη μελέτη του οποίου εκπόνησε η Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη ενός άρτιου και με τις καλύτερες προδιαγραφές Κολυμβητηρίου, το οποίο λειτουργεί ασφαλώς και άψογα από το 2018, όποτε και εγκαινιάστηκε. Είναι ένας σύγχρονος χώρος άθλησης για τα αγωνίσματα του υγρού στίβου, ικανό να φιλοξενήσει πανελλήνιους, αλλά και διεθνείς αγώνες, οι οποίοι και πραγματοποιήθηκαν.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 2003 (προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ επί δημαρχίας Κ. Τζανακούλη) και είχε ενταχθεί στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 (Ελλάδα 2004). Μετά, όμως, από την απώλεια των Μ.Α. του 2013 για την Ελλάδα, συνεπαγόταν και η απώλεια κονδυλίων για την ολοκλήρωσή του. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με χρηματοδότηση της Πολιτείας - μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας (4,7 εκατ. ευρώ - περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός) και από ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων (1,3 εκατ. ευρώ επί δημαρχίας Απ. Καλογιάννη).
Γήπεδο Αλκαζάρ
Για το γήπεδο Αλκαζάρ θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο κατά 93 χρόνια και θα αναφερθούμε στην πρώτη κίνηση για να φτιαχτεί το θρυλικό γήπεδο.
Δημοτικό Συμβούλιο Λαρίσης: Ιούλιος 1930
«Με εισήγησιν του Δημάρχου κ. Σάπκα προτείνοντος, όπως, εκ των πέραν της γέφυρας Πηνειού ποταμού χώρου του Αλκαζάρ του ανήκοντος εις τον Δήμον, κειμένου, πλησίον του Κήπου Παπασταύρου και ακριβώς αριστερά του εισερχομένου εις αυτόν, καθοριστή γήπεδον 15 στρεμμάτων ήτοι 100x150 μ. προς ανέγερσιν Γυμναστηρίου διά την εγκατάστασιν των Αθλητικών Σωματείων της πόλεως.
Εν αυτώ δ’ εκφράσθη ευχή προς το Υπουργείον της Παιδείας όπως έλθη αρωγόν εις την ανέγερσιν του εν λόγω Δημοτικού Γυμναστηρίου διά της παροχής αναλόγου πιστώσεως.
Μετά την συζήτησιν καθ’ αναγνωρίσθη η επιτακτική ανάγκη όπως ο Δήμος πάση θυσία και μετά σπουδής επιληφθή της πληρώσεως του σπουδαίου τούτου κενού διά την νεολαίαν της πόλεως, του προκύπτοντος εκ της ελλείψεως Γυμναστηρίου διά την αθλητικήν επίδοσιν των νέων,
Αποφαίνεται παμψηφεί:
Αποδέχεται την πρότασιν του κ. Δημάρχου καθορίζει το ανωτέρω γήπεδον διά την ίδρυσιν Δημοτικού Γυμναστηρίου επί τη βάσει του αποσταλλέντος υπό του Υπουργείου Παιδείας σχεδιαγράμματος, εντελλομένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπως προβή εις την σύνταξιν του σχετικού προϋπολογισμού».
Ευχή μας είναι να έρθουν άμεσα τα ειδικά κλιμάκια της Γ.Γ.Α., ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ειδικοί έλεγχοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις και ν’ αποδοθούν άρτιες και ασφαλείς στην αθλούμενη νεολαία μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass