ΕΑΛ

Τα ευρωπαϊκά γυναικεία αστέρια ξανάσμιξαν…

*ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΒΟΛΕΪ *ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΥ: ΞΑΝΑΕΓΙΝΑ ΕΦΗΒΗ… *Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2022 12:00

Η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Μπαρμπούτη για τον μισό αιώνα ζωής της ΕΑΛ έφερε σε μια κατάμεστη αίθουσα προχθές στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο τρεις γενιές αθλητών και αθλητριών, που θυμήθηκαν στιγμές της ζωής του στο ιστορικό αθλητικό σωματείο της πόλης.


Το βιβλίο δεν θα υπήρχε χωρίς τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικά του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (υπήρξε παίκτης του μπάσκετ της ΕΑΛ και γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία των αθλητικών συλλόγων), του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαίτερα του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη και της ΠΕΔ Ν. Λάρισας με συμμετοχή του Θανάση Νασιακόπουλου.
Η συγκίνηση περίσσεψε για την Ευρωπαία ΕΑΛ με την κορωνίδα των επιτυχιών που ήρθε από το γυναικείο βόλεϊ του Συλλόγου, το οποίο έφτασε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών, αλλά και στους «16» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Η Ιωάννα (σ.σ. Τρικάλη, ενεργό μέλος της διοίκησης) και η Μαρία (σ.σ. Σκανίκα, προπονήτρια στις υποδομές των ανδρών και περσινή πρωταθλήτρια με τους άνδρες στη Β’ Εθνική) έκαναν καλή δουλειά, αφού ειδοποίησαν όλες τις συμπαίκτριες των «χρυσών χρόνων» της ομάδας για την εκδήλωση, οι περισσότερες εκ των οποίων ανταποκρίθηκαν, ενώ κάποιες άλλες λόγω οικογενειακών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων έστειλαν μηνύματα. Η Μαρία και η Νίκη Γκαραγκούνη, αλλά και η Ζωή Κολέσκα είχαν σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ η Βάσω Νικούλη είχε αγωνιστικές με την ομάδα της ως προπονήτρια (Α.Ο. Ένωση  Ιλίου).
Η Χατζηνίκου, η Δίρβα, η Τρικάλη, η Σκανίκα, η Μπλιάτσου, η Τσιόντζελη, η Γκουγκουλή, η Γκέκα (μαζί με τον προπονητή που τις ανέδειξε, τον Αντώνη Τσιόντζελη), αλλά και κάποιες νεότερες, η Παπαδοπούλου, η Ζαφειρίου, η Καματσέλου, η Κολοβέτσιου, έδωσαν «παρών»… Μάλιστα, οι πρώτες οκτώ θυμήθηκαν τον «ευρωπαϊκό τους καφέ» όχι στη Γαλλία, τη Σλοβακία όπου έγραψαν Ιστορία με το 1ο Λύκειο Λάρισας στον παγκόσμιο σχολικό αθλητισμό (3η θέση και 5η θέση αντίστοιχα) ή την Ολλανδία (όπου πήραν μεγαλειώδη πρόκριση στους «16», αλλά στην επόμενη έπεσαν πάνω στην πανίσχυρη τότε ιταλική Περούτζια -με δεκαπλάσιο προϋπολογισμό- και αποκλείστηκαν), αλλά στη Λάρισα.
Από το τοτέμ της ομάδας της ΕΑΛ, την Ιωάννα Τρικάλη, όπου επί 21 χρόνια φορούσε τη φανέλα της ομάδας (δεν την εγκατέλειψε ποτέ…) είδαμε να φεύγουν δάκρυα ξεφυλλίζοντας το βιβλίο με τις υπέροχες αναμνήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν μέσα από φωτογραφίες της εφημερίδας «Ελευθερία» (το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν άγνωστες λέξεις) και εμπιστεύτηκε ότι θέλει να δει και τις κόρες της να κάνουν ανάλογη πορεία.
Η Ελευθερία Χατζηνίκου που ζει στον Βόλο με την οικογένειά της (έχοντας τρία παιδιά ηλικίας από 4 έως 10 ετών) ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις που μετά από μια δωδεκαετία στην ΕΑΛ πήρε μεταγραφές, πήγε το 2007 στον Παναθηναϊκό και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας, καθώς και τη 2η θέση στο Challenge Cup του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2010. Το 2011 και ενώ η ομάδα του Παναθηναϊκού βρισκόταν στην πέμπτη θέση λίγο πριν το τέλος του α’ γύρου, ζητήθηκε η συνδρομή της μετά από 9 μήνες αποχής της. Δέχτηκε και κατάφερε να κερδίσει το 4ο Πρωτάθλημά της με τον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη χρονιά αναδείχτηκε MVP του ελληνικού Πρωταθλήματος.
Μιλήσαμε με τη διεθνή πασαδόρο και μέλος της Εθνικής ομάδας γυναικών, η οποία έπαιξε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 (μαζί με τις επίσης Λαρισαίες αθλήτριες της ΕΑΛ Μαρία και Νίκη Γκαραγκούνη) και μας είπε: «Ξαναέγινα έφηβη προχθές στην εκδήλωση αυτή και δεν τον κρύβω ότι νιώθω μέλος αυτής της ομάδας. Είναι η πρώτη μου αθλητική αγάπη και παντοτινή. Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά γιατί είδα γνωστά πρόσωπα που με γύρισαν πίσω σε ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια της ζωής μου. Η ΕΑΛ μάς ανέδειξε και την αναδείξαμε. Συγχαρητήρια και στον Σπύρο Μπαρμπούτη για το βιβλίο του που μέσα από αυτό θα θυμίζει διαγενεακά την προσφορά στον Σύλλογο, στον λαρισινό αθλητισμό, στον ελληνικό και στον παγκόσμιο».
Συγκίνηση ένιωσαν και οι τωρινοί παίκτες της ανδρικής ομάδας βόλεϊ, αλλά και την ευθύνη που έχουν, όταν έμαθαν ότι ο πρώτος λαρισινός σύλλογος όλων των αθλημάτων που έπαιξε στην Α’ Εθνική κατηγορία ήταν η ανδρική ομάδα βόλεϊ της ΕΑΛ με προπονητή τον Άρη Συράκη (αρχηγός της ομάδας, ήταν χθες παρών, ο Μίμης Τσουγένης) και επί οκτώ χρόνια στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αλκαζάρ φιλοξένησε την ελίτ του ελληνικού βόλεϊ. Στο τέλος η παλιά δοξασμένη γενιά του βόλεϊ φωτογραφήθηκε μαζί με τη νέα, έστω και αν έλειπαν κάποιοι μεγάλοι αθλητές, όπως ο αείμνηστος Θωμάς Χαρισούλης.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξε και η αποκάλυψη του Νίκου Παπαθεοδώρου που το 1954-59 μεσουρανούσε ως μπασκετμπολίστας του Αριστέα (έγραψε ιστορία στα παιχνίδια που έδωσε με Πανελλήνιο και Ηρακλή Λάρισας) που κράτησε το άθλημα ζωντανό πριν το απογειώσουν από το 1970-1975 η ΕΑΛ και ο ΓΣΛ. Είπε ότι ο ίδιος υπήρξε πρώτος Λαρισαίος διεθνής μπασκετμπολίστας, αφού φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Νέων σε φιλικό παιχνίδι με την αντίστοιχη ομάδα της Αιγύπτου.
Στην εκδήλωση είδαμε, μεταξύ άλλων, τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Νίκο Κατσαρό, τον αιδεσιμότατο, πρώην δήμαρχο Κιλελέρ Ρίζο Κομίτσα, τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Παιδή, ιστορικά στελέχη του ΓΣΛ, όπως τον Μανώλη Λελούδα (μπασκετμπολίστας και διοικητικός), τον Μίμη Παπουλιάκου (επί χρόνια έφορος στίβου), τον Μιχάλη Σπηλιώτη (μπασκετμπολίστας και προπονητής), τον Δημήτρη Κουραμά (μπασκετμπολίστας), τον πρόεδρο της ΕΣΚΑΘ Δημήτρη Ντούγκο, τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλία Καφφέ, τον πατριάρχη βαρέων αθλημάτων Γιώργο Στουκογογεώργο (και πρώην μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) και βέβαια τον άνθρωπο που στηρίζει το γυναικείο βόλεϊ πάνω από μια δεκαετία, τον Κώστα Παπαγιάννη, που έλεγε ότι η ΕΑΛ έγραψε και θα συνεχίσει να γράφει ιστορία με τα δικά της παιδιά.
Και ο νυν πρόεδρος Γιάννης Περουλάκης δείχνει έτοιμος να σηκώσει το βάρος στην έκτη δεκαετία που διανύει ο Σύλλογος και περιμένει από τον εγγονό του Σπύρου Μπαρμπούτη να συγγράψει την ιστορία των εκατό χρόνων του Συλλόγου (εκεί που ο παππούς έχει αφήσει την καρδιά του όπως είπε) αναφέροντας, ίσως, σαν  ιστορικός του μέλλοντος ένα κομμάτι για την παρουσίαση και τα στοιχεία του βιβλίου. Και σύντομα έρχεται ένα ακόμα βιβλίο που ετοιμάζεται να γράψει για τη θητεία του ως δήμαρχος Λαρισαίων επί δεκαέξι χρόνια ο Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος ήταν από τους ομιλητές της εκδήλωσης. «Γλυκυτάτη μου Λάρισα» με τόση ιστορία, όπως ονόμασε και την έκθεση της εκδήλωσης του Συλλόγου ο Νίκος Παπαθεοδώρου, που κάνει τα εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 17 Ιανουαρίου.

Του Σωτ. Κέλλα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass