Θρίαμβος του ποδηλάτου της Λάρισας και της Θεσσαλίας

*ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ 4ο ΕΤΑΠ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2022 21:30

Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Κων. Τσάντζος
Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ο τρόπος που μετράμε την επίδραση που προκαλούν στη Γη οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κάθε φορά που ένας πολίτης επιλέγει να μετακινηθεί αθόρυβα και καθαρά, υπάρχει μια μικρή νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση που ομολογουμένως επελαύνει.


Την αγάπη για το ποδήλατο και την επιλογή της καθαρής μετακίνησης είχαν ως στόχο η Πολιτεία μέσω του Υφυπουργείου Αθλητισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων που συμμετείχαν στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας (στη Λάρισα έγινε ο τερματισμός του 4ου ΕΤΑΠ που ξεκίνησε από την Καρδίτσα και διανύθηκε απόσταση 176,5 χιλιομέτρων) που αναβίωσε μετά από δέκα χρόνια και πραγματικά κέρδισαν το στοίχημα, αφού ευαισθητοποίησαν χιλιάδες κόσμο που βρέθηκε στο Αλκαζάρ για να συμμετέχει στις παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και για να αποθεώσει τους ποδηλάτες κατά μήκος των δρόμων που νίκησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των απονομών στήθηκε ένα πάρτι αναγκάζοντας τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να μιλήσει για την ποδηλατική επανάσταση της Λάρισας.
Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι ενθουσιασμένος γιατί μετά από δέκα χρόνια επανέρχεται αναβαθμισμένος ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα αναδειχθεί η συνεργασία των περιφερειαρχών Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, όπου θα γίνει το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα που είναι η Κατάρα. Μέσα από αυτές τις εικόνες του Ποδηλατικού Γύρου θέλουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές της Ελλάδας.
Καταφέραμε να αναδείξουμε και τον ρόλο του ποδηλάτου μέσα από παράλληλες δράσεις που έκανε ο κ. Γεωργίου σε συνεργασία με τους Δημάρχους. Το σύνολο έφτασε τις 160...
Συντελείται μια μικρή ποδηλατική επανάσταση και αν καταφέρουμε να το διατηρήσουμε και τις επόμενες χρονιές η Ελλάδα θα γίνει πιο φιλική προς το ποδήλατο και θα καταλάβουμε ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας και άθλησης.
Με τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας έχουμε στόχο να διπλασιαστεί ο αριθμός των ποδηλατών».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Ευχαριστώ τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ευχαριστώ όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στήριξαν αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή, στην Ποδηλατική Ομοσπονδία, στους Δήμους, στην Αστυνομία, στο ΕΚΑΒ, στους εκατοντάδες εθελοντές, στους χορηγούς, στους κορυφαίους ξένους και Έλληνες αθλητές που ταξιδεύουν στη Θεσσαλία και στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο. Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος είναι μια μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου, του αθλητισμού, του εθελοντισμού, της μαζικής συμμετοχής, μια μοναδική γιορτή για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία του αθλητισμού, μιας παγκόσμιας γλώσσας επικοινωνίας που ενώνει, συγκινεί και εμπνέει ανθρώπους παντού. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Με αυτήν τη φιλοσοφία κινούμαστε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Αγώνας δίνει ανάσες ελπίδας, είναι ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη Θεσσαλία και τη χώρα, που αφήνει πίσω του μέλλον. Μας κάνει όλους καλύτερους, μας πάει όλους μαζί μπροστά».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε: «Η Λάρισα υποδέχτηκε ένα τεράστιο γεγονός, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο, που με πρωτοβουλία του Λευτέρη Αυγενάκη έγινε πράξη μετά από πολλά χρόνια. Η Λάρισα τα πήγε πολύ καλά γιατί είναι μια πόλη του ποδηλάτου με τις υποδομές που διαμορφώνει. Με τις συνεργασίες που θέλει να αναπτύξει με το Υπουργείο, την Περιφέρεια και με όλους τους φορείς της πόλης υποδέχεται στο Αλκαζάρ τον τερματισμό του 4ου ΕΤΑΠ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου με δεκάδες παράλληλες δράσεις και χιλιάδες κόσμο.
Αφήνει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην πόλη και στέλνει ένα μήνυμα αλλαγής κουλτούρας των συμπολιτών μας με τη χρήση του ποδηλάτου και της βιώσιμης κινητικότητας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αυγενάκη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ήμουν σίγουρος από την αρχή για το αποτέλεσμα που θα είχαμε».
Τέλος, το λαρισινό μέλος της Cycling Greece και πρόεδρος του ΕΑΚ Λάρισας Γιάννης Κουρδής δήλωσε: «Ήταν μια ιδέα του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη που ούτε εμείς πιστέψαμε ότι θα τα καταφέρναμε. Αλλά ο κ. Αυγενάκης έχει έναν τρόπο να βγάζει τον καλύτερο εαυτό κάθε εθελοντή και να προσπαθεί περισσότερο. Σήμερα φιλοξενήσαμε ένα αθλητικό γεγονός που έχει εθνικό χαρακτήρα. Καταφέραμε ένα σημαντικό γεγονός με το καλύτερο αποτέλεσμα».
ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν, εκτός των προαναφερομένων, οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάνια Δόκου, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Πινακάς, Αποστόλης Μπέμπης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάρισας Θανάσης Νασιακόπουλος, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων Δημήτρης Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας Θάνος Αδαμόπουλος, Ρίτα Απρίλη, Γιάννης Αλεξούλης, Δημήτρης Δεληγιάννης, Ντίνος Διαμάντος, Παναγιώτης Νταής, Γιώργος Σούλτης, Μιχάλης Αναστασίου, Κοσμάς Γιαννακόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Καλαμπάκας, Στέλιος Δημότσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Καραλαριώτου, Θανάσης Μαμάκος, Θανάσης Δριστέλλας, Θόδωρος Καφφές, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο ταμίας της ΕΟΠ Σάββας Τσοπούρογλου, ο πρόεδρος της Cycling Greece Γιώργος Λεβεντάκης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βάσω Ζιάκα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλίας Καφφές, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΕΠ Χρήστος Καπετάνος, η ταμίας της ΠΕΠΦΑ Μαρία Κούτσικου μαζί με το μέλος Βούλα Ξενοπούλου και άλλοι.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ο Νιλς Λάου Μπρόγκε της BhS Bornholm ήταν ο μεγάλος νικητής στο μαζικό σπριντ, μπροστά σε εκατοντάδες ενθουσιώδεις φίλους της ποδηλασίας που συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν τους ποδηλάτες του Γύρου στο Πάρκο Αλκαζάρ. Ο Δανός κατάφερε να μπει πρώτος με πολλές δυνάμεις και με καλό πλασάρισμα στην τελική ευθεία και να τερματίσει μπροστά από τον Ατίλιο Βιβιάνι της Bingoal Pauwels Sauces και τον Νταβίδ Γκονθάλεθ της Caja Rural, οι οποίοι τον συνόδευσαν στο βάθρο.
Ήταν ένας περιπετειώδης τερματισμός, καθώς με τους πρώτους δέκα να έχουν περάσει ή να προσεγγίζουν τη γραμμή του τερματισμού, η επαφή του Λούις Μπέντιξεν της Team Coop με τον Όγκουστ Γένσεν της Human Powered Health προκάλεσε την πτώση του Δανού ποδηλάτη της νορβηγικής ομάδας και αρκετών ακόμα, ελάχιστα μέτρα πριν από τον τερματισμό.
Ο Μπέντιξεν, ο Νικηφόρος Αρβανίτου, ο Μάικ Μπρόνσβαϊκ και ο Μάτις Κάλβερς μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομείο της Λάρισας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις.
«Ήμουν αισιόδοξος, αλλά έπρεπε όλα να πάνε καλά. Είπα στους συναθλητές μου ότι το αυτό το ΕΤΑΠ ήταν η ευκαιρία μου και ήθελα πολύ να το κερδίσω. Αν δεν προσπαθήσεις, δεν κερδίζεις», είπε χαμογελώντας ο νικητής του ΕΤΑΠ και κάτοχος της κόκκινης φανέλας και συνέχισε: «Αισθάνομαι υπέροχα. Ήταν ένα ήρεμο ΕΤΑΠ, το ξεκόλλημα έγινε γρήγορα. Μόλις πιάσαμε την πεδιάδα ανέβηκε ο ρυθμός και στο τέλος έγινε φρενήρης, αλλά βρέθηκα επικεφαλής στην τελευταία στροφή 250 μ. από τον τερματισμό χάρη στην προσπάθεια των συναθλητών μου κι αυτό ήταν το κλειδί της νίκης.
Για αύριο θα δούμε, είναι όλοι κουρασμένοι. Θα προσπαθήσω να είμαι προσεκτικός και να διατηρήσω την κόκκινη φανέλα».
ΠΡΩΤΟΣ Ο ΓΚΕΪΤ
Μετά την περιπέτειά του στον τερματισμό της Καρδίτσας, ο κάτοχος της μπλε φανέλας, Άαρον Γκέιτ της Equities Black Spoke, κατάφερε να μείνει κοντά στους πρώτους και να διατηρήσει άνετα την πρωτοπορία στη γενική, με διαφορά 1:52 από τον δεύτερο Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto-Isorex.
«Για άλλη μια φορά οι συναθλητές μου έκαναν φανταστική δουλειά και έλεγξαν την κούρσα. Ο Τζέιμς (Φουσέ) πήρε τον πόντο στην ανάβαση που ήταν μπόνους για την ομάδα μας. Στο σπριντ δεν θέλαμε να πάρουμε το χθεσινό ρίσκο, γιατί δεν ήταν απαραίτητο, όπως και χθες βέβαια, αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις μια νίκη σε ΕΤΑΠ, δεν την αφήνεις.
Αυτό που θέλαμε ήταν να μείνουμε κοντά και να αποφύγουμε αχρείαστες πτώσεις», δήλωσε ο πρωτοπόρος του Γύρου».
Αλλαγή είχαμε στη λευκή φανέλα με τον Γιον Μπαρεντσέα να την αποσπά από τον Εμίλ Ίβερσεν της BhS Bornholm.
ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Στον νικητή του 4ου ΕΤΑΠ την απονομή έκαναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Λάρισας Θανάση Νασιακόπουλο και τον αντιδήμαρχο Μετεώρων Γιώργο Παπανικολάου.
Στον καλύτερο ποδηλάτη κάτω των 23 ετών ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας.
Την κόκκινη φανέλα στον Νιλς Μπροζ ο πρόεδρος του ΕΑΚ Γιάννης Κουρδής.
Την μπλε φανέλα διατήρησε ο Άαρον Γκέιτ και την απονομή έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Το τελευταίο βασιλικό ΕΤΑΠ, από την Καλαμπάκα στα Ιωάννινα θα ρίξει τους τίτλους τέλους στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που έχει ενθουσιάσει κοινό και ομάδες στην επιστροφή του ύστερα από δέκα χρόνια.

 

Μαθήματα ποδηλάτου, κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και οικολογίας…

Λένε ότι αν έχεις μάθει στη ζωή σου ποδήλατο, πάντα θα μπορείς να κάνεις όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πόσο εύκολο είναι όμως να μάθεις στο παιδί σου να κάνει ποδήλατο… Στο ερώτημα αυτό απάντησαν οι δεκάδες παράλληλες δράσεις του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου που έγιναν στο Πάρκο του Αλκαζάρ, όπου τα παιδιά μάθαιναν ποδήλατο, κυκλοφοριακή αγωγή, αλλά και έκαναν μαθήματα οικολογίας…

 

oures.jpg

Ταλαιπωρία εγκλωβισμένων ΙΧήδων
Λόγω των περιοριστικών μέτρων στο κέντρο της πόλης * Δήλωση Π. Κρίκη
 
Η διοργάνωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου στη Λάρισα οργανωτικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού χιλιάδες κόσμος παρακολούθησε τον αγώνα και τις παράλληλες δράσεις. Προβλήματα ωστόσο προέκυψαν λόγω των αυξημένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων -προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα- που όμως είχαν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν αρκετοί οδηγοί που ήθελαν να μετακινηθούν τόσο στο κέντρο όσο και περιμετρικά της Λάρισας. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών δυσκολεύτηκαν να κατευθυνθούν προς το κέντρο της πόλης, ενώ άλλοι -πολλοί περισσότεροι…- εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα στα αυτοκίνητά τους, κυρίως σε δρόμους κοντά στη διαδρομή των αθλητών, καθώς οι αρμόδιοι για την κυκλοφορία αδυνατούσαν να κατευθύνουν τους εποχούμενους προς συγκεκριμένους δρόμους-διεξόδους. Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που, μέσα από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέρθηκαν στην ταλαιπωρία που υπέστησαν, αποδίδοντας ευθύνες, κυρίως στις αστυνομικές αρχές που είχαν την ευθύνη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
*Ενδεικτική του κλίματος δυσφορίας που επικράτησε, είναι η σχετική παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της ΛΑΣΥ Πέτρου Κρίκη, ο οποίος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «…Ολόκληρη η πόλη ένα μπάχαλο. Από το πρωί του Σαββάτου η πόλη της Λάρισας βιώνει μια απέραντη κυκλοφοριακή ταλαιπωρία. Παραμονές Πρωτομαγιάς με την αγορά ανοιχτή και με χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να προσπαθούν για το μεροκάματο, η πόλη έχει μπλοκαριστεί κυριολεκτικά από τις κυκλοφοριακές αλλαγές που έχουν επιβληθεί για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου….». Και προσθέτει: «Κι αυτό γιατί οι όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί εντός του αστικού ιστού έχουν εγκλωβίσει εκατοντάδες οδηγούς και επαγγελματίες, καθώς αρκετοί κάνουν κύκλους μέσα στην πόλη και δεν υπάρχει σχέδιο για να φτάσουν όχι μόνο στις δουλειές τους, αλλά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Γιάννουλης, που ορισμένοι πλέον επιστρέφουν και με τα πόδια, ενώ άλλοι παίρνουν τον κόμβο Γυρτώνης για να προσεγγίσουν την πόλη από Τύρναβο και τα γύρω χωριά και μιλάμε για χιλιόμετρα ταλαιπωρίας έξω από την πόλη».
Να σημειωθεί πάντως -όπως διατείνονται οι διοργανωτές- ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν ανακοινωθεί έγκαιρα, είχε προηγηθεί σχετική ενημερωτική συνέντευξη Τύπου και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ήταν και λιγότερα τα προβλήματα που προέκυψαν, εάν όλοι τα έπαιρναν υπόψη τους περισσότερο…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass