Θα μείνει στο Λονδίνο ή θα πάει στη Ρώμη;

ΣΗΜΕΡΑ (21:50) Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ EURO 2020 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2021 20:45

Η ώρα της κρίσης έφτασε. «Is it coming home or to Rome?», είναι το ερώτημα των φίλων του ποδοσφαίρου, καθώς Ιταλία και Αγγλία κοντράρονται σήμερα στο «Γουέμπλεϊ» με στόχο την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης.


Έπειτα από δύο «επικούς» ημιτελικούς, το Λονδίνο φιλοξενεί πλέον τον μεγάλο τελικό, ο οποίος, για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, θα έχει παρούσα την Αγγλία. Από τον θρίαμβό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στο παλιό «Γουέμπλεϊ», τα «τρία λιοντάρια» είχαν αποτύχει να κερδίσουν σε πέντε εμφανίσεις τους σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (στα EURO 1968 και 1996, στα Μουντιάλ 1990 και 2018 και στο Nations League 2019). Αυτήν την φορά, ωστόσο, τα κατάφεραν έχοντας αποκλείσει στη νοκ άουτ φάση του EURO 2020, τις Γερμανία και Ουκρανία και, στην παράταση την περασμένη Τετάρτη, τη Δανία. Μπορεί οι «βίκινγκς» να έγιναν η πρώτη χώρα που «μάτωσε» την εστία του Τζόρνταν Πίκφορντ στο τουρνουά, ωστόσο οι Άγγλοι έχουν την ευκαιρία να βάλουν τέλος σε μία «κατάρα» που τους... κυνηγά 55 ολόκληρα χρόνια. Βέβαια, για να το καταφέρουν θα πρέπει «να ξεπεράσουμε ένα τεράστιο εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, καθώς η Ιταλία «είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει αμυντικούς-πολεμιστές που θα κάνουν τα πάντα για να μας σταματήσουν».

 

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ
Ο μοναδικός τίτλος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η Ιταλία... χάνεται στο μακρινό 1968, όταν ήταν η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης. Έκτοτε, οι «ατζούρι» ηττήθηκαν στους τελικούς του 2000 και του 2012, αν και στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές ακόμα δύο φορές, από τις τέσσερις συνολικά. Η Ιταλία επικράτησε της Ισπανίας στη διαδικασία των πέναλτι, στον ημιτελικό της περασμένης Τρίτης. Τυπικά μπήκε... φρένο στο εντυπωσιακό σερί των 13 νικών (και των 15 σε προκριματική και τελική φάση EURO, που είναι και το ρεκόρ), ωστόσο παραμένει αήττητη εδώ και 33 αγώνες (27 νίκες, έξι ισοπαλίες). Μία εθνική πραγματικά αναγεννημένη υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαντσίνι.
Όπως, άλλωστε, τόνισε και ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός, «δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και τρία χρόνια. Ακόμη δεν έχουμε πετύχει κάτι, αλλά είμαστε κοντά στο να τα καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την πίεση που θα ασκήσει το γεμάτο «Γουέμπλεϊ» στους Άγγλους».
* Το σημερινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020:
22:00, Γουέμπλεϊ (Λονδίνο): Ιταλία - Αγγλία
Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)
Βοηθοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλανδία), Έρβιν Τσάινστρα (Ολλανδία)
4ος Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Video Assistant Referee: Μπάστιαν Ντάνκερτ (Γερμανία)
Πιθανές Συνθέσεις:
ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι – Κιέζα, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε.
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Φίλιπς, Ράις – Σάκα, Μάουντ, Στέρλινγκ – Κέιν.

 

Πρόστιμο στην Αγγλία για το λέιζερ στον Σμάιχελ

Με πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ τιμώρησε η UEFA την ομοσπονδία της Αγγλίας, για το λέιζερ που σημάδεψε τον τερματοφύλακα της Δανίας, Κάσπερ Σμάιχελ, κατά την αποφασιστική στιγμή του ημιτελικού του EURO 2020. Τον τερματοφύλακα της Λέστερ παρενόχλησε με λέιζερ ένας θεατής, καθώς ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, εκτελούσε πέναλτι στην παράταση και συγκεκριμένα στο 103ο λεπτό. Αφού απέκρουσε ο Δανός τερματοφύλακας, ο Άγγλος στράικερ στην επαναφορά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα (2-1) και την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στον σημερινό τελικό, στον οποίο τα «τρία λιοντάρια» θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία.

 

Ουγγαρία: «Η UEFA πρέπει να ντρέπεται»

Η Ουγγαρία θα υποχρεωθεί να παίξει τα επόμενα δύο παιχνίδια της κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA τής επέβαλε κυρώσεις για ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών της, κατά τη διάρκεια αγώνων του Euro 2020 στη Βουδαπέστη. Η τιμωρία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σζιτζάρτο, ο οποίος επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Facebook:
«Η UEFA πρέπει να ντρέπεται για την απόφασή της αυτή. Η επιτροπή που πήρε αυτήν την απόφαση είναι αξιολύπητη. Λειτούργησε σαν τα καθεστώτα, που δεν χρειαζόταν αποδείξεις για να καταδικαστείς. Απλά μια ανώνυμη καταγγελία. Ντροπή».
Να σημειωθεί πως τα περιστατικά που ερεύνησε η πειθαρχική επιτροπή της UEFA, συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων της Ουγγαρίας εναντίον της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που φιλοξενήθηκαν στην «Puskas Arena». Η αρχική ποινή που επέβαλε η UEFA προς την ουγγρική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ήταν τρεις αγώνες πίσω από κλειστές πόρτες, ωστόσο για το τρίτο ματς θα ισχύσει αναστολή για περίοδο δύο ετών.
Στην εθνική ομοσπονδία της χώρας, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 100.000 ευρώ για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της και το πανό στις εξέδρες που έγραφε «Anti-LMBTQ». Μάλιστα η ουγγρική ομοσπονδία καλείται από την UEFA στα δύο ματς που θα παίξει χωρίς κόσμο η Εθνική Ουγγαρίας, να απλώσει στις άδειες κερκίδες της «Puskas Arena» ένα πανό που θα γράφει «Equal Game».

 

«Γενναιόδωρη» αποζημίωση στους γαλλικούς συλλόγους

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ EURO 2020

Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων, έτσι και με αφορμή το EURO 2020, η UEFA καλείται ν’ αποζημιώσει τους συλλόγους, που έχουν έναν ή περισσότερους παίκτες στο τουρνουά.
Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, αποζημιώνει τους συλλόγους με έως και 9.000 ευρώ την ημέρα και ανά παίκτη από την πρώτη ημέρα της συγκέντρωσης των εθνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό 10 σύλλογοι της Ligue 1 θα μοιραστούν το ποσό των 7,54 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι είχε μόνο έξι αντιπροσώπους στη διοργάνωση, η Παρί Σεν Ζερμέν θα εισπράξει το μεγαλύτερο... κομμάτι της «πίτας», χάρη στην καλύτερη πορεία των παικτών της, όπως ο Βεράτι και ο Φλορέντσι που έφθασαν μέχρι τον τελικό, όπου σήμερα θα αντιμετωπίσουν την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.
Οι «πρωτευουσιάνοι» θα βάλουν στα ταμεία τους 1,97 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε από την UEFA σε σύλλογο της Ligue 1. Παράλληλα, η Λιλ, που είχε οκτώ εκπροσώπους στο τουρνουά, θα λάβει 1,71 εκατ. ευρώ, η Λιόν θα εισπράξει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διανεμηθούν στις Μονακό, Νις, Μαρσέιγ, Μονπελιέ, Μπορντό, Ρεν και Στρασμπούρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass