Μέρα-ορόσημο για τον λαρισινό στίβο...

*ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΡΤΑΝ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ * Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «ΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΥΨΕΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2021 21:02

«Στόχος μας είναι το Αλκαζάρ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΕΑΚ κ. Γιάννη Κουρδή», σχολίασε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενόψει της σημερινής συζήτησης και αναμενόμενης ψήφισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο δύο προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Ελληνικό Δημόσιο-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που αφορούν το ιστορικό γήπεδο της Λάρισας συνολικού ύψους 1.418.132 ευρώ.


Οι συμβάσεις αφορούν σε δύο έργα.
Το πρώτο αποσκοπεί στην προμήθεια και εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα στίβου, νέου αθλητικού εξοπλισμού με πιστοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και άλλες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για τη συνολική ανακαίνιση - αναβάθμιση της εγκατάστασης του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας με προϋπολογισμό 898.132,00 ευρώ.
Το δεύτερο έργο αφορά στην ανακαίνιση του βοηθητικού χώρου του κεντρικού σταδίου με έκταση 7.000,00 τ.μ. Ολόκληρη η παραπάνω έκταση θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο γήπεδο το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου με την ταυτόχρονη προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 520.000,00 ευρώ.
Η σημερινή μέρα είναι ημερομηνία-ορόσημο για τον λαρισινό στίβο που του δίνει την ευκαιρία να αλλάξει ταχύτητα και να αναδείξει και άλλους αθλητές υψηλών διακρίσεων όπως την Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά.
Παράλληλα, θα δώσει την ευκαιρία και για τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αφού με τις αλλαγές που θα γίνουν θα μπορεί η θεσσαλική πρωτεύουσα να φιλοξενεί πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.
Σχετικά με τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα της ολοκλήρωσης των δύο έργων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μάς είπε:
«Μετά την ψήφιση των προγραμματικών συμβάσεων θα υπάρξει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημοπράτηση των δύο έργων, προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύναψη σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, υλοποίηση όλων των εργασιών με την επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας, ολοκλήρωση του έργου και διοικητική παραλαβή από τη ΓΓΑ. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών δημοπράτησης και εγκατάστασης του αναδόχου σε περίπου 10 μήνες από σήμερα και ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου σε περίπου 24 μήνες από σήμερα».

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ
Το πρώτο έργο αφορά στην ανακαίνιση του βοηθητικού με έκταση 7.000,00 τ.μ. Ολόκληρη η παραπάνω έκταση θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο γήπεδο το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου με την ταυτόχρονη προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 520.000,00 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν:
1. Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση και κατασκευή της υποβάσης του νέου γηπέδου.
2. Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,040 μ. για τη βάση του στίβου και των βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.
3. Τοποθέτηση συνθετικού ελαστικού τάπητα στίβου (ταρτάν) πάχους 13 - 15 mm, τεσσάρων διαδρομών, μπλε χρώματος και διαγράμμιση.
4. Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα 20 mm για τις ανάγκες προθέρμανσης.
5. Επίστρωση χαλαζιακού - ακρυλικού δαπέδου για τη δημιουργία βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.
6. Δημιουργία δύο σκαμμάτων με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο για το αγώνισμα του άλματος εις μήκος.
7. Δημιουργία σκάμματος για το αγώνισμα της σφαιροβολίας με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο.
8. Κατασκευή περιμετρικού κιγκλιδώματος ύψους ενός μέτρου (κουπαστής) για την οριοθέτηση του χώρου προπόνησης από τις λοιπές εγκαταστάσεις.
9. Εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού με προβολείς LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
10. Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού με πιστοποίηση της IAAF και συγκεκριμένα:
* ένα πλήρες σετ άλματος εις ύψος,
* ένα πλήρες σετ άλματος επί κοντώ,
* δύο βαλβίδες άλματος εις μήκος και δύο άλματος εις τριπλούν,
* δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ,
* μία βαλβίδα σφαιροβολίας,
* είκοσι εμπόδια αγωνισμάτων δρόμων.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΡΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το δεύτερο έργο θα γίνει στο κεντρικό στάδιο και στην αίθουσα χειμερινού στίβου του Ε.Α.Κ. Λάρισας με προϋπολογισμό 898.132,00 ευρώ και αφορά κυρίως την αλλαγή του ελαστικού τάπητα μετά από 27 χρόνια. Η αλλαγή του ελαστικού τάπητα θα κοστίσει 584.000 ευρώ και ο εξοπλισμός 135.000 ευρώ (στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ). Περιλαμβάνει τα εξής:
* Πλήρης επιμελής αποξήλωση, μεταφορά και απόρριψη του υφιστάμενου ελαστικού συνθετικού τάπητα συνολικής επιφανείας 7.300 τ.μ. του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου μέχρι την αποκάλυψη του ασφαλτοτάπητα και του υπάρχοντος δαπέδου από σκυρόδεμα αντίστοιχα καθώς και απόξεση της υφιστάμενης ασφαλτικής υπόβασης (φρεζάρισμα) συνολικής επιφανείας 6.700 τ.μ. του κεντρικού σταδίου, σε βάθος έως 40 χιλ., μέχρι την επίτευξη των υφιστάμενων κλίσεων (ρύσεων), οι οποίες και διατηρούνται. Τα κάθε είδους προϊόντα που θα προκύψουν από τις παραπάνω αποξηλώσεις θα φορτωθούν σε φορτηγά που θα διαθέτουν ειδικά καλύμματα -ώστε να αποτρέπεται η διασπορά ή η διάχυσή τους- και θα γίνει η απόρριψη / απόθεσή τους σε κατάλληλους αδειοδοτημένους χώρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την απόρριψη/απόθεση στερεών αποβλήτων - ΚΥΑ 36259/2010 (ΦΕΚ 1312Β’) με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου.
* Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,04 μ., συνολικής επιφανείας 6.700 τ.μ. εντός του κεντρικού σταδίου, με ασφαλτόμιγμα παρασκευαζόμενο εν θερμώ σε μόνιμη εγκατάσταση με θραυστά αδρανή υλικά λατομείου, τύπου ΑΣ 12,5.
* Με την ολοκλήρωση των παραπάνω και πριν την εγκατάσταση του νέου ελαστικού συνθετικού τάπητα θα γίνει καθαρισμός και επιμελής έλεγχος της τελικής διαμορφωμένης επιφάνειας.
* Προμήθεια - εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. που περιλαμβάνει το σύνολο του παλαιού ελαστικού τάπητα του κεντρικού σταδίου επιφάνειας 6.700 τ.μ. και την αίθουσα χειμερινού στίβου, η οποία χρησιμοποιείται για προπονήσεις επιφάνειας 600 τ.μ. Το σύνολο του νέου ελαστικού τάπητα θα υπερκαλύπτει τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
* Τοποθέτηση νέου ελαστικού δαπέδου και νέου συνθετικού χλοοτάπητα για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.
* Αποκατάσταση και χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών δομικών επιφανειών καθώς και ελαιοχρωματισμοί κοινών σιδηρών επιφανειών.
* Προμήθεια νέων προβολέων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού του σταδίου κατά τις ώρες προπόνησης, καθώς και νέων φωτιστικών σωμάτων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού της αίθουσας χειμερινού στίβου.
* Προμήθεια και εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων ψύξης - θέρμανσης για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.
* Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού για το σύνολο των αγωνισμάτων του στίβου ο οποίος θα πληροί τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και συγκεκριμένα:
- πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος επί κοντώ (στυλοβάτες με τα προστατευτικά τους, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, βαλβίδα με το κάλυμμά της, πήχης αγώνων),
- πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος εις ύψος (στυλοβάτες, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, πήχης αγώνων),
- τέσσερις βαλβίδες άλματος εις μήκος και άλματος εις τριπλούν και δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ με τα καλύμματά τους, καθώς και προμήθεια χαλαζιακής άμμου για την πλήρωση των σκαμμάτων,
- για τα αγωνίσματα των δρόμων 16 βατήρες, 100 εμπόδια δρόμων, ένα σετ εμποδίων steeple, 2 σετ (8 τεμαχίων) πυραμίδων αναγραφής του αριθμού των διαδρόμων,
- για τα αγωνίσματα των ρίψεων 4 βαλβίδες, δισκοβολίας - σφυροβολίας και σφαιροβολίας με τους αναστολείς τους, καθώς και 1 κλωβού σφυροβολίας συμπεριλαμβανομένων των βάσεων πακτώσεώς του, των πυλώνων και του προστατευτικού διχτυού,
- περιμετρικό κράσπεδο, για τοποθέτηση εσωτερικά των διαδρόμων, μήκους 400 μ.,
- 4 αναλογικούς πίνακες εμφάνισης αριθμού του αγωνιζόμενου, προσπαθειών και αποτελεσμάτων, με δυνατότητα μεταφοράς εντός του αγωνιστικού χώρου, χειροκίνητοι.
Ο αθλητικός εξοπλισμός θα φέρει πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass