Τι προβλέπει η ολιστική μελέτη του ποδοσφαίρου

Δημοσίευση: 18 Νοε 2020 20:22

Η Ολιστική Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπογράφηκε στις 25/02/2020 από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ.
Σκοπός της Μελέτης είναι η διαμόρφωση της βάσης ενός πλαισίου για το βιώσιμο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιας μεθοδολογίας μέσω της οποίας αυτή η επιδίωξη μπορεί να πραγματοποιηθεί.


Η Ολιστική Μελέτη λαμβάνει υπόψη ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και προωθεί ένα πλαίσιο θετικής αλλαγής, για το καλύτερο μέλλον του.
Η Μελέτη, επίσης, αναφέρεται σε διεθνή σημεία αναφοράς και καλές πρακτικές μεταξύ όλων των ποδοσφαιρικών εθνικών ενώσεων-μελών των UEFA και FIFA, καθώς και στην «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μέλλοντος» (Future Football Federation), μια πρωτοβουλία της UEFA, προκειμένου να διαμορφωθεί το πώς θα πρέπει να είναι μια εθνική ομοσπονδία ως το 2024.
H Ολιστική Μελέτη αριθμεί στο κύριο σώμα της –χωρίς τα παραρτήματα- 15 κεφάλαια, σε 102 σελίδες.
Η UEFA, από το 2020, υποστηρίζει οικονομικά την εφαρμογή αυτών των Αρχών μέσω του προγράμματος «Χατ Τρικ». Επίσης χρηματοδοτεί προγράμματα που πραγματοποιούνται από τις ενώσεις-μέλη της για τη βελτίωση συγκεκριμένων τομέων διακυβέρνησης που χρειάζονται ανάπτυξη:
1) Στρατηγικό Πλάνο 1-5 ετών δημοσιευμένο, για να αξιολογούνται ετησίως ο πρόεδρος και η ΕΕ της ΕΠΟ με μετρήσιμους δείκτες.
2) Καταστατικό με όρια θητειών και ηλικιών για πρόεδρο και μέλη ΕΕ, δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών.
3) Αναλογική Συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων, Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.
4) Ηθικές Αξίες, ανεξαρτησία όσων απαρτίζουν τα διάφορα όργανα.
5) Επαγγελματισμός στις Δομές των Επιτροπών.
6) Η Εικόνα της καθημερινής Διαχείρισης είναι η Εικόνα της Ομοσπονδίας (ανοικτή και ξεκάθαρη διαδικασία προσλήψεων, οι πλέον κατάλληλοι και καταρτισμένοι ενθαρρύνονται για να δουλέψουν).
7) Ευθύνη και Λογοδοσία (δύο διαφορετικές υπογραφές σε έγγραφα σημασίας, ξεχωριστά μπάτζετ για κάθε δραστηριότητα).
8) Διαφάνεια (εσωτερικός οικονομικός έλεγχος, αλλά και από ανεξάρτητη εταιρία, δημοσίευση στο site κάθε δραστηριότητας αναλυτικά).
9) Έλεγχος Συμμόρφωσης (με καταστατικό, κανονισμούς, νόμους).
10) Εθελοντικά Προγράμματα.
• Η Νέα Δομή της ΕΠΟ – Έως Μάρτιο 2021
α) Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής.
β) Σαφής αναφορά ότι ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις.
Ομοίως και για τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή (εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών και φύλων, τα εκπαιδευτικά των προπονητών, η ανάπτυξη ποδοσφαίρου σάλας και παραλίας, η ερασιτεχνική άνθιση).
γ) Επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στην οποία πρέπει να ανήκει και η Ένωση Διαιτητών.
• Γενική Συνέλευση ΕΠΟ και Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021
-Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων. Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου. Ισχυρότατη σύσταση για συμμετοχή και των:
Α) Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών
Β) Ποδόσφαιρο Γυναικών
Γ) Διαιτητές
Δ) Προπονητές
Ε) Ποδόσφαιρο Άμμου
με επαναπροσδιορισμό της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής.
*Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο). Ψηφίζεται η σύνθεσή της από την ΕΕ και επικυρώνεται από τη ΓΣ. Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Ειδικότερα, τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν θα πρέπει να ήταν:
α) Μέλη οποιαδήποτε Επιτροπής της ΕΠΟ
β) Μέλη οποιασδήποτε ΕΠΣ
γ) Μισθωτοί στην ΕΠΟ ή στις ΕΠΣ.
• Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων – Έως Μάρτιο 2021
Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ.
Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ).
Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου από ΕΠΟ-Κυβέρνηση.
• Επαγγελματικά Πρωταθλήματα – Έως Ιούνιο 2021
Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FL στη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα.
Συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με ΕΠΟ.
Μοντέλο Διακυβέρνησης των Λιγκών με Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων SL.
Ανάγκη να εκπονηθεί καθαρό και σταθερό φορμάτ διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια.
• Το Τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Το ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με ποδοσφαιρικές ομάδες. H κάλυψη των αγώνων σημαδεύεται από «διαίρεση» των ΜΜΕ. Ο σχολιασμός των ποδοσφαιρικών ζητημάτων σπάνια παρατηρείται ως «ουδέτερος». Ενώ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν καθήκον να μεταφέρουν ειδήσεις στο κοινό τους, το στιλ της κάλυψης και η επιρροή της ατζέντας κάθε ομάδας είναι χαρακτηριστικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Κάποια ΜΜΕ κυριαρχούνται από πομπώδεις τίτλους και όχι ισορροπημένα ρεπορτάζ. Ασκούν πίεση σε αξιωματούχους των αγώνων και πειθαρχικά όργανα.
Τα επίπεδα μίσους αντιπάλων οπαδών όχι μόνο καταγράφονται στα ΜΜΕ, αλλά υποδαυλίζονται και αναζωπυρώνονται από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass