ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρόταση για το Αθλητικό Voucher

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2020 20:15

Η επόμενη αθλητική χρονιά φαίνεται πως θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και αρκετές δυσκολίες αφού ο κορονοϊός φαίνεται πως θα μείνει για λίγο ακόμα στη ζωή μας.

Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετώπισαν, αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εργασία τους λόγω της πανδημίας και μεταξύ αυτών θα είναι σίγουρα και γονείς παιδιών που συμμετέχουν στις ακαδημίες αθλητικών συλλόγων.
Η συζήτηση ξεκίνησε εν μέσω καραντίνας και για πρώτη φορά έκανα την πρόταση για τη δημιουργία ενός ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ VOUCHER σε μια τηλεδιάσκεψη της ΕΣΠΕΚΕΛ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της κεντρικής Ελλάδας. Την ίδια πρόταση επανέλαβα και στον υφυπουργό Αθλητισμού κύριο Αυγενάκη στη συνάντηση που έγινε προ ολίγων ημερών στη Λάρισα.
Η πρόταση αυτή αναφέρεται στην έκδοση ενός voucher το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γονείς για να “πληρώσουν” τη σωματική άσκηση του παιδιού τους σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο ή ακόμα και σε κάποιο γυμναστήριο. Κάτι αντίστοιχο γίνεται προς το παρόν με τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) με σκοπό την πληρωμένη από το κράτος απασχόληση των παιδιών. Το ποσό του αθλητικού voucher θα μπορούσε να κυμαίνεται από 250 έως 350 ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε μια ετήσια συνδρομή σε οποιονδήποτε αθλητικό σύλλογο ή γυμναστήριο για παιδιά έως και 18 ετών. Το προτεινόμενο ποσό για ένα αθλητικό voucher είναι πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσά που διατίθενται σε παιδικούς σταθμούς ή ΚΔΑΠ μέσω των αντίστοιχων vouchers που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης).
Ένα τέτοιο voucher, όπως και κάθε voucher, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, αν και εφόσον φυσικά γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
Το αθλητικό voucher θα έφερνε πολλά θετικά επακόλουθα:
1. Κάλυψη οικονομικής αδυναμίας οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του παιδιού για την άθλησή του.
2. Δυνατότητα άθλησης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, σε οποιοδήποτε άθλημα αυτά επιθυμούν.
3. Ρευστότητα στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για να αντιμετωπίσουν τις ετήσιες ανάγκες τους.
4. Μείωση ανεργίας, μέσω της αύξησης απασχόλησης των γυμναστών σε αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια.
5. Εκγύμναση των παιδιών από επαγγελματίες γυμναστές ή διπλωματούχους προπονητές.
6. Συνεισφορά στο εθνικό ΑΕΠ αφού η άντληση του μεγαλύτερου μέρος της χρηματοδότησης του σχετικού voucher θα γίνεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (αντίστοιχα με τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή ΠΑΑ).
Κάτι αντίστοιχο συναντάμε και σε άλλες χώρες του κόσμου, εντός και εκτός Ευρώπης, για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Μέχρι στιγμής διαβάζουμε πως 12 εκατομμύρια ευρώ θα “πέσουν” φέτος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό λόγω Covid-19 και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή φαίνεται πως αυτό θα γίνει πράξη. Το ποσό αυτό θα δώσει μια προσωρινή ανάσα, όμως δεν θα δώσει μακροπρόθεσμη λύση, αφού θα δοθεί μόνο φέτος. Αντίθετα ένα αθλητικό Voucher, όμοια με τα vouchers των ΚΔΑΠ και των παιδικών σταθμών, μπορεί να είναι ετήσιο και να χρηματοδοτείται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, λύνοντας έτσι μια και καλή το πρόβλημα άθλησης παιδιών από οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που είναι διαχρονικά, μιας και δε λαμβάνουν καμιά απολύτως οικονομική βοήθεια από την πολιτεία (πλην εξαιρέσεων) εδώ και αρκετά χρόνια. Προσωπικά θεωρώ πως αν ποτέ υλοποιηθεί η σχετική πρόταση θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Η πρόταση έγινε και η πολιτεία μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού κυρίου Αυγενάκη δεσμεύθηκε να την εξετάσει. Μένει να δούμε τη συνέχεια της ιστορίας…

 

Περουλάκης Ιωάννης
Πρόεδρος Ένωσης Αθλοπαιδιών
Λάρισας (ΕΑΛ) - Πήγασος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass