Με τις ευχές όλων στην Αίγυπτο...

*Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΒΗ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 22:00

Με τις ευχές όλων η Λαρισαία πρωταθλήτρια Αθανασία Καρατσιβή αναχωρεί σήμερα το πρωί για την Αίγυπτο (και την πόλη Νταρ Ες Σαλάμ), όπου θα μετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων τεχνικής κολύμβησης.

Στην τελευταία προπόνηση, λίγο πριν φύγει για την αφρικανική χώρα την αθλήτρια του Λαρισαϊκού-Τιτάνες αποχαιρέτησαν ο πρόεδρος Παύλος Νούσιος και οι προπονητές της Παναγιώτης Παπαδημητρούλας και Κατερίνα Ζαχείλα.

Η 17χρονη Καρατσιβή ετοιμάζεται να συνεχίσει την παράδοση που δημιούργησε ο Σύλλογος στην τεχνική κολύμβηση και να προσπαθήσει να πετύχει μια διάκριση ανάλογη με αυτές που πέτυχαν στο παρελθόν η Δήμητρα Παπανικόλαου, ο Δημήτρης Φιλίππου, ο Βασίλης Μητάκος και ο ο Αχιλλέας Τσιάνος.

Η «Ε» ήταν παρών στην τελευταία προπόνηση της αθλήτριας, η οποία πηγαίνει στην Αίγυπτο με αγωνιστική φόρα... (αναδείχθηκε στη Χίο τρεις φορές πανελληνιονίκης στα 400, 800, 1.500 μέτρα) και μας ετοιμάζει λέγοντας: «Στόχο έχω να μπω στην οκτάδα και στα τέσσερα αθλήματα που θα μετέχω στα 800, 1.500 , 6.000 ανοιχτής θάλασσας και 4Χ2.000 ανοιχτής θάλασσας. Από κει και πέρα όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα».

*Νιώθεις απόλυτα έτοιμη...

«Ναι, μου έδειξε τα μονοπάτια ο αδελφός μου (σ.σ. γέλια, είναι πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους στην ποδηλασία) και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Το βασικό είναι ότι νιώθω καλά. Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για μένα και τον αδελφό μου δικαιωθήκαμε και οι δύο για τις αθλητικές επιλογές μας. Και οι δύο ξεκινήσαμε από την κολύμβηση, εγώ παραμένω και τώρα φθάνω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ο Παναγιώτης πήγε στην ποδηλασία όπου τρέχοντας στις δύο ρόδες κατακτά την Ευρώπη».

*Και εσύ με το μονοπέδιλο...

«Ναι, έχω τέσσερα (σ.σ. τα δείχνει με περηφάνια), αφού σε τακτά διαστήματα λόγω της ανάπτυξης, της σωματοδομής αλλά και των χρόνων που κάνεις στη πισίνα αναγκάζεσαι να αλλάξεις μονοπέδιλα. Αλλά αυτό σε κάνει να νιώθεις σαν δελφίνι με την ταχύτητα που αναπτύσσεις. Η ταχύτητα του είναι βελτιωμένη κατά 33% περίπου σε σύγκριση με την κλασική κολύμβηση».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Δεν προλαβαίνουμε να ζητήσουμε λεπτομέρειες για την τεχνική κολύμβηση και ο πρόεδρος Παύλος Νούσιος μάς κάνει μια παραπομπή στο διαδίκτυο, που αναφέρεται: «Η ιστορία της Τεχνικής Κολύμβησης ξεκινά τη δεκαετία του 1920, όταν ο αξιωματικός του γαλλικού στρατού Κολιέ, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πέδιλα. Το 1936 έγιναν στην Γαλλία οι πρώτοι αγώνες με πέδιλα σε πισίνα και το 1967 οι πρώτοι Πανευρωπαϊκοί αγώνες τεχνικής κολύμβησης. Το 1972 θεωρείται έτος-σταθμός για τη τεχνική κολύμβηση γιατί με τη χρήση του μονοπτέρυγου γεννήθηκε μια νέα τεχνική η οποία μιμείται τα δελφίνια στο νερό.

Η τεχνική κολύμβηση είναι επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Στο εξωτερικό υπό την αιγίδα της CMAS, διοργανώνονται και διεξάγονται στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών καθώς και Έφηβων / Νεανίδων, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα γίνονται υπό την αιγίδα της ΚΟΕ».

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Και συνεχίζει ο ίδιος (όχι μέσω διαδικτύου) με την ιστορία του αθλήματος στη Λάρισα για την οποία μας λέει: «Η τεχνική κολύμβηση στη Λάρισα ήρθε το 1991 και ήταν το πρώτο αγώνισμα του υγρού στίβου που είχε ο σύλλογός μας. Είναι ειδικός στο άθλημα της τεχνικής κολύμβησης και ο μοναδικός που το αναπτύσσει σε όλη τη Θεσσαλία».

ΓΙΑΤΙ ΤΕΧΝΙΚΗ

Δώσαμε τον λόγο στον προπονητή της Καρατσιβή, τον Παναγιώτη Παδημητρούλα που τον ρωτήσαμε γιατί ένα παιδί να προτιμήσει την τεχνική κολύμβηση και όχι την κλασική... Η απάντησή του.. «Για την ταχύτητα που συναρπάζει τους πάντες... Η τεχνική κολύμβηση είναι πολύ πιο γρήγορη από την κλασική. Επίσης σημαντική διαφορά είναι ότι ο αθλητής της τεχνικής κολύμβησης την ώρα του αγωνίσματος είναι μόνος του, δεν έχει επαφή ούτε με τους θεατές ούτε με τον προπονητή του, καθώς το κεφάλι του βρίσκεται μέσα στο νερό. Άρα κανείς δεν του δίνει ρυθμό και κανείς δεν του αποσπά την προσοχή απ’ αυτό που έχει να κάνει. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και γρήγορο άθλημα».

Παράλληλα έχει και το κίνητρο εισαγωγής στα ΑΕΙ όπως σε όλα τα αθλήματα αφού μας λέει: «Όλο και περισσότεροι αθλητές αρχίζουν να ασχολούνται με αυτό το άθλημα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στο άθλημα αυτό ισχύουν οι ίδιοι κανόνες μοριοδότησης για την εισαγωγή των αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ισχύουν και στα υπόλοιπα αθλήματα».

Σχετικά για την πορεία του αθλήματος στη Λάρισα ο Παπαδημητρούλας μας είπε ότι βρίσκεται σε άνοδο αφού στη Λάρισα υπάρχουν περίπου τριάντα αθλητές και η μόνη επιβάρυνση σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα του υγρού στίβου είναι η αγορά του μονοπέδιλου που όμως είναι και αυτό που, όπως λέει ο προπονητής «σε φέρνει στον μαγικό κόσμο της τεχνικής κολύμβησης... είναι σαν τα smart, phone, δίνεις κάτι παραπάνω στα καλά για να έχεις μεγαλύτερη χωρητικότητα και να κατεβάζεις πιο χρήσιμες εφαρμογές».

Και τα μοναδικά παράπονα που υπάρχουν μας τα ανέλυσε ο πρόεδρος Παύλος Νούσιος που λέει ότι «Θα θέλαμε να γινόταν Ολυμπιακό άθλημα, αλλά και να τύχει περισσότερης προβολής από τα ΜΜΕ. Έχουμε τόσες πολλές επιτυχίες σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα κι όμως αρκετοί αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του αθλήματος. Πάντως η «Ελευθερία» μας στηρίζει μόνιμα».

"ΘΑ ΣΑΣ ΦΕΡΩ ΚΟΣΜΟ"

Ο επίλογος γράφτηκε από τη χαμογελαστή αθλήτρια που μας είπε, έχοντας δίπλα της την έφορο της ομάδας, τη μητέρα της Γιώτας: «Μην ανησυχείτε, με τι επιτυχίες μου θα κάνω το άθλημα μου πιο γνωστό και θα φέρω περισσότερο κόσμο...».

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων τεχνικής κολύμβησης που αρχίζει αύριο στην Αίγυπτο μετέχουν 300 περίπου αθλητές-αθλήτριες από 289 χώρες!

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass