Η γλώσσα της μπάλας είναι μία...

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ FC BARCELONA FUTBOLNET «ΜΙΑ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Δημοσίευση: 03 Απρ 2019 22:03

Η γλώσσα της μπάλας είναι μία σε ολόκληρο τον πλανήτη και ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τους λαούς...

Αυτό αποφάσισε να κάνει πράξη το ίδρυμα FC Barcelona με το πρόγραμμα FUTBOLNET «Μια μπάλα για τα παιδιά» που αρχικά εφαρμόσθηκε σε Λίβανο, Ιταλία και τώρα ήρθε και στην Ελλάδα με σκοπό να δημιουργήσει μέσω του αθλητισμού κοινωνικούς δεσμούς στα προσφυγόπουλα και τα μεν ελληνόπουλα ώστε να υπάρξει η ομαλή ενσωμάτωση(consolidation).
Η Λάρισα είναι μέσα στις πόλεις που άρχισε από χθες να εφαρμόζει το πρόγραμμα αυτό στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ με τη συμμετοχή περίπου 30 παιδιών (αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών) που προέρχονται τα ελληνόπουλα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαρισαίων, τα δε προσφυγόπουλα από το camp του Κουτσόχερου αλλά και μελών των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στη Λάρισα από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC GREECE) και το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.
Η Μπαρτσελόνα λοιπόν αποδεικνύεται ότι εκτός από μια μεγάλη ομάδα είναι και ένας σύλλογος που προωθεί κοινωνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό τον κάνει ξεχωριστό.
Το πρόγραμμα επιδιώκει μέσα από τα σπορ να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες, την πρόληψη των συγκρούσεων και την επίλυσή τους μεταξύ των παιδιών και εφήβων προσφύγων, και να συμβάλει στη βελτίωση της συναισθηματικής τους κατάστασης και της κοινωνικής τους ένταξης στις χώρες υποδοχής.
Ένα «αθλητικό πακέτο», που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Κέντρου Καινοτομίας της Μπαρτσελόνα που περιλαμβάνει πρωτοποριακά σχεδιασμένο αθλητικό εξοπλισμό και κανόνες λειτουργίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτισμικά, κλιματολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στη μεθοδολογία FutbolNet που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως βάση για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων. Η μέθοδος έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με μια εμβληματική αθλητική ομάδα όπως η Barcelona, αλλά και να βοηθήσει ώστε να καλλιεργήσουν πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεγγύης.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Paulo Amotun Lokoro, ένας πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν που τα σπορ άλλαξαν τη ζωή του όταν αγωνίστηκε στα 1.500 μέτρα στους Ολυμπιακές Αγώνες του 2016 ως μέλος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι ο αθλητισμός είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ειρήνη», είπε ο Lokoro, που κάποτε φύλαγε το μικρό κοπάδι με ζώα της οικογένειάς του στις κοιλάδες που βρίσκεται πλέον το Νότιο Σουδάν. «Ο αθλητισμός μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να συναντιόμαστε, να ανταλλάσσουμε ιδέες και εμπειρίες μεταξύ μας».

 

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ
«Δίνουμε στα παιδιά αυτό που χάσανε πρώτα από τον πόλεμο, το παιχνίδι». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του υπεύθυνου του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Σωτήρη Μπουντή για τη συγκεκριμένη δράση και συνέχισε: «Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε ως ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ σίτιση και στέγαση αλλά μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά το παιχνίδι και να βοηθήσουμε την ενσωμάτωση των παιδιών από τις προσφυγικές οικογένειες στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού».

 

Η ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑ
«Η έννοια της ευαλωτότητας στην εποχή μας είναι σημαντική και επηρεάζει πολλές ομάδες πληθυσμού. Υπάρχει ευαλωτότητα στον αλκοολισμό, στον τζόγο, στο διαδίκτυο και εμείς αυτό προσπαθούμε να πολεμήσουμε. Νομίζω ότι με το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσουμε σημαντικά μέσω του αθλητισμού την κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών. Ελπίζουμε μάλιστα να μείνουν στη χώρα μας και να αναδειχθούν και σε καλούς αθλητές». Αυτό μας τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος τμήματος Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Βαγγέλης Κυριτσάκας.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ
Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ο καθηγητής φυσικής αγωγής του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και συντονιστής του προγράμματος FUTBOLNET Γιώργος Κυρίτσης μας είπε ότι για την ειδική εκπαιδευτική κάλυψη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στους χώρους του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, από το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC GREECE) σε συνεργασία με την FC BARCELONA, διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών / προπονητών που θα εφαρμόσουν τη μεθοδολογία Futbolnet με τα παιδιά. Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 14 άτομα από Λάρισα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.
Η οργάνωση του προγράμματος από το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες γίνεται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ίδιος, έχοντας την εμπειρία από αθλητικά προγράμματα προσφύγων, τόνισε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τους εμψυχωτές που μετέχουν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δεσμούς ανάμεσα στα παιδιά, ώστε αυτοί από τον αθλητισμό να επεκταθούν και στην κοινωνία και να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας.
«Θυμάμαι, λέει χαρακτηριστικά, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα, που ήταν για ποδόσφαιρο, έρχονταν παράγοντες ομάδων για να δούνε παίκτες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά όλα τα αθλήματα που έχουν μπάλα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, ακόμα και το ράγκμπι με το μπέιζ μπολ. Είναι ένα ολοκληρωμένο αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά που θα γίνεται δύο φορές τη βδομάδα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν και ποιο τους ταιριάζει. Θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και νομίζω ότι θα βοηθήσει σημαντικά και στη γλωσσική επάρκεια των προσφυγόπουλων.
Οι αρχές που βασίζεται το πρόγραμμα είναι: συνεργασία, ομαδικότητα, ανθρώπινες σχέσεις, φιλοδοξία, σεβασμός».

 

Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass