Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΤΟ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ

Από τον Αμπελωνιακό ηγέτης στην εθνική

* Τι λέει για τον σημερινό αγώνα κόντρα στην Αυστρία, τον Αμπελωνιακό, την ΑΕΛ αλλά και για την πρώτη του παρουσία στο Ael Fc Arena

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2015 11:00

 

Συνέντευξη: Σωτήρης Κέλλας

Ο 40χρονος Γιάννης Γκούμας είναι το λαρισινό πρόσωπο του σημερινού αγώνα της εθνικής ομάδας νέων στον δεύτερο αγώνα που δίνει για το 2ο όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων κόντρα στην Αυστρία στο Ael Fc Arena (10 μ.μ.).

Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1975 στον Αμπελώνα ο Γκούμας αποτελεί τον τεχνικό ηγέτη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και με την ευκαιρία της σημερινής του παρουσίας του ζητήσαμε μια συνέντευξη που εκτός από τον σημερινό αγώνα που δίνει η εθνική με αντίπαλο την Αυστρία περιελάμβανε και ένα μικρό φλας μπακ στην καριέρα.

Πώς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, πώς βρέθηκε αν και ταλαντούχος στον Παναθηναϊκό (σε ηλικία μόλις 17 ετών) αντί της ΑΕΛ (τότε σε μια γενική συνέλευση μετόχων, όταν είχαν ουσία, ο γενικός αρχηγός της πρωταθλήτριας ΑΕΛ Χρήστος Λεβέντης είχε επικρίνει τους τότε διοικητικούς που τον έχασαν), αν δέχθηκε πέρυσι πρόταση από την ΑΕΛ και βέβαια πώς βλέπει την πρώτη του παρουσία στη Λάρισα ως προπονητής σε ένα γήπεδο το Ael Fc Arena που δεν είχε την τύχη να παίξει ως παίκτης.

Ευγενέστατος και με ευφράδεια λόγου (δεν ήταν τυχαίο ότι είχε σπουδαίο έργο και ως περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Αθηνών επί θητείας Γιάννη Σγουρού) δεν δίστασε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.

Η αρχή της συνομιλίας έγινε από τα... παιδικά του χρόνια στον Αμπελώνα και τον Αμπελωνιακό, την ομάδα που πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο... «Αυτά τα χρόνια είναι όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα στον στίβο και στο ποδόσφαιρο. Τελικά με κέρδισε το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι ότι κάθε μέρα περίμενα πώς και πώς να σχολάσω από το σχολείο, να πάρω το ποδήλατό μου και να πάω στο γήπεδο του χωριού για να κάνω προπόνηση με την ομάδα. Ακόμα και σήμερα όλες αυτές οι αναμνήσεις υπάρχουν έντονα μέσα μου. Τώρα που θα βρεθώ πάλι εδώ, είμαι σίγουρος πως θα αναβιώσω όλες αυτές τις αναμνήσεις και θα ζήσω συγκινητικές οι στιγμές. Το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία».

* Σήμερα η Εθνική θα αγωνιστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, τη Λάρισα. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτό;

«Όπως ξέρετε όλοι γεννήθηκα στη Λάρισα και συγκεκριμένα στον Αμπελώνα. Οι γονείς μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου ζουν εδώ. Εγώ έχω φύγει από πολύ μικρός, από 17 ετών. Οι ρίζες μου, όμως, είναι εδώ. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που παίζουμε στη Λάρισα σε ένα γήπεδο όπως το AEL FC Arena, στο οποίο δεν έτυχε να αγωνιστώ ως παίκτης, διότι είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Τώρα θα μπω σε ένα τέτοιο γήπεδο, στην πατρίδα μου, στον τόπο μου ως προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέων. Σήμερα, έχω λοιπόν ένα έξτρα κίνητρο για να καταφέρω να δώσω χαρά στους συντοπίτες μου».

* Πώς και μεταπήδησες κατευθείαν στον Παναθηναϊκό χωρίς να περάσεις καθόλου από την ομάδα της ΑΕΛ;

«Τότε, ο Παναθηναϊκός είχε έναν σκάουτερ στο νομό Λάρισας. Είδαν τις δυνατότητές μου και με φώναξαν στην Παιανία να δοκιμαστώ. Τους άρεσα και, ουσιαστικά, με “άρπαξαν” από τα χέρια της ΑΕΛ. Όπως αποδείχθηκε αυτό το βήμα ήταν τεράστιο για τη μετέπειτα καριέρα μου. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, νιώθω πως με βοήθησε ο Θεός, να κάνω την πορεία που έκανα και να έχω την τιμή να αγωνιστώ με τη φανέλα με το εθνόσημο και να ζήσω τεράστιες στιγμές με την Εθνική Ομάδα, κατακτώντας το EURO 2004. Μακάρι, όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να αξιωθούν να ζήσουν αντίστοιχες στιγμές».

* Ισχύει ότι πέρυσι σου έγινε πρόταση από την ΑΕΛ να αναλάβεις ως προπονητής;

«Είχαν ακουστεί και γραφτεί κάποια τέτοια σενάρια πέρυσι. Στη θεωρία υπήρχε κάποια τέτοια νύξη, αλλά δεν προέκυψε κάτι στην πράξη. Αναπαράχθηκε ως είδηση, αλλά όλα ήταν σε θεωρητικό επίπεδο».

Και αφού η αρχική συζήτηση αναλώθηκε στα λαρισινά μπήκαμε στη συνέχεια της κουβέντας μας στο κυρίως θέμα που είναι η εθνική Ελλάδας και στο σημερινό παιχνίδι κόντρα στην Αυστρία προερχόμενη από μια μεγάλη νίκη επί της Ουκρανίας με 2-0 στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Μας είπε: «Ξεκινήσαμε με το δεξί τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις σε αυτό το τουρνουά. Πετύχαμε μια σπουδαία νίκη. Τώρα πρέπει να αφήσουμε αυτό το παιχνίδι πίσω μας και να επικεντρωθούμε στο επόμενο, αυτό κόντρα στην Αυστρία. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς η αυστριακή ομάδα διαθέτει πολύ καλούς παίκτες. Δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα τίποτα. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, τόσο μέσα από τις προπονήσεις όσο και τις συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά. Έχουν αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα του συγκεκριμένου αγώνα. Αν καταφέρουμε τη νίκη επί της Αυστρίας θα είμαστε με το ένα πόδι στα ημιτελικά και θα έχουμε εκπληρώσει τον πρωταρχικό μας στόχο, που είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση».

* Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το σημείο που θα κρίνει τον αγώνα;

«Για τους Αυστριακούς το ματς αυτό είναι τελικός, διότι στην πρεμιέρα ηττήθηκαν από τους Γάλλους. Θεωρώ πως θα μπουν επιθετικά από το πρώτο λεπτό, ώστε να πάρουν το παιχνίδι και να έχουν ελπίδες πρόκρισης. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για εμάς, γιατί οι αντίπαλοι, έχοντας ως προτεραιότητα να παίξουν επιθετικά θα αφήσουν πολλούς κενούς χώρους στην άμυνά τους. Εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά τα κενά. Θεωρώ πως με το πλάνο που ετοιμάσαμε και με τους γρήγορους επιθετικούς που διαθέτουμε, έχουμε πολλές ελπίδες να πάρουμε και πάλι ένα θετικό αποτέλεσμα».

* Σε σχέση με τον πρώτο αγώνα, ποια είναι τα σημεία στα οποία πρέπει η Ελλάδα να παρουσιαστεί βελτιωμένη, ώστε να πάρει τη νίκη σήμερα;

«Στην πρεμιέρα με την Ουκρανία, το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καλό για εμάς, παρόλο που κερδίζαμε 1-0. Ίσως να έπαιξε ρόλο το γεγονός πως τα παιδιά είχαν πολύ καιρό να αγωνιστούν σε επίσημα ματς με τις ομάδες τους. Επίσης, όπως ξέρετε, ως διοργανωτές δεν συμμετείχαμε στις προκριματικές φάσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Θεωρώ πως παιχνίδι με παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές θα πατάνε καλύτερα στα πόδια τους και θα βρίσκουν τον ρυθμό τους. Πιστεύω πως σήμερα η ομάδα θα παρουσιαστεί βελτιωμένη. Είμαστε σε καλό δρόμο και θεωρώ πως ο στόχος της πρόκρισης είναι εφικτός».

* Πόσο σημαντική είναι για εσάς η παρουσία του κόσμου στον σημερινό αγώνα;

«Η παρουσία του κόσμου έχει τεράστια σημασία. Θέλω να προσκαλέσω τους ανθρώπους του νομού Λάρισας να έρθουν στο γήπεδο, αν είναι δυνατόν να το γεμίσουν. Να μας συμπαρασταθούν με την παρουσία τους, να γίνουν ο δωδέκατος παίκτης της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος πως θα είναι κοντά μας, από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή και θα δίνουν το ρυθμό, θα δίνουν τον πνοή σε όλους μας. Σας υπόσχομαι πως όλο αυτό θα μας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να υπερβάλουμε εαυτόν και να βγάλουμε την ψυχή μας μέσα στο γήπεδο».

Ποιος είναι ο Γιάννης Γκούμας

Ο Γιάννης Γκούμας γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λάρισας στις 24 Μαΐου 1975 και ο Αμπελωνιακός ήταν η ομάδα στην οποία άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, και σε νεαρή ηλικία ξεχώρισε ιδιαιτέρως για τις επιδόσεις του στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του προσέλκυσαν τον Παναθηναϊκό και στις 15 Απριλίου του 1995 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του κόντρα στον Λεβαδειακό.

Στον Παναθηναϊκό καθιερώθηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, από τον προπονητή Βασίλη Δανιήλ (είχε πέρασμα και αυτός από την ΑΕΛ). Ωστόσο συχνά έδινε λύσεις και στο σκοράρισμα, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του ως επιθετικός. Στον Παναθηναϊκό συνολικά σκόραρε 38 φορές.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του ως ποδοσφαιριστής ήταν το γεμάτο φιλότιμο παιχνίδι του, η μαχητικότητά του, η συχνή επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά και το γεγονός ότι σε όλη του την επαγγελματική καριέρα, παρέμεινε στον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 2009 λύθηκε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του προπονητή Χενκ Τεν Κάτε.

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999 στον φιλικό αγώνα εναντίον της Φινλανδίας (2-1), που διεξήχθη στην Κύπρο.

Σημαντικότερη στιγμή του με την Ελλάδα ήταν η συμμετοχή του στην αποστολή της ομάδας για την τελική φάση της διοργάνωσης του Euro 2004, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Ήταν στην αποστολή της Ελλάδας και στο Euro 2008.

Με τη γαλανόλευκη φανέλα αγωνίστηκε επί μία δεκαετία (1999-2008) έχοντας συνολικά 45 συμμετοχές.

Υπήρξε μέλος της εθνικής Ελπίδων που έλαβε μέρος στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ελπίδων (Κ-21) το 1998, εναντίον της Ισπανίας.

Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Γλυφάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Πεύκη. Τον Οκτώβριο του 2013 συμφώνησε να συνεχίσει ως βοηθός προπονητή στη Ξάνθη, θέση από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2014.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Νέων (Κ-19).

Επιτυχίες: Πρωταθλητής Ελλάδος: 1995, 1996, 2004, Κύπελλο Ελλάδος: 1995, 2004, Πρωταθλητής Ευρώπης: 2004.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass