ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ «ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ» ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΕΦ (19.30) ΣΤΟΝ 1ο ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αρχίζουν οι μάχες των «αιωνίων»

*Νωρίτερα στις 18.00 στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Αρη στον 1ο «μικρό» τελικό για την 3η θέση

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2015 10:10 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουν 2015 23:09

 

Για 15η φορά, από τη σεζόν 1992-93 από τις 23 συνολικά τελικές σειρές υπό τη σκέπη του ΕΣΑΚΕ, ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδας είναι… υπόθεση των δύο «αιωνίων». Από τις 14 φορές που προηγήθηκαν, ο Παναθηναϊκός χαμογέλασε τις 10, εκ των οποίων τις 8 διαδοχικές, ενώ ο Ολυμπιακός μετρά 4 τίτλους σε αυτό το διάστημα. Σήμερα (19:30, OTE Sport 4 HD) οι δύο φιναλίστ παίρνουν θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ των τελικών που αρχίζουν από το ΣΕΦ, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν πρώτοι στην κανονική περίοδο και οι «πράσινοι» δεύτεροι. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, μετά τη συμμετοχή τους στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Μαδρίτη, διεκδικούν το πρώτο πρωτάθλημα Ελλάδας από το 2012 και 11ο στην ιστορία τους, ενώ ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός των 34ων τίτλων πιστεύει στο "break" στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα περυσινά κεκτημένα.

Ο Παναθηναϊκός θα συμμετέχει για 20ή φορά σε σειρά τελικών και ο Ολυμπιακός για 18η. Ακολουθούν στη σχετική λίστα η ΑΕΚ με τέσσερις, ο ΠΑΟΚ με τρεις και το Μαρούσι με μία συμμετοχή. Ο Παναθηναϊκός μετράει 52 νίκες σε τελικούς, ο Ολυμπιακός 33 και ακολουθούν ΑΕΚ με έξι και ΠΑΟΚ με τέσσερις. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό (είχε από 101 στον πρώτο αγώνα του 2004 με το Μαρούσι και στον τέταρτο του 2011 με τον Ολυμπιακό στην παράταση) αλλά και εκείνο των λιγότερων (είχε 38 στον πέμπτο τελικό του 1996 με τον Ολυμπιακό).

Μέσα από σειρές τελικών των φετινών φιναλίστ προέκυψαν τα ρεκόρ τόσο των περισσότερων πόντων σε ένα αγώνα (195 στην παράταση του τέταρτου τελικού του 2011 με σκορ 101-94 για τον Παναθηναϊκό) όσο και των λιγότερων (ο πέμπτος τελικός του 1995 έληξε με 45-44 υπέρ των ερυθρόλευκων). Σε 10 σειρές τελικών -όλες με τον Παναθηναϊκό- έχει αγωνιστεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετρώντας 42 συνολικά αγώνες, 443 πόντους και 189 ασίστ. Σε εννέα σειρές τελικών -με Μαρούσι, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό- ο Βασίλης Σπανούλης έχει παίξει σε 36 αγώνες. Σε αυτούς έχει σημειώσει 412 πόντους και έχει μοιράσει 123 ασίστ. Το ρεκόρ περισσότερων πόντων σε έναν τελικό το διατηρεί από τον πρώτο αγώνα της σειράς του 1995 ο Εντι Τζόνσον. Ο Αμερικανός είχε σημειώσει 34 πόντους στη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 82-66.

ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ» ΤΕΛΙΚΟΙ

Στη σειρά των «μικρών τελικών», ΠΑΟΚ και Άρης ξεκινούν από την Πυλαία σήμερα (18:00, Novasports 2) τη μάχη για την κατάκτηση της 3ης θέσης. Προχθές, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ανακοίνωσε τριετή επέκταση με τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και στην ομάδα υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου, η οποία ενισχύεται όχι μόνο λόγω πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ο Άρης θα αγωνιστεί χωρίς τους φιλάθλους στο πλευρό του, στο Αλεξάνδρειο στον έναν ή στους δύο αγώνες που χρειαστεί να δώσει, μέχρι μία εκ των δύο αντιπάλων να φτάσει πρώτη τις 3 νίκες.

Το πρόγραμμα των σημερινών πρώτων αγώνων της τελικής φάσης των πλέι οφ στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:

1ος «Μικρός» Τελικός: Κλ. ΠΑΟΚ, 18:00, ΠΑΟΚ-Άρης (Γκόντας-Παπαπέτρου-Τζαφλέρης)

1ος Τελικός: ΣΕΦ, 19:30, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Ψαριανός)

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΝΤΟΝΗ

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, συγκάλεσε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ενόψει των τελικών της Α1 μπάσκετ ανάμεσα στους "αιώνιους", που αρχίζουν σήμερα, με τη συμμετοχή της διοικητικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνου Παπαδόπουλου, του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Γιώργου Χαλβατζάκη, καθώς και του Αθλητικού Εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου.

«Συμφωνήσαμε όλοι στο ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί με αυστηρότητα, καθώς και ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων επεσήμαναν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κυλήσουν όλα ήρεμα και ευχήθηκαν να διεξαχθούν οι αγώνες τόσο στο ΣΕΦ όσο και στο ΟΑΚΑ σε ήρεμο και πολιτισμένο πλαίσιο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass