Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

Τα μαθηματικά του… τερματοφύλακα

*Η διχοτόμος που κρίνει μια απόκρουση και πώς οργανώνεται το «τείχος»

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2017 22:00

Πήγε να σπουδάσει στο τμήμα Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (πέρασε αριστούχος και πήρε πτυχίο σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια) ενώ παράλληλα είχε όνειρο να κάνει καριέρα και ως τερματοφύλακας σε μεγάλη ομάδα.

Για το δεύτερο είχε την ατυχία να τραυματιστεί κάνοντας προετοιμασία με την ΠΑΕ ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 και αποφάσισε τότε να συνδυάσει και τα δύο, αξιοποιώντας τον ελεύθερο ποδοσφαιρικά χρόνο του, σε επιστημονικό επίπεδο αφού έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για μισό σχεδόν χρόνο.

Ο λόγος για τον Λεωνίδα Κούτσικο που φέτος θα αγωνισθεί στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου(Γ' εθνική κατηγορία) , έχοντας περάσει από τον Απόλλωνα Λάρισας, την ΑΕΛ, τον ΠΑΣ Γιάννενα αλλά και τους νέους του Άρη, και έκανε πτυχιακή εργασία πάνω στον τερματοφύλακα και τα μαθηματικά που πρέπει να γνωρίζει για να μπορέσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

Για τον λόγο που επέλεξε αυτό το θέμα μας λέει: « Τα Μαθηματικά είναι παντού! Κρυμμένα πίσω από σύμβολα, εξισώσεις και αγνώστους μας προσφέρουν απλόχερα τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας: από την πορεία της μπάλας σε ένα ποδοσφαιρικό σουτ προς το τέρμα μέχρι τη χρήση του χρυσού κανόνα στην τέχνη και από το άλμα ενός ποδηλάτου μέχρι τη ροπή στην κίνηση ενός ρομπότ, όλα αυτά τα περίεργα σύμβολα που γράφουμε στον πίνακα ή το χαρτί επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας.»

*Πώς σου ήρθε η ιδέα αυτή… Αρκετά πρωτότυπη αλλά επίσης η αίσθηση όλων είναι ότι οι ποδοσφαιριστές λόγω της αφιέρωσής του σε μεγάλη χρονική διάρκεια χρονικά σ’ αυτό που κάνουν από μικρή ηλικία δεν τα έχουν πολύ καλά με τις επιστήμες…

«Η αλήθεια είναι ότι εγώ προσπαθούσα να συνδυάσω και τα δύο αλλά ενώ με την παιδαγωγική τα πήγα περίφημα, στο ποδόσφαιρο είχα άτυχη στιγμή και τότε αποφάσισα να εκμεταλλευτώ λίγο διαφορετικά τον χρόνο επιστροφής μου στο γήπεδο. Να γίνω καλύτερος μέσω των μαθηματικών γιατί όπως διάβασα σε ένα βιβλίο η δεσπόζουσα θέση των Μαθηματικών στον αθλητισμό είχε αναγνωρισθεί από την αρχαιότητα. Η μόνη διαφορά με το σήμερα έγκειται στη μονάδα μέτρησης. Οι μετρήσεις των σκορ, οι διαστάσεις των γηπέδων η μέτρηση των αποστάσεων και ό,τι άλλο αφορά υπολογισμούς ή άλλα μετρήσιμα στοιχεία απαιτούν τη γνώση και τη συμβολή των Μαθηματικών.

Βρίσκονται όπου υπάρχει κίνηση, περιστροφή, βολή, μέτρηση, σκορ και σε ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Έτσι, έχει υποστηριχθεί από πολλούς θετικούς επιστήμονες ότι τα Μαθηματικά μπορούν να εφαρμοσθούν ακόμα και στο άθλημα του ποδοσφαίρου για να εξηγήσουν πολλά πράγματα για τη διεξαγωγή του, αλλά και για τον τρόπο επιτυχίας μιας ομάδας. Το ποδοσφαιρικό θέαμα, λοιπόν, διέπεται από μαθηματικές αρχές και σχέσεις, οι οποίες ερμηνεύουν σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με το άθλημα. Τα Μαθηματικά του ποδοσφαίρου είναι οι πιθανότητες, η στατιστική, οι μετρήσεις, η γεωμετρία, οι αναλογίες κ.ά.»

*Ποια τα συμπεράσματα που κατέληξες;

«Ακόμα και η πιο απλή κίνηση όπως το βολέ ενός τερματοφύλακα η μπάλα διαγράφει μια παραβολή, η οποία περιγράφεται από συγκεκριμένη μαθηματική εξίσωση.

Η θέση του τερματοφύλακα έχει άμεση σχέση με τη γεωμετρία, καθώς ο τερματοφύλακας παρακολουθεί αδιάκοπα το επίκεντρο του παιχνιδιού που εξελίσσεται μπροστά στην εστία του και τοποθετείται συγχρόνως σε σωστή θέση, αντιλαμβανόμενος τον χώρο γύρω του. Βασικό χαρακτηριστικό της αίσθησης χώρου η περιμετρική όρασή του. Εκτός της περιμετρικής όρασης, οι γραμμές της μικρής – μεγάλης περιοχής, του ημικυκλίου και του σημείου του πέναλτι, βοηθούν σε μικρότερο ίσως βαθμό στην καλύτερη αίσθηση του χώρου από τον τερματοφύλακα.»

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ Η ΔΙΧΟΤΟΜΟΣ…

Στην κουβέντα μας πάνω στην πρωτότυπη εργασία του 22χρονου τερματοφύλακα στάθηκε ο Λεωνίδας Κούτσικος σε ένα μικρό μυστικό που πρέπει να έχει ο καθένας γκολκίπερ που είναι η διχοτόμος που σχηματίζει η μπάλα και τα δυο κάθετα δοκάρια.

Γράφει σχετικά στην εργασία του : «Ο τερματοφύλακας πρέπει να φανταστεί δυο γραμμές που ξεκινούν από τα δοκάρια του τέρματος και συγκλίνουν στην μπάλα. Σχηματίζεται έτσι ένα τρίγωνο με κορυφή την μπάλα και βάση τη γραμμή του τέρματος. Ο τερματοφύλακας ανάλογα πάντα με το σημείο που βρίσκεται η μπάλα μπροστά στον χώρο της εστίας του, καταλαμβάνει θέση επάνω στη διχοτόμο που σχηματίζεται από την μπάλα και τα δύο κάθετα δοκάρια, καλύπτοντας έτσι ιδανικά και τις δύο πλευρές του. Στόχος του τ/φ κατά τη μετακίνησή του επάνω στη διχοτόμο είναι η σμίκρυνση της οπτικής γωνίας του επιτιθέμενου . Εάν πρόκειται για «στημένη μπάλα» δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει όταν παίζεται η μπάλα διαγώνια, πλάγια προς την περιοχή του κόρνερ, μετωπικά και λίγο διαγώνια, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Οι διακεκομμένες γραμμές δείχνουν το τρίγωνο που σχηματίζεται από τα δοκάρια του τέρματος με κορυφή την μπάλα. Στο μετωπικό σουτ, η έξοδος για κλείσιμο γωνίας είναι πολύ σημαντική και απαιτεί γρήγορη απόφαση, γιατί όλοι οι παράγοντες είναι υπέρ του επιθετικού.»

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ

Ο Λεωνίδας Κούτσικος περιγράφει και το πως πρέπει ο τερματοφύλακας να οργανώνει το αμυντικό «τείχος» στις εκτελέσεις φάουλ. Γράφει:

« Για μια αποτελεσματική άμυνα στις στημένες φάσεις φάουλ, απαραίτητη είναι η οργάνωση τείχους από τον τερματοφύλακα.. Προϋποθέσεις οργάνωσης ενός αμυντικού τείχους : 1. Κατάλληλος αριθμός παιχτών που θα αποτελούν το τείχος, 2.Απόσταση του τείχους από την μπάλα, 3. Πλευρά τοποθέτησης του τείχους προς την εστία, 4. Τρόπος τοποθέτησης των παιχτών ανάλογα με το ύψος, 5. Στάση των παικτών στο τείχος, 6. Σωστή συνεργασία του τερματοφύλακα και ενός παίκτη από το τείχος για την κάλυψη της ανάλογης πλευράς της εστίας. Ο τερματοφύλακας πραγματοποιώντας τον έλεγχο όλων των συμπαικτών του, καταλαμβάνει θέση κάτω από την εστία του, παίρνοντας τη βασική στάση πάντα με ίση κατανομή του βάρους του στα δύο πόδια. Πρωταρχικός σκοπός του στην κατάληψη θέσης είναι να έχει οπτική επαφή με την μπάλα. Η θέση την οποία καταλαμβάνει κάτω από την εστία του είναι σχεδόν πάνω στη νοητή ευθεία που ξεκινά από την μπάλα, εφάπτεται στον τελευταίο παίκτη του τείχους από την εσωτερική πλευρά και καταλήγει στη γραμμή τέρματος. Τοποθετείται πάντα ελαφρά μπροστά από τη γραμμή τέρματος.

Στις στημένες φάσεις κόρνερ, ο τερματοφύλακας ελέγχοντας πολύ καλά τις τοποθετήσεις και τα μαρκαρίσματα των συμπαικτών του στους τρεις επικίνδυνους χώρους (1ο – 2ο δοκάρι, χώρος κοντά στο σημείο του πέναλτι), καταλαμβάνει την πιο ιδανική θέση κάτω από τα δοκάρια του. Η θέση που καταλαμβάνει βρίσκεται περίπου στα 2/3 του μήκους της εστίας από το πρώτο δοκάρι. Δεν τοποθετείται επάνω στη γραμμή τέρματος, αλλά περίπου 1-1,5 μέτρο από αυτή. Το σώμα του τοποθετείται έτσι ώστε να ελέγχει την εστία του, αλλά και τον χώρο μπροστά από αυτή, έχοντας μια ελαφρά κλίση προς το εσωτερικό του γηπέδου.

Η γωνία και η απόσταση του σουτέρ σε σχέση με το τέρμα θα καθορίζει πάντα τη θέση του τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας βασικά δουλεύει σε ένα τόξο που η γωνία του είναι ανάλογη της απόστασης του αντιπάλου επιθετικού. Ο τερματοφύλακας πρέπει συνεχώς να ρυθμίζει τη θέση του, σύμφωνα με το πού είναι η μπάλα. Ακόμη αν το παιχνίδι γίνεται στην αντίπαλη περιοχή, πρέπει πάντα να βρίσκεται στην ευθεία της μπάλας. Βγαίνει η ομάδα πρέπει να βγαίνει και ο τερματοφύλακας ευθεία, δεξιά ή αριστερά. Οπισθοχωρεί η ομάδα, πρέπει και ο τερματοφύλακας με πολύ σταθερά και μετρημένα πλάγια ή προς τα πίσω βήματα, να μπαίνει σιγά σιγά ή πιο γρήγορα (ανάλογα με την αντίπαλη επίθεση) , στην εστία του.»

Ο Λεωνίδας Κούτσικος δίνει για πρώτη φορά σε λαρισινό επίπεδο τη σχέση των μαθηματικών και του τερματοφύλακα ενώ πιστεύει ότι αυτή η σχέση θα δυναμώσει στο μέλλον με την ανάπτυξη που υπάρχει στην κατασκευή της μπάλας του αγώνα γιατί όπως μας λέει.. «παρατηρείται ότι μια ποδοσφαιρική μπάλα σχετίζεται με την επιστήμη της φυσικής και κατά συνέπεια, και των μαθηματικών, διότι η φυσική και οι νόμοι της φύσης που μελετά δεν μπορούν να εξηγηθούν παρά μόνο μέσα από μαθηματικούς τύπους και μαθηματικές περιγραφές. Παράδειγμα η Jabulani (σημαίνει να το γιορτάσουμε στη γλώσσα των Ζουλού) σχεδιάστηκε, δοκιμάστηκε και κρίθηκε, καθώς αποτελεί ένα ακόμη προϊόν της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, κυρίως σε σχέση με τη συμπεριφορά και την αντίδραση των υλικών και δοκιμών που υπέστησαν σε αεροσήραγγες.»

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass