ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

Στο προσκήνιο το τμήμα μπάσκετ της ΕΑΛ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2017 16:31
1969: Ανοιχτό γυμναστήριο Λάρισας ΕΑΛ-ΓΣΛ Αθ. Παπουτσής (διαιτητής), Δ. Τσουγένης, Δ. Ζαχαρακόπουλος,  Γ. Ρεμπάκης, Γ. Ψύλλας, Θ. Χαρισούλης, Γ. Βελεγράκης, Κ. Ψύλλας,  Σ. Γρηγορίου. Αν. Ζώκας (διαιτητής), Μ. Παπαϊωάννου, Ν. Νικόδημος 1969: Ανοιχτό γυμναστήριο Λάρισας ΕΑΛ-ΓΣΛ Αθ. Παπουτσής (διαιτητής), Δ. Τσουγένης, Δ. Ζαχαρακόπουλος, Γ. Ρεμπάκης, Γ. Ψύλλας, Θ. Χαρισούλης, Γ. Βελεγράκης, Κ. Ψύλλας, Σ. Γρηγορίου. Αν. Ζώκας (διαιτητής), Μ. Παπαϊωάννου, Ν. Νικόδημος

Επιστρέφει στην ενεργό δράση το τμήμα μπάσκετ της ΕΑΛ, που είχε περιέλθει σε αγωνιστική αδράνεια το 2014.

Την απόφαση αυτή πήρε το Δ.Σ. του συλλόγου, που ενημέρωσε επίσημα τόσο την ΕΣΚΑΘ όσο και την ΕΟΚ.
Όπως επισήμανε στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΕΑΛ κ. Σπύρος Μπαρμπούτης «το Δ.Σ. της ΕΑΛ, τον Οκτώβριο του 2014 πήρε μια δύσκολη και επώδυνη, για όλους μας, απόφαση να αναστείλει τη δραστηριότητα του τμήματος μπάσκετ του Συλλόγου διότι τότε υπήρξαν αντικειμενικές και ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία του. Αυτή την τριετία έγινε παραδεκτό από όλους ότι χωρίς το μπάσκετ της ΕΑΛ, ενός από τα πιο ιστορικά σωματεία της Λάρισας, ήταν μία τριετία πιο φτωχή για το λαρισινό μπάσκετ.
Με έγγραφό του, ήδη το Δ.Σ. της ΕΑΛ, το οποίο κοινοποίησε στην ΕΣΚΑΘ και την ΕΟΚ, κάνει γνωστό ότι αποφάσισε την επαναδραστηριοποίηση του τμήματος από τη φετινή αγωνιστική περίοδο, βάζοντας τις βάσεις για τη συνέχιση της πορείας του ιστορικού τμήματος».

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Με την ευκαιρία της επαναδραστηριοποίησης του τμήματος μπάσκετ της ΕΑΛ, ο κ. Μπαρμπούτης έκανε ένα σύντομο flash back στην πλούσια ιστορία της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου και να αναφερθούμε σε ορισμένες χαρακτηριστικές περιόδους. Όπως επισήμανε «το τμήμα μπάσκετ της ΕΑΛ ιδρύθηκε το 1968 και είχε σαν έδρα αρχικά το ανοιχτό γυμναστήριο (σήμερα 4ο Γυμνάσιο). Τον πρώτο της αγώνα έδωσε στο ανοιχτό γυμναστήριο με αντίπαλο τον ΓΣΛ στις 26 Ιουνίου 1968 με νικήτρια την ομάδα του ΓΣΛ με σκορ 73-69. Καλύτεροι από τη νικήτρια ομάδα οι Νικόδημος (26 π.) και ο νεαρός Ζαχαρακόπουλος (22 π.) και από την ΕΑΛ οι Χαρισούλης (18 π.), Σ. Γρηγορίου (18 π.) και Δ. Τσουγένης (11 π.).
Το 1969 αφού η ΕΑΛ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας διεκδίκησε στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα του Αγρινίου την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία! Δυστυχώς όμως δεν έγινε δυνατό, γιατί σε αθλητές της ΕΑΛ, που μόλις είχαν τελειώσει το Λύκειο έπρεπε να γυρίσουν στη Λάρισα για να δώσουν εξετάσεις για τις ανώτατες σχολές.
Επίσης το 1972 στην Αθήνα, στο γήπεδο του Σπόρτινγκ και μπροστά σε 3.000 θεατές, έχασε από τη Νίκη Βόλου 55-53 και δεν μπόρεσε να ανέλθει στην Α’ Εθνική κατηγορία. Το 1973 η ΕΑΛ νικώντας τον ΓΣΛ 70-68 στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο με 2.500 θεατές ανέβηκε στη Β’ Εθνική κατηγορία (δεν υπήρχε τότε η Α2) όπου πρωταγωνίστησε μέχρι το 1979.
Το 1981 αφού ανακυρήχθηκε πρωταθλήτρια Κ.Δ. Θεσσαλίας διεκδίκησε την άνοδό της στη Β’ Εθνική στο πανεπαρχιακό πρωτάθλημα Κατερίνης χωρίς επιτυχία (στον κρίσιμο αγώνα έχασε από την Κομοτηνή 73-71). Το 1982 ανέβηκε πάλι στη Β’ Εθνική κατηγορία όπου αγωνίστηκε και το 1983. Προπονητές για τις δύο αυτές χρονιές ήταν διαδοχικά οι Ν. Σταυρόπουλος και Σ. Τσόχας.
Το 1984 νικώντας στο κλειστό γυμναστήριο σε ένα πραγματικά δυνατό ντέρμπι τον Σπόρτινγκ Τρικάλων με 67-65 πήρε τη συμμετοχή της σε αγώνες μπαράζ για άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία. Στον αγώνα αυτό (προπονητής ο Π. Σταυρόπουλος) καλύτεροι ήταν οι Λαλάκης (27 π.) και Χατζηβασιλείου (14 π.).
Τις χρονιές 1986-1987 η ΕΑΛ αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Την επόμενη δεκαπενταετία (1988-2003) η ΕΑΛ αγωνίστηκε στη Β’ και Γ’ Εθνική.
Γενικότερα στα 46 χρόνια ζωής του τμήματος μπάσκετ της ΕΑΛ αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας (αγγίζοντας αρκετές φορές την Α’ Εθνική) και τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΘ. Αξίζει να τονίσουμε ότι η ΕΑΛ είναι ο μοναδικός σύλλογος σε όλη τη Θεσσαλία που έχει κατακτήσει πέντε φορές τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α1 ΕΣΚΑΘ, συγκεκριμένα τις χρονιές 1984, 1986, 1993, 1997, 2005.
Σε όλα τα χρόνια ζωής του τμήματος μπάσκετ της ΕΑΛ πολλοί αθλητές φόρεσαν τη φανέλα της και βοήθησαν την πορεία του τμήματος. Φέρνοντας στο νου μεγάλες στιγμές του λαρισινού μπάσκετ θυμόμαστε ονόματα, με κίνδυνο να παραλείψουμε αρκετούς, όπως τους: Γ. Ναούμ, Θ. Χαρισούλη, Ν. Αγαπίου, Δ. Τσουγένη, Αρ. Ζιώγα, Δ. Παπαζήση, Απ. Μητρολιό, Αν. Χατζή, Σ. Φενέκο, Γ. Λαλάκη, Χρ. Ράπτη, Γ. Ράπτη, Κυρ. Χατζηβασιλείου, Χ. Ζαχαρέλη, Μ. Μανδραβέλη, Γ. Τσιάρα, Ν. Τριανταφυλλίδη, Χ. Τριανταφύλλου, Μ. Ράρρα, Γ. Παγώνη, Σ. Γρηγορίου, Δ. Μηλιώνη, Ο. Μηλιώνη, Γ. Ρεμπάκη και την δεκαετία του ‘70 τον Γεωρ. Αμερικάνο.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Είναι βέβαιο ότι η επαναδραστηριοποίηση του τμήματος μπάσκετ της ΕΑΛ δίνει υποσχέσεις για το μέλλον και τη συνέχεια της ιστορίας του τμήματος. Αποτελεί σε αυτό εγγύηση και η νέα επιτροπή του τμήματος μπάσκετ που αποτελείται από νέα παιδιά με γνώση και αγάπη για το άθλημα και είναι οι εξής: Δημήτρης Νταβαρούκας, Γιώργος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Κωνσταντίνος Καλόγηρος και Ηλίας Καλόγηρος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass