ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ήρθε το ERASMUS + για τον αθλητισμό

* Πώς θα συνδυαστεί καλύτερα η διπλή σταδιοδρομία. Τι είναι η «αθλητική κηδεμονία»

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2016 12:45

Αθλητισμός υψηλού επιπέδου και παράλληλα φοιτητής... Πώς μπορεί κάποιος να πετύχει και στα δύο; Πόσο εφικτό είναι να συνδυαστεί ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου ειδικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο και η πανεπιστημιακή μόρφωση; Πόση εύκολη είναι η διπλή σταδιοδρομία;

Στο ερώτημα αυτό απαντάει το ERASMUS +, για τον αθλητισμό, τη νεολαία και τον εθελοντισμό με το ευρωπαϊκό έργο «Development an innovative European Sport Tutorship model for the dual career of athletes" – ESTPORT», («Δημιουργία ενός μοντέλου εποπτείας και υποστήριξης φοιτητών/αθλητών»).

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο με συντονιστή τον Μπάμπη Σαμαντζή(πρώην αθλητή της ομάδας μπάσκετ του Περσέα Λάρισας ) και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «μοντέλου» εποπτείας αναμένεται να παρουσιαστούν στην ερχόμενη διακρατική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα (25/01/2017) με τη συμμετοχή επίσης και των φοιτητών που έτυχαν της συγκεκριμένης εποπτείας/κηδεμονίας.

Ο Μπάμπης Σαμαντζής μας λέει για το ESTPORT: «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι o σχεδιασμός η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός καινοτόμου «προγράμματος της ΕΕ για την Αθλητική Κηδεμονία» σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με τη συμμετοχή δημόσιων αρχών, οργανώσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό και εκπαιδευτικών φορέων, ως βασικών παραγόντων για την επίτευξη των Οδηγιών της ΕΕ σχετικά με τη Διπλή Σταδιοδρομία για Αθλητές. Το πρόγραμμα ESTPORT αναπτύσσει μια συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ φοιτητών και επαγγελματιών αθλητών και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των πανεπιστημίων που συμμετέχουν και άλλων μερών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του αθλητισμού, συνδέοντάς τα σε ένα «φροντιστήριο» αθλητών ώστε να μπορούν οι ίδιοι να συνδυάσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Αυτό το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μοντέλου «Αθλητικής Κηδεμονίας» στα Πανεπιστήμια που θα επιτρέψει σε υψηλού επιπέδου φοιτητές-αθλητές να αναπτύξουν περαιτέρω τη διπλή σταδιοδρομία τους σε όλη την Ευρώπη. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος συνεπώς είναι να διευκολύνει, μέσω της Αθλητικής Κηδεμονίας, την ένταξη των αθλητών μέσα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου, διατηρώντας τις επιδόσεις της αθλητικής τους σταδιοδρομίας. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού, με την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ανάπτυξης των αθλητών υψηλού επιπέδου από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προκειμένου να καταστεί δυνατή συνύπαρξη μεταξύ των αθλητικών δραστηριοτήτων και της επαγγελματικής κατάρτισης και, και διασφαλίζοντας ότι θα προσφέρεται ποιοτική εκπαίδευση σε αθλητές υψηλού επιπέδου, παράλληλα με την αθλητική τους κατάρτιση και τη σταδιοδρομία τους».

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχώρησε στη διενέργεια τριών ξεχωριστών θεματικών workshops όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και προχώρησε στην επιλογή μιας ομάδας αθλητών/φοιτητών προσδιορίζοντας τις πραγματικές ανάγκες που παρουσίασαν οι συγκεκριμένοι φοιτητές ανέλαβε τη συστηματική και ολοκληρωμένη υποστήριξη τους μέσω του μοντέλου εποπτείας το οποίο και είχε σχεδιάσει.

Μια αθλήτρια από την ομάδα αυτή ήταν και η Αναστασία Γαλιατσάτου η οποία είναι και φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα ασχολείται σε υψηλό επίπεδο με το μπάσκετ. Η αθλήτρια λόγω της καθημερινής παρουσίας της στις προπονήσεις αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες αναφορικά με την απόδοσή της στο Πανεπιστήμιο όπου ουσιαστικά έχανε τη συστηματική και ολοκληρωμένη επαφή της με το Πανεπιστήμιο.

Με τη δημιουργία του μοντέλου και την ανάληψη της «εποπτείας» της η Γαλιατσάτου όχι μόνο μπόρεσε να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα μαθήματα αλλά επίσης να διαμορφώσει και ένα πλάνο καθοδήγησης αναφορικά με το μέλλον της αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της. Έτυχε συστηματικής υποστήριξης σε όρους:

*ολοκληρωμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης

*προετοιμασίας βιογραφικού σημειώματος

*αναζήτησης και επιλογής μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο εξωτερικό

*αναζήτησης δυνατότητας χρηματοδότησης (υποτροφίες)

*συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Sport Entrepreneur)

Επίσης η συγκεκριμένη αθλήτρια-φοιτήτρια θα εμπλακεί και σε ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο το Erasmus for Young Entrepreneurs προκειμένου να απασχοληθεί σε ακαδημία μπάσκετ στο εξωτερικό και αν τα καταφέρει να βρει μεταγραφή.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το UCAM Καθολικού Πανεπιστημίου της Μούρθια, Ισπανία (UCAM Universidad Catolica San Antonio de Murcia) με εταίρους το Πανεπιστήμιο της Μάλτας (MT - L-Universita ta Μάλτα), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (GR - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Πανεπιστήμιο της Ρώμης (IT - Università degli Studi di Roma "Foro Italico"), Πανεπιστήμιο στο Λιντς (Ηνωμένο Βασίλειο - Leeds Trinity University) και Europa Κοινότητα Ltd.(UK).

Σωτ. Κέλλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass