Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώλιο και προφυλάκιση για Μαρινάκη προτείνει εισαγγελέας Εφετών

* Οι παραπεφθέντες σε δίκη φθάνουν τους 28! * «Σε διατεταγμένη υπηρεσία», απαντά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2016 10:09

Εισήγηση που ταράζει τα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου υπέβαλε προχθές το βράδυ, προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών το οποίο καλείται να αποφασίσει για την υπόθεση της –ούτως αποκαλούμενης- «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, ο Λαρισαίος εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει τη σύλληψη και κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη «γιατί επί μακρόν, επανειλημμένα, συστηματικά αλλά και επιδεικτικά παραβιάζει τον επιβληθέντα σ’ αυτόν από τον ειδικό ανακριτή περιοριστικό όρο που του ετέθη μετά την απολογία ως απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα του ποδοσφαίρου. Σ’ αυτές τις παραβιάσεις προχώρησε και αμέσως μετά την απόρριψη από το συμβούλιο των εφετών σχετικού δικού του αιτήματος για άρση αυτού του περιοριστικού όρου».

Τα παραπάνω σύμφωνα με τον εισαγγελέα συνιστούν «σαφή περιφρόνηση της έννομης τάξης από τον κατηγορούμενο Βαγγέλη Μαρινάκη που εγκυμονεί κινδύνους τέλεσης από αυτόν νέων εγκλημάτων ενόψει και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες τέλεσε τα κακουργήματά του για τα οποία προτείνεται με την εισαγγελική πρόταση η παραπομπή του σε δίκη».

Επιβαρυντική είναι η πρόταση του εισαγγελέα και για τον ρόλο του προέδρου του Ολυμπιακού στην υπόθεση. Σε σημείο δε της, 400 σελίδων, εισαγγελικής του πρότασης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από την συνεκτίμηση δε, και συναξιολόγηση όλων των μέχρι εδώ παρουσιασθέντων και αναλυθέντων αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας αναδεικνύεται καθαρά και ο κεντρικός, ηγετικός, και διευθυντικός ρόλος του κατηγορούμενου Ευ. Μαρινάκη ο οποίος μεθοδικά, ενταχθείς αρχικά στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση του ποδοσφαίρου, ανέλαβε σταδιακά και με σχέδιο τα ηνία αυτής καταστάς από το 2012 και μετά παντοδύναμος.

Ειδικότερα τόσο από τις ανωτέρω ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις της Ενότητας Ι του παρόντος κεφαλαίου όσο και από τις νομίμως καταγραφείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και sms προκύπτει ότι ο Ευ. Μαρινάκης συνένωσε γύρω από αυτόν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Τα παράνομα συμφέροντα των μελών της αλληλοεξυπηρετούνταν. Με τις προαναφερθείσες μεθοδεύσεις και εκβιάσεις αφενός μεν εξασφάλισε ως πρόεδρο στην ΕΠΟ τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του και εξέχον και διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούμενο Γεώργιο Σαρρή, ελέγχοντας έτσι απολύτως την ομοσπονδία του ποδοσφαίρου. Αφετέρου με επίσης στενό συνεργάτη του και εξέχων μέλος και διευθυντικό της ίδιας οργάνωσης τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ Θεόδωρο Κουρίδη ο επόμενος στόχος ήταν ο έλεγχος της διαιτησίας.

Αυτός ο έλεγχος οργανώθηκε σταδιακά και με προσχεδιασμένες και μελετημένες κινήσεις. Η οργανωμένη επιδίωξη και επίτευξη του ελέγχου ορισμένων διαιτητών και συνακόλουθα της διαιτησίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο στόχευε σε εξασφάλιση δημιουργίας συνθηκών τέτοιων ώστε να αλλοιώνονται τα τελικά αποτελέσματα ορισμένων ποδοσφαιρικών αγώνων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις επιλογές της εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό το σχέδιο υλοποιήθηκε και πραγματώθηκε με δύο τρόπους: Είτε με τον προσεταιρισμό ορισμένων επίορκων διαιτητών, οι οποίοι για να εξασφαλίζουν την εύνοια του παντοδύναμου, όπως ειπώθηκε, Ευ. Μαρινάκη, ώστε να έχουν συχνή διαιτητική παρουσία με μεγάλα οικονομικά οφέλη, προέβαιναν με πρόθεση σε εσκεμμένα διαιτητικά σφάλματα κατά τους αγώνες υπέρ ή σε βάρος ομάδων κατά τις επιλογές πρωτίστως του Ευ. Μαρινάκη ή και των λοιπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Με αυτό τον τρόπο, αλλοίωναν τα τελικά αποτελέσματα ορισμένων ποδοσφαιρικών συναντήσεων.

Ο δεύτερος διαζευκτικά τρόπος επηρεασμού και τελικά ελέγχου της διαιτησίας ήταν αυτός των απειλών και εκβιάσεων κατά διαιτητών, που ήθελαν να διαιτητεύσουν δικαίως και εντίμως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Έτσι η εγκληματική οργάνωση υπό την κυρίαρχη διεύθυνση και καθοδήγηση του κατηγορούμενου Ευ. Μαρινάκη πρωτίστως αλλά και των στενότατων συνεργατών του επίσης κατηγορουμένων Γ. Σαρρή και Θ. Κουρίδη με τις προαναφερθείσες ιδιότητες του, συνέθεσαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον κατά αυτών των διαιτητών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ήδη αναλύθηκε, είτε εκφόβιζαν διαιτητές, αποσκοπούντες σε διαιτησίες τους υπέρ των επιλογών τους και της εγκληματικής οργάνωσης που διηύθυναν, είτε προς παραδειγματισμό, και άλλων διαιτητών ή τους αχρήστευαν από μελλοντικές διαιτησίες ή τους περιόριζαν ουσιωδώς σημαντικά στην άσκηση διαιτητικών καθηκόντων με μεγάλη οικονομική ζημία τους, ενίοτε δε, και τους υποχρέωναν σε παραίτηση αχρηστεύοντας πλήρως την καριέρα τους, αν δεν “υπάκουαν” στις αποφάσεις – υποδείξεις της εγκληματικής οργάνωσης.

Από όλα αυτά πρωτίστως ωφελημένη ήταν η ομάδα του Ολυμπιακού, όπως αναλύθηκε, καθώς επίσης και οι ομάδες – δορυφόροι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, των οποίων οι διοικήσεις εναρμονίζονταν πλήρως με τις επιθυμίες και αποφάσεις του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατηγορουμένου Ευ. Μαρινάκη”.

Ο κ. Μαρινάκης παραπέμπεται σε δίκη για: 1) ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 2) κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση, 3) κακουργηματική εκβίαση, 4) δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες και τελικά με αυτόν τον τρόπο αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων ορισμένοι από τις οποίες περιέχονται και σε στοιχηματικές διοργανώσεις.

Επίσης βαρύτατες είναι οι κατηγορίες για τους κ. Κουρίδη, Σαρρή αλλά και τους: Σταθόπουλο, Προύντζο, Παπακωνσταντίνου, Δούρο, Μπριάκο.

Οι 28 της «εγκληματικής οργάνωσης» για τους οποίους το συμβούλιο Εφετών θα αποφανθεί αν τελικά παραπεμφθούν σε δίκη είναι οι:

1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)

2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)

3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)

4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)

5. Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)

6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)

7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

8. Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

9. Αρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

11. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)

13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ)

14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)

15. Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)

16. Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)

17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League)

18. Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League)

19. Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League)

20. Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)

21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

23. Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)

24. Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας)

25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

27. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

28. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Στους περισσότερους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ οι κ. Μαρινάκης, Σαρρής και Κουρίδης κατέβαλαν εγγύηση για να μην προφυλακιστούν.

Aπο τους συνολικά 35 κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να παραπεμφθούν σε δίκη έξι πρόσωπα. Πρόκειται για τους Παυσανία Παπανικολάου (Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΠΟ, Χρήστο Υφαντή (Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΠΟ), Γιώργο Βλάσση (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League), Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League).

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Ελευθέριο Ζάμπρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

* Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι προχθές ο εισαγγελέας εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος κωλυόταν να εκδώσει την κατά νόμο πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο λόγω των γνωστών και επανειλημμένων αιτήσεων για εξαίρεσή του που παρελκυστικά και διαδοχικά υπέβαλλαν ορισμένοι κατηγορούμενοι που όλες απορρίφθηκαν. Και αυτό συνέβαινε γιατί στο νόμο προβλέπεται υποχρεωτική αποχή τόσο του δικαστή όσο και του εισαγγελέα από τον χειρισμό της υπόθεσης που του ανατέθηκε για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί για κρίση μια αίτηση εξαίρεσής του. Γι’ αυτό και η απόφαση βγήκε μόλις απορρίφθηκε και η τελευταία αίτηση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού έχει ως ακολούθως:

«Δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Και αυτό γιατί το περιεχόμενό της ήταν προαποφασισμένο από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, από την πρώτη μέρα που άρχισε η ανάκριση για αυτά τα κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας.

Με την συγκεκριμένη πρόταση, ο Στ. Δασκαλόπουλος επιβεβαιώνει πλήρως τα αναφερόμενα από εμένα στην πειθαρχική αναφορά που υπέβαλα εναντίον του στην πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου.

Ο ρόλος του Ισ. Ντογιάκου και του Στ. Δασκαλόπουλου σε δικαστικές υποθέσεις μείζονος κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ο χειρισμός των οποίων έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη και προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελούν ήδη αντικείμενο πειθαρχικής έρευνας από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η πρόταση του Στ. Δασκαλόπουλου να αντικατασταθούν όλοι οι περιοριστικοί όροι με την προσωρινή μου κράτηση, γιατί δήθεν παραβιάζω τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με την κρίση του αρμόδιου ανακριτή που επέβαλε τον όρο και του ίδιου του κ. Δασκαλόπουλου, όταν το Μάρτιο του 2016 υπέβαλε πρόταση για την ευνοϊκή για εμένα τροποποίηση των όρων, αποδεικνύει ότι όλα αυτά έχουν μεθοδευτεί από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση με σκοπό τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου και γιατί με θέλουν έξω από το ποδόσφαιρο και μακριά από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Η εισαγγελική πρόταση του Στ. Δασκαλόπουλου τόσο για την επιβολή προσωρινής κράτησης όσο και για τη παραπομπή ή μη στο ακροατήριο, θα κριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών τους επομένους μήνες. Αναμένω τη δίκαιη κρίση από αμερόληπτους, ανεξάρτητους και ελεύθερους δικαστές.

Άμεσα καταθέτω μήνυση και νέα πειθαρχική αναφορά εις βάρος του Εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass