ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

60 χρόνια… Δόξας

* Ο «Παναργυροπουλιακός», η «Προοδευτική» και η νέα ομάδα

Δημοσίευση: 14 Απρ 2016 7:52
 Από τους πανηγυρισμούς της πρωταθλήτριας «Δόξας» Αργυροπουλίου 2007 -8 Από τους πανηγυρισμούς της πρωταθλήτριας «Δόξας» Αργυροπουλίου 2007 -8

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «60 χρόνια Δόξα» Αργυροπουλίου έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δημοτικού σχολείου του χωριού. Πρόκειται για μια προσεγμένη εργασία την ευθύνη της οποίας είχε ο καθηγητής κ. Παύλος Δήμου. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην ιστορία της ομάδας από το 1955 μέχρι σήμερα κάνοντας αναφορά στην πορεία της όπου μέσα από αυτή βγαίνουν στο φως και κομμάτια πέρα από το αθλητικό τμήμα και της κοινωνικής ζωής του Αργυροπουλίου.

Στον πρόλογό του ο κ. Στέλιος Τριανταφύλλου, ένας από τους μακροβιότερους προέδρους της ομάδας, αφού αρχικά κάνει μια ιστορική αναδρομή για το Αργυροπούλι από την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους το 1881 και τη ζωή μετά τον πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο σημειώνει: «Το 1950 – 51 έγιναν στο χωριό δύο ομάδες. Ο «Παναργυροπουλιακός» και η «Προοδευτική».

Οι νέοι έφυγαν από τα καφενείο και άρχισαν δειλά – δειλά να καταβαίνουν στο γήπεδο και να γυμνάζονται. «Έγιναν πιστοί στο αρχαίο ρητό: «Νους υγιής εν σώματι υγιή».

Οι δύο ομάδες έρχονταν σε ρήξη και το 1954 αποφασίσαμε να κάνουμε μία ομάδα με το όνομα «ΔΟΞΑ» που έγινε το καμάρι του χωριού και ο φόβος και τρόμος των αντιπάλων.

Το 1957 η «Δόξα» έγινε μέλος της ΕΠΟ με αριθμό 751.

Από το 1958 άρχισε να λαμβάνει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα».

Στη συνέχεια ο κ. Τριανταφύλλου αναφέρει ονομαστικά κάποια παιδιά από το χωριό που παίζανε μπάλα και γίνανε επιστήμονες. Μεταξύ αυτών είναι: Χ. Κόρλος στρατηγός, Νικ. Κουτάλος οδοντίατρος, Αθ. Κουτίνας καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών, Απ. Κούνης (Ροδιά) δασολόγος, Κ. Λούτσος (Δαμάσι) δάσκαλος, Τριαντ. Κουτίνας οδοντίατρος, Θεμ. Γαλάνης φαρμακοποιός, Χρ. Φορφόλιας δάσκαλος.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν είχε καλά – καλά κοπάσει ο κουρνιαχτός του εμφυλίου πολέμου όταν μερικά νέα παιδιά από το Αργυροπούλι άρχισαν να ασχολιούνται με το ποδόσφαιρο. Μετά από το κοπιαστικό ωράριο της δουλειάς τους και ανάμεσα στα διαλείμματα των μαθημάτων τους βρίσκανε πάντα τον χρόνο να εκτονώσουν τη φυσική ενέργεια πάνω στην μπάλα του ποδοσφαίρου της εποχής εκείνης.

Η μπάλα αυτή για να πάρει τη σημερινή μορφή πέρασε από πολλά στάδια. Πρωταρχικά την αποτελούσε ένας σφιχτοδεμένος όγκος από παλιά κουρέλια. Αφού καινούργια δεν υπήρχαν, οι καιροί ήταν βάρβαροι.

Στα χρόνια της πάνινης μπάλας, εκεί λίγο πριν τη δεκαετία του ’50 ήταν μια μικρή ομάδα που την αποτελούσαν οι: Κουτροφώτης Ιωάννης, Τριανταφύλλου Στέλιος, Κόκορας Μιχαήλ, Γκατζιώρας Θωμάς, Μακερούφας Ευάγγελος, Καζάνς Ιωάννης. Δάρδας Αθανάσιος, Κουτάλος Αθανάσιος.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το χρώμα της ομάδας ήταν φανέλα κίτρινη και παντελονάκι μαύρο. Το έμβλημα ο Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής. Η πρώτη διοίκηση της «Δόξας» εξελέγη διά βοής και αποτελούνταν από τους:

Α. Κουτάλο, Δ. Καραγκιοζόπουλο, Δ. Τριανταφύλλου, Ι. Μότσιο, Ν. Μπλάκο, Κ. Κουτίνα, Α. Μήτσιου.

Ακόμα στο βιβλίο γίνεται αναφορά στο πρώτο γήπεδο, την εξάρτηση της εποχής, την ανάπτυξη του παιχνιδιού κ.α.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου είναι αφιερωμένο χρονικά από το 1957 μέχρι σήμερα με αναφορές κατά ποδοσφαιρικές περιόδους με πλούσιο και πολύτιμο μάλιστα ιστορικό φωτογραφικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση της ομάδας μέχρι σήμερα πολλοί Τυρναβίτες έπαιξαν και τίμησαν τα χρήματα της «Δόξας» Αργυροπουλίου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μπανταβάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Στέλιος Ροντούλης και Θεόδωρος Λάππας, ο πρόεδρος της «Τύρναβος 2005» κ. Βασίλης Μπρέζας κ.α.

Τέλος η διοίκηση της «Δόξας» Αργυροπουλίου ενημερώνει ότι όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση του βιβλίου μπορούν να απευθύνονται στον κ. Ζήση Λιόλιο και στο τηλέφωνο 6932 – 459 377.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass