Μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη θερμοκηπίων

Αισιόδοξα μηνύματα σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2024 14:21

Γράφει ο Φάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Την Τετάρτη, 9/10, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Imperial» εκδήλωση για την προώθηση εγκατάστασης θερμοκηπίων στη χώρα, αλλά και στη Θεσσαλία ειδικότερα. Την εκδήλωση οργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού σε ομιλία του στη ΔΕΘ για ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας. Η εκδήλωση οργανώθηκε στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που γέμισε από ενδιαφερόμενους αγρότες και επιχειρηματίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε με δύο ενότητες.

Η πρώτη είχε κύρους ομιλητές τον πρόεδρο της τράπεζας, κ. Χατζηνικολάου, τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μεγάλου, τον υπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Τσιάρα, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα. Τα στελέχη της τράπεζας αναφέρθηκαν στο ιστορικό της και τη σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενσωματώσει την Αγροτική Τράπεζα της χώρας που είχε μια τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της γεωργίας της χώρας. Αλλά και σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς αναπτύσσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της χώρας με χρηματοδοτήσεις και άλλες βοήθειες προς τους αγρότες. Αναφέρθηκαν στον τομέα των θερμοκηπίων στη χώρα μας που καλύπτει σχεδόν 50.000 στρέμματα καλλιεργειών, με τη Θεσσαλία να καλύπτει περίπου 2.000 στρέμματα. Αναφέρθηκαν σε σύγκριση με την Ολλανδία που με έκταση περίπου διπλάσια της Θεσσαλίας έχει 150.000 στρ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες που δίνουν μεγάλα εισοδήματα. Οι γείτονές μας Τούρκοι έχουν κοντά στα 500.000 στρ., με παγκόσμιους πρωταθλητές του Κινέζους με 1 εκατ. στρ. Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (πετρέλαιο, ρυθμίσεις δανείων, πρόγραμμα θερμοκηπίων και αξιοποίηση των γεωργικών εδαφών του Υπουργείου που σχολίασα πριν δύο εβδομάδες από αυτήν τη στήλη), αλλά και στο επίτευγμα της αύξησης των εξαγωγών οπωροκηπευτικών από το 2019 μέχρι το 2023 κατά 1 δισ. ευρώ. Από τα όσα άκουσα κατάλαβα ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών είναι συνολικά 600 εκατ., με τις επιδοτήσεις να φτάνουν μόνο τα 300 εκατ. Τα 210 θα είναι δάνεια των τραπεζών και τα 90 εκατ. η συμμετοχή των αγροτών - επενδυτών. Από ό,τι είπαν οι ομιλητές, στόχος είναι ο διπλασιασμός των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα στα 100.000 στρ. Το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε θα καλύψει μια έκταση κοντά στα 6.000 στρέμματα και υποθέτω ότι αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας προσπάθειας που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Ο περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στους στόχους της Περιφέρειας να επιτύχει πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων της Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε στο σημαντικό πλεονέκτημα του κλίματος της περιοχής με τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας που βελτιώνει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων και τα βοηθά να αυξήσουν τη διεθνή ζήτησή τους. Αναφέρθηκε στη σημαντική επιτυχία του σκόρδου Πλατυκάμπου που αποδείχθηκε ότι έχει ιδιαίτερα ποιητικά χαρακτηριστικά και εξάγεται στην ιαπωνική αγορά, αλλά και στις προσπάθειες της Περιφέρειας να πιστοποιήσει τοπικά προϊόντα.
Στο δεύτερο μέρος μίλησαν τρεις σημαντικοί επιστήμονες και ένα στέλεχος της τράπεζας:
Ο Νίκος Κατσούλας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην καινοτομία στις υποδομές και τις τεχνικές καλλιέργειας θερμοκηπίων. Αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων του Π.Θ. στο Αγροκήπιο στο Βελεστίνο και τις δυνατότητες μελέτης της λειτουργίας των θερμοκηπίων, αλλά και στις σημαντικές δυνατότητες εκπαίδευσης των αγροτών στη λειτουργία των θερμοκηπίων. Επιπλέον, τόνισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή της γης από 5-10 τόνους/στρ. μέχρι 70 που μπορεί να παράγει ένα καλά οργανωμένο θερμοκήπιο. Σημαντικό στοιχείο η μείωση της κατανάλωσης νερού στο 1/3 με 1/4 της κατανάλωσης σε αντίστοιχες καλλιέργειες υπαίθρου, αλλά και ουσιαστικό μηδενισμό της χρήσης παρασιτοκτόνων που προστατεύουν το περιβάλλον. Τα κλειστά θερμοκήπια μπορούν να αποκλείσουν την είσοδο εντόμων, αλλά και άλλων ασθενειών στο θερμοκήπιο, μηδενίζοντας την ανάγκη ψεκασμών.
Ο κ. Νίκος Μουτεβελής, CEO Alargo μιας εταιρείας που ασχολείται με συστήματα υδροπονίας (και αεροπονίας), μίλησε για τα σημαντικά πλεονεκτήματά της. Η υδροπονία είναι ένα σύστημα ανάπτυξης των καλλιεργειών σε αδρανή υποστρώματα (περλίτες κ.λπ.) με κυκλοφορία νερού με τα θρεπτικά στοιχεία διαλυμένα στο νερό. Μπορεί αντί για αδρανές υπόστρωμα τα φυτά να αναπτύσσουν τις ρίζες τους σε νερό που ανακυκλώνεται ακόμη και τελευταία σε αέρα με τα θρεπτικά στοιχεία να μεταφέρονται με αυτόν. Το μέσο με τα θρεπτικά στοιχεία ανακυκλώνεται και προστίθενται όλα τα υλικά που απορροφώνται από τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα που τροφοδοτεί τα φυτά με τα αναγκαία στοιχεία χωρίς να υπάρχει απώλεια στο περιβάλλον. Έτσι, μεγιστοποιείται η παραγωγή με ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ο εισηγητής ανέφερε ότι η υιοθέτηση υδροπονικών πρακτικών στα θερμοκήπια της χώρας καλύπτει μόνο το 3% και πρέπει να επεκταθούν.
Ο κ. Νίκος Κανόπουλος CEO, Brite Solar εταιρείας που κατασκευάζει διαφανή πάνελ φωτοβολταϊκών που τα έχει πατεντάρει. Τα πάνελ αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη των θερμοκηπίων και να εξασφαλίσουν σε ένα ποσοστό την ενεργειακή αυτονομία των θερμοκηπίων. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, εξασφαλίζοντας την προστασία των δέντρων από χαλάζι και άλλες καταστροφές με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία κατασκευάζει εργοστάσιο που θα παράγει τα πάνελ στην Πάτρα. Οπότε δημιουργείται μία επιπλέον προστιθέμενη αξία για την οικονομία τη χώρας.
Στο πάνελ συμμετείχε και το στέλεχος της Τράπεζας κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, head of Agricultural Banking, που έδωσε πληροφορίες και τις σχεδιαζόμενες δράσεις, μίλησε για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την προσέγγιση της Πειραιώς στην επιτυχία του προγράμματος προώθησης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Η εκδήλωση ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα για ανάπτυξη του προγράμματος και προώθηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Βέβαια, το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να συμβάλει από την πλευρά του στην επίλυση προβλημάτων, όπως στην επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών και καλλιεργειών, την εξεύρεση των αγορών που θα διατεθούν τα προϊόντα, αλλά και στοιχείων μάρκετινγκ, όπως κατάλληλες συσκευασίες, μεταφορές κ.λπ. Η δυνατότητα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Π.Θ. να οργανώσει σεμινάρια εκπαίδευσης των αγροτών είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΥΠΑΑΤ και να οργανώσει και χρηματοδοτήσει τα σχετικά προγράμματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass