Μοιρασμένες σε δημητριακά-βίκο οι χειμερινές σπορές

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2024 13:10

Αν και η σπορά των χειμερινών καλλιεργειών αργεί να ξεκινήσει (προηγείται η συγκομιδή του βαμβακιού, που λόγω οψιμότητας θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο), ο προγραμματισμός και οι πρώτες σκέψεις έχουν ξεκινήσει στο μυαλό των παραγωγών.

Τα κομπιουτεράκια έχουν την τιμητική τους, καθώς οι υπολογισμοί για την παραγωγή, την τιμή, σε συνδυασμό με τη συνδεδεμένη, είναι διαρκείς.
Σύμφωνα με τους γεωπόνος του κάμπου, «οι βασικές επιλογές των παραγωγών είναι δύο. Τα δημητριακά, με το σιτάρι και το κριθάρι να κυριαρχούν, και σε δεύτερο βαθμό έπεται η βρώμη και τα ψυχανθή, με κυρίαρχα τον βίκο και τις φακές. Το σιτάρι προφανώς θα προτιμηθεί στις λεγόμενες ξηρικές καλλιέργειες, (αν και η φετινή τιμή προβλημάτισε τους παραγωγούς) και τα ψυχανθή στις σταθερές περιοχές του Νομού Λάρισας που καλλιεργείται σταθερά, όπως η επαρχία Φαρσάλων και συγκεκριμένα χωριά του Κιλελέρ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «στην παραπάνω εξίσωση θα πρέπει να βάλουμε και άλλα δύο προϊόντα. Τα σκόρδα, όπου στην περιοχή του παραμένει βασική καλλιέργεια και ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές εργασίες, και την ντομάτα (φέτος είχε ικανοποιητική τιμή), η οποία αν και εαρινή καλλιέργεια, το χωράφι θα πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα και να μην καλλιεργηθεί».
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη παράμετρο θα πρέπει να προσθέσουμε και την κινόα, η οποία κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς είναι μια καλλιέργεια που προσφέρει εξασφαλισμένη προώθηση μέσω συμβολαιακής γεωργίας, ξεκουράζει το χωράφι στην αμειψισπορά και έχει μικρό καλλιεργητικό κύκλο. Η σπορά της προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο, αλλά το χωράφι θα πρέπει να είναι ελεύθερο τον χειμώνα.
Το μόνο προϊόν που φαίνεται να «επιπλέει» κατά τόπους είναι η ελαιοκράμβη. «Βλέπουμε μία αύξηση στις εκτάσεις που θα καταλάβει η ελαιοκράμβη, περίπου στο 40% σε σχέση με τέτοια εποχή πέρυσι, όταν η συγκεκριμένη καλλιέργεια είχε φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο ∆ημήτρης Βλαχάκης, εμπορικός διευθυντής του Τμήματος Σπόρων Μεγάλης Καλλιέργειας της Syngenta Ελλάς. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, είναι οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες για την προετοιμασία και τη σπορά των χωραφιών, στους Νομούς Κοζάνης στη ∆υτική Μακεδονία και Λάρισας και Μαγνησίας στη Θεσσαλία. Επίσης, η ελαιοκράμβη έχει διατηρήσει τη δυναμική της σε σχέση με τις άλλες καλλιέργειες λόγω «της περσινής τιμής κοντά στα 0,45 ευρώ/κιλό, του μικρού καλλιεργητικού κόστους και των αξιόπιστων συμβολαίων». Βέβαια, μιλάμε για μια καλλιέργεια που δεν ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τα 80.000 στρέμματα, ενώ το σκηνικό διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass