Προϊόντα ονομασίας τσάι Ολύμπου και χαλβάς Φαρσάλων

- Παίρνουν σειρά από την Περιφέρεια για την κατάθεση φακέλου για την πιστοποίηση - Ο σχεδιασμός για την προώθηση των φακέλων - Δημ. Κουρέτας: Επενδύουμε στη μοναδικότητα των προϊόντων, ενισχύουμε το εισόδημα των παραγωγών

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2024 16:01

«Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται από την ομάδα εργασίας της Περιφέρειας η διαδικασία πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, η οποία και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα και κατά συνέπεια αυξημένο εισόδημα στον παραγωγό».


Αυτά αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μετά την ενημέρωση που είχε από τον δρ. Επαμεινώνδα Ευεργέτη, ερευνητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος και «τρέχει» τη σχετική διαδικασία.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η διαδικασία έχει ως εξής:
Έχει ολοκληρωθεί ήδη η υποβολή τριών φακέλων Κάστανα Πηλίου ΠΟΠ, η τυπική τροποποίηση για τον Λευκό Οίνο Τύρναβος ΠΓΕ και η Ενωσιακή τροποποίηση επίσης για τον Λευκό Οίνο Τύρναβος ΠΓΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Σε σχέση με την πρόοδο συγκρότησης των φακέλων και επικαιροποίησης των δεδομένων έχουν προκύψει σημαντικά δεδομένα, τόσο από τη διαβούλευση όσο και από τα στοιχεία τεκμηρίωσης των φακέλων, το οποία οδήγησαν στην τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη αναθεώρηση της αιτούμενης ονομασίας για τα κάτωθι προϊόντα: ρεβίθια Αμοργός Ενιπέα ΠΓΕ, ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων, βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ και κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Από τους υπόλοιπους φακέλους για πέντε έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών Προϊόντος και η ολοκλήρωση της επισκόπησης αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Οι φάκελοι αυτοί αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα: βοσκοτύρι Λιβαδιού, αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου ΠΟΠ, ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ, κάστανο Αμπελακίων ΠΟΠ και μήλο Αγιάς ΠΓΕ. Για τους εναπομείναντες 5 φακέλους αναμένεται η ολοκλήρωση της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών, επίσης μέσα στον Σεπτέμβριο, και πιο αναλυτικά: Κάστανο Μελιβοίας (έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης με σκοπό την ένταξη στην περιοχή προέλευσης και της Καρίτσας), ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων, οίνος Πρόποδες Αγράφων ΠΓΕ, αμύγδαλο Τεμπών ΠΟΠ και εντόπιο σκόρδο Πλατύκαμπου ΠΟΠ. Τέλος, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, αλλά και με βάση τη δημοσιότητα του συγκεκριμένου έργου διαπιστώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον για τη θεσμοθέτηση και άλλων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.
ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Στην περιοδεία του στις Σποράδες ο Δημ. Κουρέτας ανακοίνωσε ότι τα επόμενα προϊόντα που παίρνουν σειρά στη σχετική διαδικασία είναι για την περιοχή της Λάρισας το τσάι Ολύμπου και ο χαλβάς Φαρσάλων, για την Αλόννησο ο τόνος και για τον Πτελεό το αγουρέλαιο.
Αναλυτικότερα:
- Τσάι Ολύμπου. Εμβληματικό ελληνικό προϊόν, το οποίο διεθνώς διακινείται κάτω από την ονομασία Greek Mountain Tea και το οποίο αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις νοθείας κυρίως από γειτονικές χώρες. Το προϊόν αυτό αναφέρεται συλλήβδην στα πολλά και διαφορετικά είδη σιδερίτη που απαντώνται στα ελληνικά βουνά. Η περίπτωση για το τσάι Ολύμπου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού παρουσιάζει ικανή παραγωγική βάση τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Μακεδονία και είναι ένα προϊόν το οποίο διακινείται συσκευασμένο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί τόσο στον δικαιούχο όσο και στην περιοχή προέλευσης, ώστε να συμπεριλάβει και τις όμορες περιοχές της Πιερίας.
- Χαλβάς Φαρσάλων. Αποτελεί προϊόν γνωστό πανελλαδικά με σημαντική φήμη και ιδιαιτερότητα, το οποίο δε συνδέεται με την Πρωτογενή Παραγωγή της Θεσσαλίας και για τον λόγο αυτόν προτείνεται η κατοχύρωσή του ως το πρώτο Ειδικό Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) της Ελλάδας.
- Τόνος Αλοννήσου. Ιδιαίτερα γνωστό και με καλή φήμη τοπικό προϊόν, το οποίο παράγεται από γυναικείο συνεταιρισμό. Επιπλέον, το προϊόν αυτό θα είναι το τρίτο μόλις προϊόν ιχθηρών που κατοχυρώνεται στην Ελλάδα μετά το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τη σαρδέλα Καλλονής, ενώ ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται και η συμπερίληψη του νησιωτικού συμπλέγματος στην ποιοτική παραγωγική βάση της Περιφέρειας.
- Αγουρέλαιο Πτελεού. Με βάση την ιδιαίτερα εκτεταμένη κατοχύρωση ελαιόλαδων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, προτείνεται η υιοθέτηση του αγουρέλαιου ως περιγραφική ονομασία και πρόκριμα ιδιαίτερης ποιοτικής κατάταξης τον αρωματικό χαρακτήρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass