Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2024 14:51

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΑΤ για πληρωμές

Ποσό 220 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για το γ’ τρίμηνο του 2024

Για ποσό σχεδόν 220 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί το γ’ τρίμηνο του 2024 έκανε λόγο πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ κι όπως προκύπτει τα χρήματα αυτά αφορούν τις εξής δράσεις και Προγράμματα:

Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρήματα που θα λάβουν οι αγρότες το παραπάνω διάστημα φτάνουν τα 146.556.829 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 72.698.820 ευρώ θα προέλθουν από την ΚΑΠ. Eντός του καλοκαιριού και έως τον Σεπτέμβριο αναμένονται περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση, αλλά και 14.451.479,85 ευρώ για τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ.
Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν 18,8 εκατ. ευρώ για το Leader, αλλά και 1,1 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε γεωπεριβαλλοντικά μέτρα (Κομφούζιο, Νιτρορύπανση κ.α.).
Το ίδιο διάστημα θα πιστωθούν 10.415.290 ευρώ για το Τομεακό Πρόγραμμα για το Μέλι, ενώ θα εξοφληθούν τα Προγράμματα για τα οπωροκηπευτικά (10.666.000 ευρώ) και τους οίνους (15.630.000 ευρώ).
Επίσης, βάσει του προγραμματισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, το τρίτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να πληρωθεί και η Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 35.737.530 ευρώ. Αντίστοιχα, οι αρμόδιοι δεσμεύονταν -τουλάχιστον πριν ένα μήνα- και πριν να εξελιχθούν όλα τα τρέχοντα θέματα με τις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε, ότι «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι μεγάλες πληρωμές προς τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, που αγγίζουν σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης ποσού 697.692.584,74 ευρώ, της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 255.076.923 ευρώ, αλλά και τον οικολογικών σχημάτων συνολικού ποσού 425.000.000 ευρώ».
Επίσης, όπως αναφέρεται αρμοδίως, τους τελευταίους μήνες του 2024 θα καταβληθούν και τα 174.032.766 ευρώ της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Τα 109.306.176,20 ευρώ της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Τα 28 εκατ. ευρώ για τη συμπληρωματική εισοδηματική ενίσχυση των Νέων Γεωργών.
Βάσει του προγραμματισμού του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξοφληθούν: Τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση με την καταβολή 63 εκατ. ευρώ, αλλά και τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ, όπου οι δικαιούχοι θα λάβουν 15.177.219,77 ευρώ. Στα 12 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα πληρωθούν για την παροχή συμβουλών, 4 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Γεωργών και 3 εκατ. ευρώ για τα Συστήματα ποιότητας Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Τέλος, για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων γεωργών θα καταβληθούν περί τα 3,5 εκατ. ευρώ, στο Leader 2 εκατ. ευρώ και 13.463.973 ευρώ ως στήριξη για τη μεταποίηση/εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

 

Πάνω από 15.000 στρ. παραμορφωμένα  ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα

Σε απόγνωση παραγωγοί σε Θεσσαλία και Μακεδονία * Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ζημιές

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία εξαιτίας του ιού που παραμορφώνει τους καρπούς των φρούτων και συγκεκριμένα των ροδακίνων, των νεκταρινιών και των βερίκοκων. Ο αριθμός των εκτάσεων που έχουν «μολυνθεί» από τον ιό, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ανησυχητικά. Οι παραγωγοί βλέπουν να χάνονται οι κόποι τους και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα λάβουν ενισχύσεις για τη χαμένη σοδειά και το εισόδημά τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν δηλωθεί μέσω των ΚΥΔ 6.500 στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα στρέμματα θα φτάσουν τα 15.000, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Πέλλα. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η συγκομιδή της ποικιλίας Άνδρος, που καλύπτει περίπου το 40% του όγκου της παραγωγής, για την οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των εκτάσεων που έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών και μελών της ΕΔΟΠ, οι προσβεβλημένες εκτάσεις, μετά και την ολοκλήρωση της συγκομιδής των συμπύρηνων ροδάκινων– αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20.000 στρέμματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η Διεπαγγελματική άνοιξε από τις 20 Ιουνίου με στόχο την καταχώριση των δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης των καρπών τους και η διαδικασία –που αναμένεται να διαρκέσει ως τις 2 Σεπτεμβρίου– πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων του ΟΣΔΕ.

 

Φτωχές σπορές και αποδόσεις καλαμποκιού

Ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στα πρώιμα * Στα 23 λεπτά η τιμή παραγωγού

Ολοκληρώθηκε προ ημερών ο αλωνισμός στα πρώιμα καλαμπόκια στον θεσσαλικό κάμπο, με μειωμένες αποδόσεις γύρω στα 1.200 κιλά το στρέμμα, όταν η μέση παραγωγή κυμαίνονταν στα 1.500 κιλά το στρέμμα. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται και στις φυσιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες ο αλωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΓΗ Παναγιώτη Καλφούντζο «φέτος η έλλειψη νερού και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο -λόγω daniel- απέτρεψε τους παραγωγούς στο να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα καλλιεργούμενα στρέμματα να είναι μειωμένα κατά 50%, ιδιαίτερα στον άξονα Λάρισας-Βόλου». Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στο πράσινο καλαμπόκι (ενσίρωμα), το οποίο προορίζεται για ζωοτροφή όπου και εκεί είχαμε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις περίπου 5 έως 6 τόνους το στρέμμα (πέρυσι 7 με 7,5 τόνους το στρέμμα). Η τιμή πώλησης για τον παραγωγό για το ενσίρωμα φέτος είναι στα 5 λεπτά (πέρυσι 5,5 λεπτά). Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλφούντζο «η τιμή παραγωγού για τον καρπό αναμένεται να κυμανθεί στα 23 με 24 λεπτά. Δεδομένων των συνθηκών και της προβληματικής αγοράς που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, η τιμή στο καλαμπόκι κρίνεται ικανοποιητική. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή στα Βαλκάνια είναι ικανοποιητική, επηρεάζοντας έτσι και τον ανταγωνισμό στη χώρα μας».

 

Ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί εντόμων στα δέντρα

Όπως δείχνουν οι φερομονικές παγίδες σε αψέκαστους οπωρώνες μηλιάς ημιορεινών περιοχών

Ανησυχητικά υψηλούς πληθυσμούς καρπόκαψας εξακολουθούν να δείχνουν οι μετρήσεις σε φερομονικές παγίδες σε αψέκαστους οπωρώνες μηλιάς ημιορεινών περιοχών, σύμφωνα με το Περιφερειακό Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Αυτή την εποχή, ο κίνδυνος προσβολής των καρπών είναι ακόμη μεγάλος. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και συνιστάται να παρακολουθούν ανελλιπώς την πορεία πτήσης των ακμαίων του εντόμου μέσω των φερομονικών παγίδων στις καλλιέργειές τους, καθώς και να προβαίνουν σε συχνό δειγματοληπτικό έλεγχο προσβολής των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου. Αύξηση του αριθμού των συλλήψεων ακμαίων ανά ημέρα (με δύο φορές έλεγχο των παγίδων εβδομαδιαίως) ή/ και διαπίστωση έστω και μικρής προσβολής στους καρπούς, πρέπει να τους κινητοποιεί άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
Ως φιλικότερα προς το περιβάλλον, προτιμώνται τα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα του εντομοπαθογόνου ιού. Επίσης, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.
ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ
Την εποχή αυτή εξακολουθούν να συλλαμβάνονται σε φερομονικές παγίδες δραστηριοποιούμενα ακμαία των εντόμων κόσσου και ζεύζερας. Πρόκειται για έντομα των οποίων οι προνύμφες είναι ξυλοφάγες και συνεπώς ιδιαίτερα καταστρεπτικές, επειδή σε μεγάλους πληθυσμούς προκαλούν ξηράνσεις κλάδων και δένδρων. Η καταπολέμηση των προνυμφών είναι ιδιαίτερα δύσκολή, διότι αυτές δραστηριοποιούνται κάτω από τον φλοιό και μέσα στο ξύλο.
Προσβολές από αυτά τα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα μηλιάς και αχλαδιάς. Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές από τα παραπάνω έντομα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με σκοπό τη θανάτωση των ακμαίων πριν ωοτοκήσουν, καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στον κορμό και τους κλάδους. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε πλήρη και επιμελημένη κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό των δένδρων, με έμφαση στην περιοχή του λαιμού, του κορμού και των βραχιόνων. Ο ψεκασμός αυτός καταπολεμεί ταυτόχρονα και την καρπόκαψα. Για την αποφυγή προσβολών από αυτά τα έντομα, οι οπωρώνες, κυρίως εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση υγείας, με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης και άρδευσης και, γενικότερα, με την εκτέλεση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών πρακτικών.
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ
Σε οπωρώνες που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές τετρανύχων συνιστάται καταπολέμηση των κινητών μορφών και των αβγών με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνων σκευασμάτων. Όπου διαπιστώνονται προσβολές και από τα δύο είδη τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος), θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα τα οποία καταπολεμούν και τα δύο είδη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass