Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2024 15:01

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Δοκιμάζονται από τον καύσωνα βαμβάκι, ντομάτα και καλαμπόκι

Υπό αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινά μάχη οι Θεσσαλοί παραγωγοί βαμβακιού, ντομάτας και καλαμποκιού, προκειμένου να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τον Φαρσαλινό παραγωγό ντομάτας και βαμβακιού, Γιώργο Δρόσο, «καθημερινά βρισκόμαστε στα χωράφια μας για να ποτίσουμε και να σώσουμε τις καλλιέργειες από τη φετινή επίθεση του καύσωνα και να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που προκύπτουν από αυτόν. Στη βιομηχανική ντομάτα η ανησυχία είναι έντονη για τις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν περί τα τέλη Απριλίου. Η συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες (αυτές που φυτεύτηκαν αρχές Απριλίου) δεν είναι τόσο ανησυχητική. Ωστόσο, τα μηνύματα που παίρνουμε από τις όψιμες (που είναι και οι περισσότερες) σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα είναι ανησυχητικά. Τα brix φαίνονται αρκετά υποβαθμισμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές που θα απολαύσουμε από τη βιομηχανία. Έχουμε προχωρήσει σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες και ψεκασμούς, κάτι που σημαίνει αυξημένο κόστος παραγωγής για να αντιμετωπίσουμε τον τετράνυχο, ο οποίος ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πέρυσι είχαμε ζημιά από τον περονόσπορο και τις υγρές συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος από τον τετράνυχο η ζημιά θα είναι μικρότερη». Σύμφωνα πληροφορίες, σε κάποια χωριά της επαρχίας Φαρσάλων έχει ήδη γίνει αναγγελία ζημιάς από τους παραγωγούς ντομάτας για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Αυξημένα ποτίσματα χρειάζονται και οι βαμβακοκαλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και καρποδεσίας. Σύμφωνα με τον Γ. Δρόσο, «τα ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστούν, όπου τουλάχιστον υπάρχει νερό και λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο, μέχρι και 20-25 Αυγούστου. Ακόμη, οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με ψεκασμούς την εμφάνιση σκουληκιού τρίτης γενιάς, αν και οι περισσότεροι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την καταπολέμησή του». Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλες τις καλλιέργειες, λόγω του καύσωνα, παρατηρείται στο καλαμπόκι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αρχές Ιουνίου, αλλά και οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου έχουν καταπονήσει το φυτό, το οποίο δεν έχει το ανάλογο ύψος. «Οι ρόκες είναι άδειες και όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε τη χαμηλότερη παραγωγή σε ορίζοντα δεκαετίας» καταλήγει ο Φαρσαλινός παραγωγός.

 

Εντός του 2024 το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελούν μία από τις μείζονες προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η σύσταση των Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης Υδάτων, που θα έχουν τη μορφή Α.Ε. -που προωθεί η κυβέρνηση-, αρχής γενομένης από την πολύπαθη Θεσσαλία, λόγω των πλημμυρών από την περσινή καταστροφική κακοκαιρία του «Daniel», μπαίνει ενεργά αυτήν την περίοδο στις συζητήσεις των στελεχών των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, ώστε εντός του 2024 να έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από μία εβδομάδα -σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των ΟΤΑ- άνοιξε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένονται οι συζητήσεις για τη σύσταση ενιαίων φορέων διαχείρισης υδάτων που προβλέπουν συγχωνεύσεις των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης νερών στη Θεσσαλία, ενώ γνωστοποίησε ότι ξεκινούν σταδιακά και οι μελέτες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα), ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων σε περιφερειακό επίπεδο. «Η απόφαση του πρωθυπουργού για συγκρότηση ενιαίων φορέων διαχείρισης υδάτων ανά Περιφέρεια είναι καθοριστική. Ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά από τη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν Περιφέρειες όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Στόχος ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση των αρδευτικών δικτύων, τα οποία θα έχουν έναν διπλό ρόλο. Θα λειτουργούν και ως αρδευτικά, αλλά και ως αντιπλημμυρικά δίκτυα. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά, πλέον, διαθέτουμε έναν πλήρη οδικό χάρτη για όλα τα επόμενα βήματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων» υπογράμμισε ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας.

 

Στο 57,3% η υλοποίηση του Leader στη Θεσσαλία

Σε έργα τουρισμού και σε επενδύσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων έχουν πραγματοποιηθεί τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών στο πλαίσιο του CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2022 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με στοιχεία των ΟΤΔ της Θεσσαλίας (Αναπτυξιακές Καρδίτσας και Τρικάλων, Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Λάρισας και Μαγνησίας), οι συνολικές πληρωμές των ιδιωτικών και δημόσιου χαρακτήρα έργων που είναι ενταγμένα στα τέσσερα τοπικά προγράμματα CLLD/LEADER 2014-2022, έχουν αγγίξει το 57,3% της εγκεκριμένης κατανομής και συνολικά τα 15,4 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά πληρωμών έχουν πραγματοποιηθεί στα έργα τουρισμού (4,5 εκατ. ευρώ) και στις επενδύσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (4,3 εκατ. ευρώ).
ΠΡΟΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
Στη Θεσσαλία η υλοποίηση του CLLD/LEADER 2014-2022 ανέρχεται στο 57,3 %. Ειδικότερα, πάνω από το 60% βρίσκεται η υλοποίηση στις επενδύσεις των κατηγοριών υπηρεσιών, βιοτεχνιών, τουρισμού και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων (στο 69,8% οι βιοτεχνίες, στο 66,3% οι επενδύσεις σε υπηρεσίες, στο 63,6% οι επενδύσεις στον τουρισμό, στο 63,2% στη μεταποίηση), στο 52% είναι τα δημόσια έργα και κάτω του 30% (28,7%) τα έργα πολιτισμού.

 

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για αποκατάσταση ζημιών

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 δίνει το ΥΠΑΑΤ στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» του ΠΑΑ 2014-2022. Η παράταση δίνεται με 2η τροποποιητική της πρόσκλησης.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται στις Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Π.Ε. Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που επλήγη από την κακοκαιρία «Daniel», καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά τον Αύγουστο 2023. Με βάση την πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης, «το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα».

 

Από 60 έως 80 λεπτά η τιμή παραγωγού για ροδάκινα και νεκταρίνια

Ικανοποιητική ζήτηση έχουν στην αγορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Οι τιμές παραγωγού, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία, κυμαίνονται μεταξύ 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, η συγκομιδή των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς στους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Το ίδιο διάστημα οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδάκινων παραδίδουν στις βιομηχανίες τη φετινή σοδειά, με τους μεταποιητές να αναφέρουν ότι οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 35 με 38 λεπτά το κιλό. «Φέτος είχαμε έναν ήπιο χειμώνα κι ενώ τα δέντρα μας φαινόντουσαν φορτωμένα, με καλό δέσιμο, μπήκαμε για αραίωμα και είδαμε ότι οι παραγωγές μας είναι μειωμένες, κυρίως στο ροδάκινο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η μικροκαρπία που είναι εμφανής σε όλες τις ποικιλίες. Έτσι, έχουμε αύξηση στα νεκταρίνια και μείωση στα ροδάκινα, που, όπως φαίνεται, παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ζήτηση στην αγορά, τόσο των ροδάκινων όσο και των νεκταρινιών, φέτος είναι ικανοποιητική. Από τον δικό μας συνεταιρισμό το 70% των ροδάκινων φεύγει στο εξωτερικό, σε σταθερούς πελάτες και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Τσεχία και την Κύπρο, και το υπόλοιπο 30% στην εσωτερική αγορά» δήλωσε στην Υ.Χ. ο Βασίλης Μπουγάς, ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας ήδη έχει συγκομιστεί το 60% με 70% της φετινής παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, με τις τιμές να είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass