Μετρούν απώλειες, περιμένουν αποζημιώσεις

*ΟΙ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ * ΑΥΤΟΨΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ *ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2024 15:40

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Καλλιέργειες στον Δήμο Αγιάς που επλήγησαν από το χαλάζι που έπεσε, προχθές το πρωί της Τρίτης, στην περιοχή, επισκέφτηκε χθες κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ Λάρισας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο Σπύρο Σπυρόπουλο.

Παρουσία πολλών παραγωγών, του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Τσέτσιλα, της προϊσταμένης της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας Ελευθερίας Πορίχη, του αντιδημάρχου Αγιάς στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Γκαρανέ, και του προέδρου της Κοινότητας Νερομύλων Χρήστου Μαντζάνα, οι γεωπόνοι διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τη ζημιά που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε μήλα, αχλάδια, ροδάκινα και νεκταρίνια, οριοθέτησαν τη συνολική έκταση, στην οποία εκδηλώθηκε το φαινόμενο και δήλωσαν ότι άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις των παραγωγών, αλλά και οι εκτιμήσεις.
Οι πληγέντες καλλιεργητές εξέφρασαν την απόγνωσή τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, μετά από αυτό που συνέβη, και ζήτησαν να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν γρήγορα.
Πλην των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή, ζήτησαν να βρεθεί τρόπος -δεν είναι κάτι που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ- ώστε να αποζημιωθεί και το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στις εν λόγω καλλιέργειες, αλλά και σε άλλες που τώρα δεν βρίσκονται σε φάση παραγωγής, λόγου χάρη σε κερασιές, αφού καταστράφηκε φύλλωμα, δέντρα έπεσαν ή σειρές δέντρων, λόγω του ισχυρού ανέμου που συνόδευσε τη χαλαζόπτωση, έγειραν στο έδαφος.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος παρίστατο στην επίσκεψη του κλιμακίου, σε συνομιλία μας μαζί του, ανέφερε στην «Ε» τα εξής: «Εμείς ως ΕΟΑΣνΛ και Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, μετά από αυτή τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πολλά κτήματα της ευρύτερης περιοχής Νερομύλων, σε μήλα, αχλάδια, ροδάκινα και νεκταρίνια, ζητάμε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και άμεσα επίσης να δοθούν τα πορίσματα, και όχι με τη γνωστή πολύμηνη καθυστέρηση με την οποία μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια ο ΕΛΓΑ. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που θέλουμε, και είναι πολύ σημαντικό για τους αγρότες, είναι να υπάρξει αποζημίωση στην πραγματική έκταση της ζημιάς και όχι με βάση την ασφαλιστική αξία του ΕΛΓΑ, γιατί η ασφαλιστική αξία του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει το μέγεθος της καταστροφής που έχει γίνει στην περιοχή».
ΤΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Γκαρανές ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αγιάς κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης ενός τέτοιου φαινομένου, και, θέλοντας να απαντήσει σε συζητήσεις που γίνονται στην Αγιά το τελευταίο 48ωρο, για το αν τέθηκαν το πρωί της Τρίτης σε λειτουργία τα αντιχαλαζικά κανόνια ή όχι, τόνισε κατηγορηματικά ότι «τα κανόνια έγκαιρα ενεργοποιήθηκαν στο σύνολό τους, αλλά λειτούργησαν δυστυχώς για λίγο, αφού, για κακή τύχη όλων και ειδικά των παραγωγών, κεραυνός έκαψε τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ στο Μεταξοχώρι, όπου και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας των κανονιών, αφήνοντας χωρίς ρεύμα όλο το χωριό και φυσικά χωρίς ρεύμα και το κέντρο ελέγχου, με αποτέλεσμα την παύση των κανονιών».
21 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΒΡΟΧΗΣ ΣΕ 45 ΛΕΠΤΑ
Εν τω μεταξύ, άξια αναφοράς είναι στοιχεία που μας δίνει το καιρικό site meteo-thessalia.gr για την πρωινή ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την Αγιά την Τρίτη.
Όπως μας ανέφερε ο υπεύθυνος του site, ερασιτέχνης μετεωρολόγος Πάνος Αρχοντής, ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo-thessalia.gr στην Αγιά κατέγραψε 21 χιλιοστά βροχής το 45λεπτο σχεδόν που διήρκησε η καταιγίδα, που αντιστοιχούν σε 21 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Επίσης, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo-thessalia.gr στο καταφύγιο Κισσάβου στα 1.500 μέτρα υψόμετρο γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατέγραψε 26 χιλιοστά βροχής, ενώ η θερμοκρασία την ώρα της καταιγίδας έπεσε εκεί στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass