Προβληματίζουν τα φαινόμενα ακαρπίας στις ελιές

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2024 7:41

Παρά την καλή ανθοφορία στα ελαιόδεντρα, η καρπόδεση δεν περιγράφεται ως εξίσου καλή σε αρκετά παραγωγικά κέντρα, ενώ η εξέλιξη του καλοκαιριού δημιουργεί επιφυλάξεις παράλληλα με διάφορους προβληματισμούς που εκφράζονται ανάλογα με την περιοχή.

Ο ήπιος χειμώνας θεωρείται αιτία και για τη διαχείμαση των δακοπληθυσμών, οι οποίοι για την ώρα δε φαίνεται να συνιστούν απειλή λόγω και του καύσωνα που καταστέλλει προσωρινά τις πτήσεις τους. Ως προς το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, σε ετοιμότητα δηλώνουν -σε γενικές γραμμές- οι κατά τόπους υπηρεσίες, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι φωνές που μιλούν για εμπόδια και καθυστερήσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνάψεις των συμβάσεων και τις προσλήψεις προσωπικού.
Μουδιασμένοι εμφανίζονται οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας για τη φετινή σοδειά τους, καθώς αν και υπήρξε καλή ανθοφορία, προφανώς λόγω κλιματικής κρίσης η καρπόδεση είναι προβληματική. Ήδη εμφανίστηκαν φαινόμενα ακαρπίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Σταυρίδη, «στον Νομό Λάρισας η ανθοφορία ήταν καλή, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν φαινόμενα ακαρπίας, όπως στη Ροδιά Τυρνάβου και σε άλλες περιοχές, τα οποία και παρακολουθούμε. Δε χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση» σημειώνει. Ως προς τη δακοκτονία, η Υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης έκτακτων γεωπόνων που θα χρειαστούν και παγιδοθετών, ενώ οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν μόλις εμφανιστούν οι πρώτες συλλήψεις στις παγίδες. Πέρυσι χρειάστηκαν, ανάλογα την περιοχή, να γίνουν τέσσερις με επτά ψεκασμοί. Η εκτίμηση είναι ότι και φέτος θα χρειαστούν περίπου τόσοι, αφού ο ήπιος χειμώνας συντέλεσε στη μη θανάτωση του δάκου. Η ΔΑΟ εξετάζει διάφορες πρακτικές διενέργειας των ψεκασμών, καθώς τα drone θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε δύσβατες περιοχές, όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι εργάτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass