Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:30

Υποχρεωτικό το ΑΤΑΚ στα ενοικιαστήρια

Με αφορμή την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου 2017 – 2018 γνωστοποιείται στους παραγωγούς που θα υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2018 με μισθωμένα αγροτεμάχια ότι στα νέα ενοικιαστήρια που θα προσκομίσουν, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται το ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι από ένας είναι προτιμότερο να επιλέγουν το ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο με τη βοήθεια του λογιστή τους καθώς θα πρέπει στο νέο ενοικιαστήριο να αναφέρονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη με τον αριθμό ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου και το ποσοστό ιδιοκτησίας του.

 

Πληρωμές και εξόφληση τευτλοπαραγωγών

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2.500 τευτλοπαραγωγών της χώρας (μεταξύ αυτών και των Θεσσαλών) ένα «σεβαστό» πρώτο ποσό για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) το 2017. Οι τευτλοπαραγωγοί, που έχουν να λαμβάνουν συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ για την ποσότητα που παρέδωσαν, θα μοιραστούν αρχικά ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ και σε έτερο χρόνο, αλλά και πάλι άμεσα, θα εξοφληθούν. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί (και της Λάρισας) προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017. Οι καλλιεργητές τεύτλων είναι ανάστατοι και σε απόγνωση, αδυνατούν οικονομικά να σπείρουν για τη νέα χρονιά , ενώ τα ποσά που περιμένουν τα χρωστάνε για τα εφόδια και όλα τα απαιτούμενα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Τέλος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Yπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου εξετάστηκαν λύσεις για τηv πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, καθώς και για το μέλλον της εταιρίας. Η συνάντηση έγινε σε συναινετικό κλίμα και εξετάστηκε η χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς με τρόπο που δεν αυξάνει τη δανειακή έκθεση της εταιρίας. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εγκριτικές διαδικασίες.

 

Συνέλευση και κάλπες για μελισσοκόμους

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση συγκαλεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην ισόγεια αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, με θέμα «Διοικητικός-οικονομικός απολογισμός, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και εκλογή μελών για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή». Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 μ.μ. Υποψήφιοι για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή μπορούν να είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των οποίων οι σύλλογοι-μέλη είναι ταμειακά εντάξει. Οι ενυπόγραφες αιτήσεις υποψηφιότητας θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 το μεσημέρι, στο γραφείο της ΟΜΣΕ ιδιοχείρως, με φαξ ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων

Στον πιο αδύναμο κρίκο του αμπελοοινικού τομέα τείνει να παγιωθεί το καθεστώς υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής από τους παραγωγούς οινοστάφυλων, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του τμήματος Αμπέλου Ελαίας και Αλκοολούχων Ποτών, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ. Παρά το γεγονός ότι η υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική από το ΚΑΝ (ΕΕ) 1308/2013 και συνεπώς η παραγωγή οινοστάφυλων για την οποία δεν υποβάλλεται Δήλωση Συγκομιδής είναι παράνομη, παρά το γεγονός επίσης ότι αποτελεί προϋπόθεση για έγκριση Σχεδίων Αναδιάρθρωσης, ο αριθμός που υπεβλήθη το 2017 (24.414 Δηλώσεις Συγκομιδής) είναι μικρότερος από το προηγούμενο έτος 2016 (25.189). Τα ποσοστά υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής ήταν επίσης χαμηλά και την προηγούμενη τριετία, όμως το 2017 όντας έτος εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού των αγροτών, συνέβαλε στη σημερινή εικόνα, όπως πληροφορούν την ΚΕΟΣΟΕ τα μέλη της από όλη την Ελλάδα. Την εικόνα άλλωστε επιδεινώνει και η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, φορολογία που αποφεύγουν πολλά οινοποιεία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τα οινοποιεία που δηλώνουν τη διακίνηση του συνόλου της παραγωγής τους, με μεγάλο τίμημα την πτώση του κύκλου εργασιών των τελευταίων και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Εντονες διεργασίες για αγροτικά μπλόκα

Συνεχίζονται οι διεργασίες των συνεταιριστών για τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων να πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα βράδυ σύσκεψη στην Τσαριτσάνη, ενώ αύριο στο ΕΚΛ θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων. Στο άλλο μέτωπο, βλέπε πρώην μπλόκο Γυρτώνης, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα η προσωρινή συντονιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε και ανέλαβε να δημοσιοποιήσει την παραπάνω πρωτοβουλία, με τον Χρ. Σιδερόπουλο να διευκρινίζει στη στήλη ότι «η σύσκεψη είναι ανοικτή και αφορά τους πάντες (κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κλπ). Το πρόβλημα στο μέτωπο αυτό εστιάζεται στα τεκταινόμενα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, καθώς οι κ. Σιδερόπουλος, Τσινούλης βρίσκονται στα «χαρακώματα» και η κατάσταση αυτή επηρεάζει την επιθυμητή ενότητα. Στη Μακεδονία τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα ως προς την αγωνιστική διάθεση των αγροτών, ενώ σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα του κλάδου. Η συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που «γεννήθηκε» πέρυσι ως όργανο, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ, σε αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομάδες παραγωγών, αντικατάσταση κυψελών, βοσκήσιμες γαίες

*Από τις 8 Ιανουαρίου και μέχρι τις 7 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

*Λίγες ακόμα ημέρες περιθώριο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου έχουν οι μελισσοκόμοι για να υποβάλλουν αίτηση-δήλωση κυψελών διαχείμασης στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

*Παράταση έως 16 Φεβρουαρίου 2018, δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές των μισθωμάτων για τις βοσκήσιμες γαίες. Ορίζει επίσης συναρμόδιες τις Περιφέρειες στη διαδικασία για έγκαιρη είσπραξη των μισθωμάτων, ενώ διασφαλίζει τους κτηνοτρόφους από καθυστερήσεις πληρωμών που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα σε νέα τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών.

Συννεφιές, βροχές και λίγα χιόνια

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού και τις επόμενες μέρες στον Νομό Λάρισας, καθώς σήμερα Δευτέρα αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιασμένος ο καιρός την Τρίτη, ενώ από Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί κι ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει (12 έως 14 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass