ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Η άλλη όψη της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά για τη φέτα

* Pana (Panagiota) Merchant: «Στον δυτικό Καναδά ο κόσμος ψωνίζει, αλλά δεν κοιτά πού έχει φτιαχτεί το προϊόν. Όλα γράφουν επάνω «Ελληνική Φέτα» * Gerasimos Sklavounos: «Στο Κεμπέκ ο καταστηματάρχης θα ρωτήσει: «θέλετε φέτα από την Ελλάδα ή καναδική φέτα Σκοτιδάκης». Είναι ξεκάθαρη η διαφορά τιμής (σ.σ. πιο ακριβή η ελληνική), ο κόσμος ξέρει τη διαφορά, ζητάει τη διαφορά, πληρώνει αυτός που μπορεί και αυτός που δεν μπορεί να την πληρώσει ξέρει ότι δεν τρώει φέτα»

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 11:05

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς προσεγγίζουν οι καταναλωτές του Καναδά το ζήτημα της φέτας εξέφρασαν οι ελληνικής καταγωγής, γερουσιαστής και βουλευτής της χώρας μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Η γερουσιαστής του Καναδά και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε. κα Pana (Panagiota) Merchant υποστήριξε ότι στον δυτικό Καναδά «οι καταναλωτές ψωνίζουν προϊόντα στις συσκευασίες των οποίων αναγράφεται «ελληνική φέτα» ή «ελληνικό γιαούρτι» χωρίς να κοιτούν που έχουν παραχθεί».

Αντίθετα, ο βουλευτής του Laurier – Dorion στο Κεμπέκ (Quebec) και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κ. Gerasimos Sklavounos επισήμανε ότι στα καταστήματα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα επιλογής ελληνικής και καναδικής φέτας κι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα επιλέγουν την ελληνική που είναι ακριβότερη». Κατά τον Καναδό βουλευτή «είναι θέμα μάρκετινγκ για την Ελλάδα να πείσει ότι η ελληνική φέτα είναι το γνήσιο προϊόν ενώ οι υπόλοιπες δεν είναι».

Αναλυτικά στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν:

Pana (Panagiota) Merchant:FETA2 pana merchant

«Να πούμε για τη φέτα, για το γιαούρτι. Για αυτά τα πράγματα, έχετε δυνάμεις και έχετε δίκιο να λέτε αυτά που λέτε. Εμείς τώρα στον Καναδά και στην Ευρώπη, έχουμε το CETA. Ελπίζω εκεί, να αναλυθούν μερικά πράγματα, γιατί εμείς ψωνίζουμε στα μαγαζιά.

Εγώ ζω στον δυτικό Καναδά και δεν έχουμε και τόσο πολλούς Έλληνες, όπως στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο. Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά δεν κοιτά που έχει φτιαχτεί το προϊόν. Όλα λένε επάνω «Ελληνική Φέτα». Δεν είναι ελληνική, αλλά έχει αυτό το όνομα. Ελληνική φέτα, ελληνικό γιαούρτι και τα αγοράζει ο κόσμος γιατί νομίζει ότι αυτά είναι πολύ καλύτερα και καλύτερα για την υγεία. Αλλά δεν κοιτούν πού έχει φτιαχτεί αυτό και τι γάλα έχει μέσα.

Για αυτό λοιπόν, ελπίζω να έχετε εσείς την ευκαιρία, γιατί είσαστε και πολλές χώρες και πρέπει όλοι να μπορέσετε να κάνετε κάτι, ο καθένας για τη χώρα του. Ελπίζω εγώ, σαν Ελληνίδα, γιατί είμαι γεννημένη εδώ και σας πονώ πάρα πολύ, να έχετε μια επιτυχία. Για να καταλάβουν και οι άλλοι, ότι αυτά που παράγουμε εμείς εδώ, έχουν καλή αξία και πρέπει, όπως κάνατε με τη φέτα, να προσπαθήσετε και εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

«ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΚΑΝΑΔΑ;»

Από την πλευρά του κ. Gerasimos Sklavounos υπογράμμισε:FETA3 sklavounos

«Εγώ θα σας πω κάτι, που είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που είπε η Pana. Ο κάτοικος καταναλωτής από το Quebec - και δεν μιλάω για τον Έλληνα - αυτό ξεχάστε το, είναι εύκολο.

Ο Έλληνας θέλει φέτα; Θα πάει στο ελληνικό μαγαζί, θα ζητήσει φέτα Ηπείρου, από εκεί που τη θέλει, θα τη διαλέξει, θα του την βάλουν και μη τυχόν γίνει κάποιο λάθος και δεν είναι, γιατί με το που θα πάει σπίτι, θα τη δοκιμάσει, θα γυρίσει πίσω και τον βρίσει τον καταστηματάρχη. Δεν υπάρχει θέμα.

Εγώ θα σας μιλήσω για την πλειοψηφία, που είναι οι γαλλόφωνοι κάτοικοι του Quebec, που όταν πηγαίνουν να ψωνίσουν και μου έχει τύχει να είμαι πολλές φορές στο μαγαζί, πηγαίνουν και λένε, ότι «θέλουμε φέτα».

Καταρχήν, θα σας πω 99%, σχεδόν δέκα στις δέκα, για να μην υπάρχει παρεξήγηση και χαθεί ο πελάτης, θα τον ρωτήσει «sir, do you want feta»; Σας το λέω και ελληνικά για να μην χρειαστεί μετάφραση: «θέλετε προϊόν από την Ελλάδα ή καναδική φέτα Σκοτιδάκης», δηλαδή, ο παράγοντας είναι Έλληνας. Ας μην λέμε καλαμπούρια, γιατί Έλληνας φτιάχνει την καναδική φέτα.

Τον ρωτάει, θέλετε «Canadian feta or Greek feta»;

Θα τον ρωτήσει 99% φορές, γιατί, εάν κάπου υπάρχει παρεξήγηση, χάνεται ο πελάτης, πηγαίνει πίσω και λέει ότι «με κορόιδεψαν, με χρέωσαν και δεν μου έδωσαν».

Θα σας έλεγα ότι τις άλλες 99 φορές στις 100, που δεν υπάρχουν, αλλά το λέμε έτσι για να το ξεκαθαρίσουμε, θα πάει ο αγοραστής – καταναλωτής και θα πει I would like some feta from Greece please, don’t give me that Canadian stuff (σ.σ. θα ήθελα ελληνική φέτα, σας παρακαλώ, μην μου δώσετε αυτό το πράγμα από τον Καναδά). Σας μιλώ για το Quebec τώρα. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Υπάρχει διαφορά τιμής. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς, γιατί δεν κάνω τα ψώνια εγώ. Είναι ξεκάθαρη, όμως, η διαφορά. Τουλάχιστον εκεί που είμαστε εμείς ο κόσμος ξέρει τη διαφορά, ζητάει τη διαφορά, γνωρίζει τη διαφορά, πληρώνει αυτός που μπορεί τη διαφορά και αυτός που δεν μπορεί να την πληρώσει ξέρει ότι δεν τρώει φέτα. Ξέρει ότι δεν τρώει ελληνικό προϊόν, γιατί δεν τον βαστάει η τσέπη του - και υπάρχει και αυτό και παίζει ρόλο, υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν να την πληρώσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Να σας πω εγώ τι πιστεύω. Γιατί υπάρχει αυτό για τα πέντε χρόνια που μπορώ να το πω εγώ στα αγγλικά faint hope clause (σ.σ. ρήτρα αμυδρής ελπίδας), που ίσως είναι και αγκίστρι για να σας αρπάξει ή είναι μια μακρινή ελπίδα που έχουν βάλει εκεί, δεν ξέρω. Ίσως είναι και πραγματικότητα να πουν ότι μάλλον θα το ξανακοιτάξουμε.

Ο συναγωνισμός θα υπάρχει πάντα. Ο καθένας θα μπορεί να λέει Greek style μπορεί να λέει Canadian feta, μπορεί να πει Greek type, μπορεί να πει feta type, μπορεί να πει ό,τι να ναι. Ο άνθρωπος που ξέρει τι θέλει δεν είναι ηλίθιος. Θα σας πω την πραγματικότητα, γιατί μιλάμε καμιά φορά και πιστεύεις ότι η συζήτηση είναι λίγο θεωρητική.

Κοιτάει και λέει product of Greece, αυτό δεν μπορείς να το πεις άμα δεν είναι και οι άνθρωποι οι Καναδοί που έχουν μόρφωση, που είναι στα 90% κοιτάνε και λένε: «I want product of Greece» και το κάνουν, το διαλέγουν και το παίρνουν.

Εγώ πού νομίζω ότι είναι το παιχνίδι; Πιστεύω ότι είναι θέμα μάρκετινγκ. Επίσης, πιστεύω ότι το θέμα είναι η Ελλάδα να πει: θέλεις να πας στο Λονδίνο να δεις τα μάρμαρα στο μουσείο ή θέλεις να έρθεις στην Ελλάδα να δεις the real think, να είσαι πραγματικά στον τόπο στον οποίο τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά αυτά τα μάρμαρα και εκεί που ανήκουν αυτά τα μάρμαρα; Επιλογή σου είναι. Θέλεις να πας στο Λονδίνο να δεις ένα ξεκάρφωτο μάρμαρο που δεν ανήκει εκεί; Δεν μπορώ να σε πάρω εγώ με το ζόρι και να σου πω έλα στην Ελλάδα. Πάντως τι μπορώ να σου πω; Μπορώ να σου πω: «άμα θέλεις να έρθεις στον τόπο που δημιουργήθηκαν αυτά τα πράγματα, φίλε, ξέρεις πού να πας, θα έρθεις στην Ελλάδα. Άμα δεν θέλεις μην έρθεις».

Πιστεύω για το ελαιόλαδο ή για το γιαούρτι ή για τη φέτα ότι one wonderful marketing (σ.σ. θαυμάσιο μάρκετινγκ) είναι: «Everything else is a imitation. Do you want the real think product of Greece?» (σ.σ. Θέλετε το ψεύτικο; Ο,τιδήποτε άλλο είναι απομίμηση. Θέλετε το πραγματικό προϊόν της Ελλάδας;)

Εμείς είμαστε γνήσιοι και αυτά που δίνουμε είναι γνήσια. Για τα υπόλοιπα μπορεί να τσακωθούμε πάνω στη συμφωνία, αλλά στο μάρκετινγκ η δύναμή μας είναι να λέμε, ότι αυτό είναι γνήσιο, τα υπόλοιπα δεν είναι», ανέφερε ο κ. Sklavounos.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass