ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Από τη Φιλοσοφική στο… χωράφι

*Πάνω από το 30% είναι γυναίκες *Αυξημένες κατά 65% οι αιτήσεις σε σχέση με το 2014 στη Θεσσαλία, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εκτοξεύθηκαν στις 820 από 482 *Κ. Αγοραστός: «Ανάγκη να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα προγράμματα» *Β. Χατζόπουλος: «Σε συμβατικές αλλά και καινοτόμες καλλιέργειες στρέφονται οι νέοι αγρότες»

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2017 15:40

Στη γεωργία και την κτηνοτροφία για να βρουν επαγγελματική αποκατάσταση στρέφονται ολοένα και περισσότερες νέες και νέοι, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αιτήσεις για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους πέντε που υπέβαλαν αίτηση είναι πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (όχι μόνο με σπουδές στη Γεωπονία αλλά και στη Φυσική, το Μαθηματικό, τη Φιλοσοφική και τις Οικονομικές Επιστήμες), ενώ πάνω από το 30% είναι γυναίκες.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας οι αιτήσεις των υποψήφιων νέων αγροτών υπολογίζονται σε 1715 έναντι των 1043 που είχαν υποβληθεί στο τελευταίο πρόγραμμα για νέους αγρότες το 2014. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση που αγγίζει το 65%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες το 2014 ήταν 482 και υπολογίζεται ότι σήμερα που εκπνέει η προθεσμία για την οριστικοποίηση των στοιχείων θα ξεπεράσουν τις 820 αιτήσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες το 2014 ήταν 218 και σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 350 αιτήσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες το 2014 ήταν 169 και σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 195 αιτήσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες το 2014 ήταν 174 και σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 350 αιτήσεις.

2XATZOPOYLOS«Οι αιτήσεις των υποψηφίων Νέων Αγροτών θα ήταν περισσότερες καθώς ένας σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων που ήθελαν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού αποκλείστηκε, διότι δεν έκαναν έγκαιρα την δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ αν και δόθηκαν δυο φορές παρατάσεις, η τελευταία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου», εξηγεί στην «ΕτΔ» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Χατζόπουλος.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ

Όσον αφορά στις καλλιέργειες στις οποίες στρέφονται οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, ο κ. Β. Χατζόπουλος αναφέρει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα «βαδίζουν με την βεβαιότητα της εμπειρίας στις συνήθεις και συμβατικές καλλιέργειες (όπως οπωροκηπευτικά και φυτά μεγάλης καλλιέργειας), ενώ ένα μικρό ποσοστό στοχεύει σε είδη καλλιεργειών πέραν των συνηθισμένων όπως, αρωματικά φυτά, υδροπονικές καλλιέργειες και άλλες καινοτόμες καλλιέργειες, που προτίθενται να τις εντάξουν στη συνέχεια στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, που θα ανακοινωθεί αργότερα».

Επιπρόσθετα, όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης, πολλοί υποψήφιοι «στοχεύουν και δεσμεύονται στη βιολογική καλλιέργεια και την ολοκληρωμένη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση στις καλλιέργειες», ενώ ένα μεγάλο μέρος από τους ενδιαφερόμενους για την κτηνοτροφία στρέφονται στη βιολογική κτηνοτροφία τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή ελευθέρας βοσκής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση του φακέλου των υποψηφίων Νέων Αγροτών θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί από τους κατά τόπους αξιολογητές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εντός 45 ημερών. Η δεύτερη φάση θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της πρώτης από αξιολογητές άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι αξιολογητές είναι δημόσιοι υπάλληλοι κυρίως γεωπόνοι, γεωτεχνικοί και τεχνολόγοι, οι οποίοι έχουν την ανάλογη εμπειρία από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών του 2014.

Η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι νέοι Αγρότες κυμαίνεται από 17.000 - 22.000 ευρώ ανάλογα του είδους της καλλιέργειας και του τόπου που βρίσκεται η αγροτική εκμετάλλευση (πεδινή, ημιορεινή, ορεινή).

Στην πρώτη φάση, με την έγκριση του φακέλου, ο δικαιούχος νέος αγρότης θα εισπράξει το 70% και το υπόλοιπο με την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, του οποίου η διάρκεια από φέτος θα είναι 5 χρόνια ενώ παλαιότερα ήταν 10 χρόνια.

 

Κ. Αγοραστός: «Πάνω από 100 εκατομμύρια στη Θεσσαλία για έργα και δράσεις στον πρωτογενή τομέα» 

3AGORASTOS sto enueto

* «Εργαζόμαστε για την Θεσσαλία της παραγωγής»

Κονδύλια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα εισρεύσουν στην περιφέρεια Θεσσαλίας για έργα και δράσεις στον αγροτικό τομέα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20, επαναβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην «ΕτΔ».

Όπως ανέφερε, «οι 13 αιρετές Περιφέρειες έχουν αναλάβει αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στο 37,4% των πόρων του ΠΑΑ, δηλαδή σε ποσό ύψους 1 δις 330 εκατομμυρίων 651 χιλιάδων ευρώ. Η πρώτη φάση της εκχώρησης αφορά ποσό 800 εκατ. ευρώ ενώ περίπου άλλα 530 εκατ. θα διατεθούν σε δεύτερη φάση. Από την πρώτη φάση στη Θεσσαλία εκχωρούνται 81,8 εκατ. ευρώ.

Ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ως περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύουμε ότι είμαστε απόλυτα έτοιμοι να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση ώστε να αξιοποιήσουμε κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα κονδύλια του ΠΑΑ και να στηρίξουμε τις υγιείς και εξωστρεφείς παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Ενώνουμε όλες τις δυνάμεις μας και εργαζόμαστε για τη Θεσσαλία της παραγωγής.

Ωστόσο – υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Αγοραστός – είναι αδήριτη ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του ΠΑΑ κι αυτό σημαίνει ότι κάθε κρίκος της αλυσίδας πρέπει να λειτουργεί συγχρονισμένα και γρήγορα. Δηλαδή όλες οι υπηρεσίες των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οφείλουν να ανταποκρίνονται γρήγορα και πάντως εντός των προθεσμιών. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν τόσο η δεύτερη φάση της εκχώρησης πόρων στις περιφέρειες όσο και οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα πρέπει να σταματήσουν και οι διαρκείς παρατάσεις στις προθεσμίες προκήρυξης των μέτρων καθώς όταν ανοίγει ένας κύκλος σε κάθε προκήρυξη πρέπει και να κλείνει».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass