ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ

Φωτιά χωρίς λευκό καπνό στη συνάντηση Αποστόλου με αγρότες

* «Όχι» στα μπλόκα λένε οι Κρητικοί, «οι αγρότες κινητοποιούνται με τα μηχανήματά τους» απαντά ο Χρ. Σιδερόπουλος *Η «Ε» παρουσιάζει τους διαλόγους υπουργού – αγροτών

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2017 14:00

Σε υψηλούς τόνους, με τις φωνές ν’ ακούγονται σ’ ολόκληρο τον 6ο όροφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου με εκπροσώπους αγροτών απ’ ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσα στους οποίους και οι Λαρισαίοι κ. Χρήστος Σιδερόπουλος και Γιώργος Μαχάς.

«Ο κ. Αποστόλου δεν συμφώνησε σε τίποτα από αυτά που προτείναμε. Μας δήλωσε ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω του μνημονίου και ότι δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε τη διοργάνωση σύσκεψης αγροτών στον Πλατύκαμπο εντός των επόμενων ημερών (πιθανόν και το προσεχές Σαββατοκύριακο) για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί τα επόμενα βήματά τους.

Καθώς, πάντως, ο εκπρόσωπος των αγροτών της Κρήτης κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης δήλωσε ότι οι αγρότες του νησιού δεν πρόκειται να αποκλείσουν δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια, ο κ. Χρ. Σιδερόπουλος είπε στην «Ε»: «υπάρχει διαμαρτυρία αγροτών χωρίς τα μηχανήματά τους;» (όπερ σημαίνει ότι η πρόθεση είναι να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους).

ΜΟΝΟ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Χειροπιαστό αποτέλεσμα από τη δίωρης διάρκειας συνάντηση δεν υπήρξε σύμφωνα με τους αγρότες. Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου φέρεται να εμφανίστηκε ανοικτός μόνο στο να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε ΟΓΑ, ΔΕΗ και ΕΛΓΑ όσοι αγρότες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών σε δόσεις αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Όσον αφορά στα βασικά θέματα που επισήμαναν οι αγρότες, έγινε ο εξής διάλογος:

-Φορολογικό: Ο κ. Ε. Αποστόλου επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος 2015, το 95% των αγροτών δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο με βάση το νέο σύστημα. Μάλιστα όσοι αγρότες δηλώνουν έσοδα κάτω του αφορολόγητου των 8.360 ευρώ, το 2017 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2016 θα έχουν λαμβάνειν επιστροφή για την προκαταβολή που έχουν καταβάλει το 2016».

Στο συγκεκριμένο ζήτημα επικράτησε ένταση όταν παριστάμενος αγρότης παρουσίασε στον υπουργό το προσωπικό του παράδειγμα: έχει έσοδα 50.000 ευρώ, έξοδα 30.000 και από το καθαρό εισόδημα των 20.000 ευρώ καλείται να πληρώσει φέτος σε εφορία και ασφαλιστικό ταμεία το ποσό των 11.000 ευρώ, συνεπώς του μένουν 9.000 ευρώ για να ζήσει την οικογένειά του.

Οι αγρότες έθεσαν με έμφαση και το ζήτημα των τεκμηρίων λέγοντας ότι ακόμη κι αν το εισόδημά τους είναι κάτω από το αφορολόγητο, πέφτουν στην «παγίδα» των τεκμηρίων. Ζήτησαν ακόμη να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος, να προσμετρώνται στα έξοδα η οικογενειακή εργασία και η αγορά γης και να έχουν ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση οι συνεταιριζόμενοι αγρότες.

-Ασφαλιστικό: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν συμψηφισμοί το δεύτερο εξάμηνο του 2017 στην επιστροφή φόρου που θα δικαιούνται οι αγρότες και στις ασφαλιστικές εισφορές που θα οφείλουν στο νέο ασφαλιστικό ταμείο ΕΦΚΑ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους και δεν δέχτηκε την πρότασή τους να συνεχίζουν να τις πληρώνουν σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις.

-Κόστος παραγωγής: Ο υπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του υπουργείου για στήριξη των κτηνοτρόφων μέσω της συνδεδεμένης και των διαχειριστικών σχεδίων για τους βοσκοτόπους, ενώ για την ενέργεια ανέφερε ότι επίκειται η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Ενέργειας για να μπορούν οι αγρότες να χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά ώστε να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

«ΠΡΟΘΕΣΟΜΕΤΡΟ»

Συζήτηση έγινε και για άλλα ζητήματα που αφορούν στους αγρότες με τον κ. Μαλλιωτάκη που έκανε δηλώσεις εκ μέρους των αγροτών να τονίζει: «Σε επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες περιφέρειες πήραμε κάποιες θετικές προθέσεις αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε “προθεσόμετρο” στην πολιτική δεν υπάρχει. Η πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν καταλήγουμε σε κάποιο».

Ο κ. Μαλλιωτάκης είπε ακόμη όσον αφορά στη συνάντηση:

«Βρεθήκαμε στο υπουργείο εκπρόσωποι από όλη την παραγωγική χώρα: Ανατολική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη. Συναντηθήκαμε με τον κ. Αποστόλου και το μήνυμα που μας έδωσε αυτή τη φορά ήταν πιο σαφές: Δεν μπορεί να παρεκκλίνει του μνημονίου, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή. Μας είπε ότι του δένει τα χέρια το μνημόνιο.

Ο αγρότης είναι λειτούργημα δεν είναι επάγγελμα. Δεν μπορείς να βάλεις τον αγρότη που παλεύει καθημερινά με θεούς και δαίμονες στην ίδια μοίρα με ένα καταστηματάρχη που δουλεύει εντός οικήματος.

Στη συνέχεια θα γυρίσουμε στις περιφέρειές μας για να συζητήσουμε πότε θα βγούμε σε εθνικό επίπεδο όλοι οι αγρότες ενωμένοι για να καταφέρουμε την ανατροπή του μνημονίου. Δεν τα έχουμε με καμία κυβέρνηση, ποτέ δεν είμαστε χρωματισμένοι και κομματισμένοι, πρεσβεύουμε λευκό συνδικαλισμό και ενεργούμε κατά των μνημονίων που έχουν καταστρέψει τη χώρα μας».

ΘΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποτιμώντας τη συνάντηση ο υπουργός κ. Ε. Αποστόλου υπογράμμισε:

«Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου από όλη σχεδόν την Ελλάδα, σε μια περίοδο που αγροτικός κόσμος προσπαθεί να θέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση, γιατί πάνω από όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν και στον αγροτικό χώρο. Έναν διάλογο στον οποίο προσκαλέσαμε τους αγρότες και πράγματι ανταποκρίθηκαν, έναν διάλογο που θα συνεχίσουμε.

Από τη δική μας πλευρά καταστήσαμε πιο σαφή και αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο – από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου – αλλά και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες.

Με όλα αυτά πιστεύουμε ότι δημιουργείται, μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ θετικότερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα δικό τους, των αγροτών, πώς θα κινητοποιηθούν και τι μορφές αγώνα θα επιλέξουν.

Εμείς συνεχίζουμε ένα έργο που έχουμε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θέλουμε τους αγρότες δίπλα μας, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να προσπαθούμε από κοινού για τη λύση τους».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass