ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

* Στις αγροτικές περιφέρειες βγαίνουν οι υπουργοί *Ε. Αποστόλου σε συνέντευξη Τύπου χθες: «Τινάξαμε την μπάγκα με πληρωμές 3,7 δισ. για τους αγρότες το 2016» *Προκηρύσσεται το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας με προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2017 14:52

Τη Λάρισα αναμένεται να επισκεφθεί εντός του Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένου εκτός των άλλων να συζητήσει με αγρότες και να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα, την καρδιά της αγροτικής παραγωγής στη χώρα, αποτελεί προσωπική επιθυμία του ιδίου του κ. Αλ. Τσίπρα και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα περιοδειών κυβερνητικών στελεχών που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τον πρώτο μήνα του έτους. Μάλιστα έχει ήδη ανατεθεί σε κυβερνητικά στελέχη να αρχίσουν την προετοιμασία της επίσκεψης, για την οποία η κατεύθυνση είναι να προηγηθεί χρονικά των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου αν και βεβαίως η τελική ημερομηνία θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες εξελίξεις στα εθνικά θέματα (Κυπριακό) και την οικονομία (δεύτερη αξιολόγηση).

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, σκοπεύει φέτος να κρατήσει φέτος επιθετική στάση στο αγροτικό ζήτημα κάνοντας διάλογο με τους αγρότες στις περιφέρειές τους, προβάλλοντας το έργο της στον πρωτογενή τομέα και παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υποστηρίζει ότι δεν επηρεάζουν την πλειονότητα των παραγωγών οι αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

«ΤΙΝΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΓΚΑ»

Πρόγευση του πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση έδωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνοντας:

«Με τις πληρωμές του 2016 κάναμε και ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε την μπάγκα στον αέρα, καταβάλλοντας στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις, ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008, 3,7 δισ. ευρώ.

Συνεχίσαμε με τη διασφάλιση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι οι αγρότες θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη επιβάρυνση από τις συμφωνίες με τους θεσμούς.

Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, τη ρευστότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής, το εργόσημο κ.λπ.

Και ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και της ένδειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο», υπογράμμισε ο κ. Ε. Αποστόλου και ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται το μέτρο για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 με προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ (κοινοτική και εθνική συμμετοχή). Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν τη συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέθεσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, σύμφωνα με τα οποία το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016 έφτασε στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, το μέτρο της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Παρουσιάζοντας το μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης αφού χαρακτήρισε ότι η βιολογική γεωργία είναι μονόδρομος για να αξιοποιηθούν εκτάσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές, διαβεβαίωσε ότι το μέτρο είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει τη διαφάνεια ενώ παράλληλα, με την πιστοποίηση της ετικέτας και τους ελέγχους, ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την αγορά βιολογικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Χαράλαμπος Κασίμης διευκρίνισε ότι το μέτρο για τις βιολογικές καλλιέργειες θα προκηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα και θα μείνει «ανοιχτό» για ένα μήνα ώστε να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Εντός του 2017 θα υπάρξει και δεύτερη προκήρυξη για τα βιολογικά ώστε να ενσωματωθούν οι νέες καλλιέργειες.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass