Ψηφιοποίηση του ΕΣΥ και 1 δισ. επενδύσεις για καινοτομία και έρευνα στην υγεία

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ *ΣΤΟ «INNOHEALTH FORUM 2024»

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2024 14:01

Της Νατάσας Πολυγένη
Η ψηφιοποίηση του ΕΣΥ με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των νοσοκομείων και όλων των αρχείων του δημόσιου συστήματος υγείας, με βασικότερη την ψηφιοποίηση των φακέλων νοσηλείας ασθενών σε δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά και οι επενδύσεις της χώρας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία σε τεχνολογίες υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Πάρκο Καινοτομίας Joist στο πλαίσιο του «Innohealth Forum 2024» που άνοιξε τις πύλες του στη Λάρισα με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών-επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και αφορούν στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των νοσοκομείων, μια ψηφιακή ενοποίηση που όπως τόνισε θα έχει πολλά οφέλη, όπως κεντρικός έλεγχος σε δαπάνες υγείας, χρηματοδοτήσεις, διαδικασίες προμηθειών, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα των φακέλων νοσηλείας ασθενών, όπου πλέον οι γιατροί θα μπορούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχουν όλο το ιστορικό του ασθενούς χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας ή της φθοράς. «Η υγεία έχει μόνο να κερδίσει από την ψηφιοποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα το κράτος έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, σε έργα που αφορούν την καινοτομία και την έρευνα στην υγεία.
«Η τεχνολογία που είναι απότοκος της γνώσης, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον άνθρωπο και την υγεία του. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στη χώρα μας και στην ενίσχυση συμπράξεων μεταξύ φορέων και ερευνητικών κέντρων. Η Ελλάδα αύξησε τις δαπάνες της για την υγεία και δεν είναι τυχαία ότι είμαστε στην 8η θέση της απορροφητικότητας προγραμμάτων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Το κράτος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων επενδύει στην υγεία με σημαντικούς πόρους που ξεπερνούν το 1 δισ. Επίσης, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουμε επιπλέον κίνητρα στη φορολογία προκειμένου να ωθήσουμε τις φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ράπτη.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης τονίζοντας ότι «η πόλη μπορεί και πρέπει να μεταμορφωθεί σε κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μέσω του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και της υγείας», αλλά και στον βασικό στόχο της δημοτικής αρχής, που είναι η ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκράτεια πόλη, προκειμένου να αποτελέσει προορισμό για επισκέπτες, ερευνητές και επιστήμονες.
Επίσης, ο κ. Μαμάκος αναφέρθηκε στα προγράμματα υγείας που υλοποιεί ο Δήμος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος συγκλήσεων και συνεργασιών. Οι συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν με τους φορείς υγείας, το Πανεπιστήμιο και τα δύο νοσοκομεία μας, Πανεπιστημιακό και Γενικό, και τους συλλόγους των επαγγελμάτων υγείας δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με στήριξη των δημόσιων δομών υγείας τόσο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους όσο και για την ενίσχυση των υποδομών για την έρευνα και την καινοτομία».
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΛ ΣΕ Γ.Ν.Λ.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε χθες συνεργασία της δημοτικής αρχής μέσω της ΔΕΥΑΛ, με το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία ξεκινά με την προσφορά ενός σύγχρονου μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας (DXA).
«Με αυτόν τον τρόπο, οι συμπολίτες μας, αλλά και οι πολίτες όλης της κεντρικής Ελλάδας, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις, είτε πρόκειται για πρόληψη της οστεοπόρωσης, είτε πρόκειται για πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία). Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός μοναδικού πρωτόκολλου απεικόνισης -καθώς και μιας μεγάλης πηγής δεδομένων, που μπορούν να ενισχύσουν το κομμάτι της έρευνας, ιδίως στον τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών. Είναι ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα συνεργειών, στον τομέα Υγείας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα λειτουργήσει καταλυτικά και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της έρευνας-καινοτομίας, αλλά και προς την κατεύθυνση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υβριδική εκδήλωση Innohealth Forum 2024, συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας, ο οποίος ξεκινά στις 6 το απόγευμα και περιλαμβάνει τη βράβευση των καλύτερων προτάσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass