Η τέχνη ενώνει Ελλάδα και Κίνα...

* ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΚΑΛΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΡΕΑ ΣΠΑΝΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ * «Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΗΜΕΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο VAKAS

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2024 12:11

Στην Κίνα εκθέτουν οι Λαρισαίοι καλλιτέχνες Μιχαήλ Βακαλούλης και Ρέα Σπανού. Ο εικαστικός Μιχαήλ Βακαλούλης και η ζωγράφος Ρέα Σπανού εκθέτουν έργα ζωγραφικής στη διεθνή έκθεση καλλιτεχνών που φέρει τον τίτλο «Tearing and healing» στο Guiyang International Publishing Center στην πόλη της Guiyang στην Κίνα.

Η έκθεση που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας (China Guizhou Economic and Cultural Promotion Association), καθώς και το China Tuyu Nanju Art Museum, Rainbow Bridge Belgrade LLC, εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει μέχρι 12 Νοεμβρίου. Μιλώντας στην «Ε» ο Μιχαήλ Βακαλούλης αρχικά θα σημειώσει ότι «H τέχνη μπορεί να ενώσει...», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Η Ανατολή αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες στο σταυροδρόμι της τέχνης. Στα μέρη αυτά αναπτύχθηκε μια τέχνη πλούσια και με μοναδικές πτυχές. Η επιρροή της περιοχής αυτής χάρη στις πανάρχαιες ρίζες της και στην εξαιρετική φύση που διαθέτει άφησε τη σφραγίδα της στην παγκόσμια τέχνη. Η έκθεση που φιλοξενείται στην Κίνα είναι μια αφορμή για ένα ευρύ πεδίο προσανατολισμού στη μεγάλη κοινότητα που διαθέτει. Η τέχνη μπορεί να ενώσει τους λαούς, μπορεί να ταυτίσει σημεία επαφής και μπορεί να γίνει ο δρόμος για μια περαιτέρω συνεργασία. Αυτά ήταν και τα καίρια σημεία που εξήραν την προσοχή μου για να συμμετέχω στην έκθεση αυτή».
Αναφερόμενος στο έργο του που θα εκτίθεται στην Κίνα ο Vakas (όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχάλη Βακαλούλη), τονίζει ότι «Στο έργο μου που εκθέτω διαπιστώνω την ανάγκη ενός αναγκαίου προσανατολισμού στην κυρίαρχη γραμμή και στην Ελληνικότητα της οντότητας. Χρησιμοποιώ ένα προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο για να δημιουργήσω στο θέμα ένα υποκειμενικό περιεχόμενο ή ένα περιεχόμενο ελεύθερο στην ερμηνεία του κοινού. Μέσα από τη ρευστότητα των περιγραμμάτων των μορφών μπορεί κάποιος να εντοπίσει, αρχικά, τα αισθητικά στοιχεία του Εξπρεσιονισμού αλλά κινούμενος αποφασιστικά μακριά από διακοσμητικές εφαρμογές και αντιμετωπίζοντας το ορατό ως ένα παράθυρο που αποκαλύπτω την ανθρώπινη ψυχολογία. Ιδιαίτερη δυναμική στα έργα μου δημιουργεί η ευκολία να αποδίδω τον όγκο με μια μόνο απλή κίνηση της γραμμής. Η δεινή σχεδιαστική εξελισσόμενη γραμμή στα πρόσωπα και στα σχήματα, αλλά και η κυριαρχία της καμπύλης δίνουν έμφαση στην αποτύπωση των δομικών χαρακτηριστικών της μορφής και των συναισθημάτων που γεννιούνται μέσα από αυτήν». Κλείνοντας δε, ο Λαρισαίος εικαστικός επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Η έκθεση της Κίνας δημιουργεί δρόμους αφετηρίας και ένωσης των δύο λαών έστω και με το λιθαράκι αυτό που λέγεται τέχνη».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Χθες κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Δρ. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος μίλησε για την τέχνη συνολικά στη σύγχρονη Ελλάδα. Σε επιμέλεια Γιάννη Αργυριάδη, Νίκη Γκίζι και τη συνεπιμέλεια της Liao Yuhui, 36 καλλιτέχνες από την Ελλάδα εκπροσωπούν το καλλιτεχνικό τους αφήγημα σε ένα χώρο υψηλής αρχιτεκτονικής που έχει μετατραπεί στο πιο ισχυρό σύμβολο, αλλά και στο πιο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι: Αννα Μανουσοπούλου, Σύνι Βιζοβίτου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Αναστασία Χαλή, Αννα Μπότου, Αρης Στοίδης, Σύντθια Γεροβασιλείου, Δέσποινα Μπρόβα, Δήμητρα Δοξάκη, Ελένη Σιούστη, Γιάννης Αργυριάδης, Ιανά Κακαμπάντζε, Κατερίνα Μπουράτζη, Κατερίνα Δεληκοστίδου, Λιλίκα Αρνάκη, Ιωάννης Μακρής, Μαρία Δημόκα, Μαρία Παπανικολάου, Μερόπη Βερβέρη, Νικόλαος Μπαλτζής, Νίκος Κούκης, Ολυβία Υριακοπούλου, Ρέα Σπανού, Ρόζα Ζεινταν, Σίσσυ Καραδημητρίου, Σοφία Ζαράρη, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Μιχαήλ Βακαλούλης (Vakas), Bασίλης Βαρσακέλης, Ζέφη Τηφτηκτσόγλου, Σταματία Μυλωνά, Catheline Van Branden, Jutta Smith και Lee Wells. Στόχος των επιμελητών μετά την πρόταση του Υπουργείου είναι η αποτελεσματική διεθνής προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών και η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η Τέχνη και η Γραφή, το Μάτι και το Πνεύμα σε μια αμφίπλευρη διάδραση δημιουργούν ποικίλες συμπράξεις.           

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass