Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2024 14:01

Η πιστοποίηση για βιολογικό μέλι ανοίγει νέους εμπορικούς δρόμους

Για την Ελασσονίτικη Μελισσοκομία Σούλιος

Οι κόποι για την πιστοποίηση βιολογικού μελιού ανταμείφθηκαν, μετά από μία κοπιώδη προσπάθεια εφαρμογής όλων όσων προβλέπει η αυστηρή νομοθεσία για την πιστοποίηση βιολογικού σε όλη τη γραμμή παραγωγής, για τον Ελασσονίτη μελισσοκόμο Σωτήρη Σούλιο, ο οποίος ανακοίνωσε με περηφάνια ότι δύο προϊόντα του κατάφεραν να περάσουν τις πολυπόθητες εξετάσεις και να λάβουν την πιστοποίηση.

Πρόκειται για το καλοκαιρινό μέλι δάσους της Ελασσόνας και το χειμερινό μέλι βελανιδιά από το ορεινό χωριό Μεταξάς της Κοζάνης. Ο ίδιος αναμένει ότι η εξέλιξη αυτή θα προσδώσει την επιθυμητή προστιθέμενη εμπορική αξία στο ποιοτικό του προϊόν και θα του ανοίξει νέες αγορές.
Ερωτηθείς για τη φετινή σεζόν, ο Σωτήρης Σούλιος δηλώνει ικανοποιημένος, παρά το δυσμενές κλίμα που καταγράφεται στους συναδέλφους του γενικότερα, λόγω κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Σούλιος, «το πιστοποιημένο βιολογικό μέλι βελανιδιάς με υψηλή αντιοξειδωτική δράση το συλλέγουμε στη βασική μετακίνηση των μελισσών μας, σε ορεινό σημείο (970 μέτρα υψόμετρο) στο Μεταξά Κοζάνης.
Στην τοποθεσία εκμετάλλευσης των δέντρων βελανιδιάς, παράλληλα, οι μέλισσες εκμεταλλεύονται και διάφορα άλλα βότανα και άνθη, όπως τσάι, μέντα, λεβάντα, άγρια ρίγανη, επομένως το καθιστά πολύ αρωματικό και πολύ ξεχωριστό στη γεύση του. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποικιλομορφία των αρωματικών φυτών, βοτάνων και δέντρων της τοποθεσίας. Το χρώμα του κεχριμπάρι, άρωμα ξεχωριστό και η γεύση του πολυεπίπεδη για απαιτητικούς καταναλωτές. Το βιολογικό μέλι δάσους συλλέγεται στην ημιορεινή περιοχή Ελασσόνας και αυτό μακριά από καλλιέργειες σε υψόμετρο 350 μέτρων, χαρακτηρίζεται δάσους, λόγω ότι οι μέλισσες συλλέγουν παράλληλα με τις υπόλοιπες ανθοφορίες (παλιούρι, ερείκη, φλαμουριά, λαδανιά, ρίγανη και λοιπά άνθη) το μέλι από το πευκοδάσος περιμετρικά της πόλης Ελασσόνας. Αποτελεί πλούσια πηγή ενέργειας και υδατανθράκων και είναι ιδανικό για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Πρόκειται για προϊόν πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας. Είναι αρωματικό και εύγευστο, το χρώμα του σκούρο ανοιχτό, με απαλή γεύση και σωστή ρευστότητα».

 

Σύσκεψη Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων Ολύμπου-Σαρανταπόρου

Θα γίνει την Τετάρτη στο Δημαρχείο Ελασσόνας

Κάλεσμα των Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων Ολύμπου και Σαρανταπόρου προς τους παραγωγούς δενδροκαλλιεργητές, καθώς και παραγωγούς που επλήγησαν από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στις αρχές Σεπτέμβρη, απευθύνουν οι διοικήσεις των συλλόγων.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: Από την άνοιξη που ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις για τις αδικίες του ΕΛΓΑ και αποσπάσαμε ομολογία και διαβεβαίωση ότι θα ελεγχθούν οι ζημίες, πέρασαν 5 μήνες. Απάντηση δεν έχουμε, ενώ παράλληλα το χαλάζι έριξε καρπούς στο χώμα, ζημιά που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Η καρπόπτωση σε καρύδια, αμύγδαλα, η φόμωψη στα αμύγδαλα, ο καύσωνας στα άλλα περιβόλια, ο περσινός περονόσπορος στα αμπέλια κι άλλα δυσχεραίνουν την επιβίωσή μας ως παραγωγοί. Η κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της μας στέλνει από τον Άννα στον Καϊάφα, χωρίς να δεσμεύεται για λύσεις. Παράλληλα, βλέπουμε συναδέλφους με τον αγώνα τους να αποσπούν κατακτήσεις που δικαιωματικά διεκδικούν. Σήμερα χρειάζεται και η δική κινητικότητα. Οργανώνουμε σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 16/10, στις 19.00, στο Δημαρχείο Ελασσόνας, με θέματα όλα τα παραπάνω και σας καλούμε να πάρετε μέρος για να συναποφασίσουμε τις δράσεις μας για το επόμενο διάστημα. Η μόνη μας δύναμη είναι ο οργανωμένος αγώνας, αυτός που στο παρελθόν μας έδωσε επιτυχίες και τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας. Τέλος, επειδή αρκετοί από μας, κυρίως καρυδοπαραγωγοί, βρίσκονται στην κορύφωση της συγκομιδής, τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλές παραγωγές» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

«Πρεμιέρα» με προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης

Σε εξέλιξη οι διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεξαγωγή των διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη διαδικασία αποσφαλμάτωσης και διορθώσεων των οριστικών αιτήσεων έτους 2024 να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Οκτωβρίου 2024. Στόχος του Οργανισμού παραμένει η χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024 να πραγματοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, περί τα τέλη Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι παραγωγοί θα έχουν εκ νέου πλήρη εικόνα των ενισχύσεων που θα λάβουν, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσδιορισμός δικαιωμάτων κ.λπ.), τα οποία θα αναγράφονται στην καρτέλα τους. Ο παραγωγός θα γνωρίζει όχι μόνο πόσα έχει λαμβάνειν, αλλά και γιατί. Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα έχει ο κάθε δικαιούχος παραγωγός από τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2024 και μετά. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι έως αύριο 15 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της τελικής εκκαθάρισης για το έτος ενίσχυσης 2023.

 

Ημερίδα για καινοτομίες στη λίπανση δημητριακών

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΘΕΣ ΓΗ

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Καινοτομίες στη λίπανση των δημητριακών. Η περίπτωση της σημειακής λίπανσης στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου» θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ ΓΗ», στο 3ο χλμ. Λάρισας-Βόλου. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και για τις νέες λύσεις στη λίπανση των δημητριακών, μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Εκτός από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το Μέτρο 16 «Συνεργασία», καθώς και για τη μετάβαση στις νέες παρεμβάσεις του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 από στελέχη της Gaia Επιχειρείν, εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Επιπλέον, ο δρ Σταμάτης Σταματιάδης από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ο δρ Λευτέρης Ευαγγέλου από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», θα παρουσιάσουν νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες για τη λίπανση του καλαμποκιού, ενώ έμφαση θα δοθεί στη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πιλοτικού έργου της Επιχειρησιακής Ομάδας «ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ.». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022.

 

Δράσεις βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος μηρυκαστικών

Από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα

Το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας-Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την 6η Ημερίδα Εκτροφής Μηρυκαστικών Ζώων, με κεντρικό θέμα «Δράσεις βελτίωσης και σταθεροποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των μηρυκαστικών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο «Ησίοδος», στο κτίριο Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο «Γαιόπολις» (Π.Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων), προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου της ζωικής παραγωγής.
Στόχος της ημερίδας είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εκτροφέων, επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκτροφής μηρυκαστικών. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει μια σειρά εισηγήσεων από καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, καθώς και παρουσιάσεις σχετικών ερευνητικών εργασιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εισήγηση θα πραγματοποιηθεί από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ελένη Μαλισσιόβα και θα αναφέρεται σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του κρέατος που είναι επιθυμητά στους καταναλωτές. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής Ανδρέας Φώσκολος θα παρουσιάσει διατροφικές και διαχειριστικές στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας του κρέατος των μηρυκαστικών. Επίσης, θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν στην πάχυνση βούβαλων και αρνιών, αναδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ της διατροφής των ζώων και της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος, παρέχοντας πληροφορίες στους παραγωγούς για την επιλογή των σωστών διατροφικών πρακτικών. Σημειώνεται ότι την ημερίδα ενισχύουν σταθερά εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα οι Αφοί Δρουμτσέκα, η Εναλλακτική Ζωοτροφών και η Nuprema.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass