«Λύση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού»

*ΤΟΝΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΡΑΡΗΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 50ού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ *ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 13:30

«Ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος, όπως μας τον παρουσιάζουν, δεν εξανθρωπίζεται, ούτε εξυγιαίνεται, θα γίνεται όλο και χειρότερος, αντιδραστικότερος.

Λύση είναι η ανατροπή του» ανέφερε, μεταξύ άλλων, από τη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.
Ένα κοινό, αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από εργαζόμενους και νέους, παρακολούθησε με προσήλωση την ομιλία του μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, που στο επίκεντρό της είχε την «πραγματική διέξοδο για τον λαό».
Τη συζήτηση άνοιξε ο Δαμιανός Μπαλασούλης, μέλος του Κ.Σ. και γραμματέας του Τ.Σ. Λάρισας της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε τα εξής:
«Έχουμε επίγνωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλίας απαιτεί, εδώ και τώρα, ανακούφιση, βελτίωση ως και οριστική λύση όσον αφορά τα μακροχρόνια προβλήματα, διαχρονικά προϊόντα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έγιναν απερίγραπτα βαριά μετά τις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν. Οι φτωχοί αγρότες και οι οικογένειές τους, δικαιολογημένα, είναι προσηλωμένοι στο τι μπορούν σήμερα να αποτρέψουν, τι μπορεί σήμερα να κερδίσουν, αν υπάρχουν λύσεις εδώ και τώρα, άμεσα. Και εδώ στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα αυξάνουν γρήγορα τα φαινόμενα της χειρότερης φτώχειας. Ούτε καν στοιχειώδη ανακούφιση δε θα απολαύσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αν διατηρούνται οι ελπίδες και αυταπάτες ότι η λύση περνάει μέσα από τον μονόδρομο της Ε.Ε., ότι είναι δεδομένη η αλληλεγγύη που δείχνει η Ε.Ε. στους λαούς που υποφέρουν.
Μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία που προκάλεσε ο «Ντάνιελ», η κυβέρνηση έσπειρε ελπίδες ότι το λεγόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης θα έστελνε χοντρά πακέτα ευρώ για να σώσει. Το κόστος των ζημιών στους 4 θεσσαλικούς νομούς ξεπέρασε, λένε, τα 2,5 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες, γιατί υπάρχει πάντα σκόπιμη υποεκτίμηση. Το Ταμείο Αλληλεγγύης ανέλαβε μόνο το 4,06% του υποτιμημένου προϋπολογισμού αποκατάστασης» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα.
Συνέχισε λέγοντας πως «για να αποσπάσει ο λαός ακόμη και περιορισμένου χαρακτήρα κατακτήσεις, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, δε γίνεται να κερδίζουν και οι δύο πλευρές ή να χάνουν και οι δύο το ίδιο. Στο στόχαστρο της κριτικής του λαού πρέπει να μπαίνει καθαρά και σταθερά η καπιταλιστική κερδοφορία, η στρατηγική του «Ταμείου Ανάκαμψης», η «ψηφιακή και πράσινη» μετάβαση, η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της Ε.Ε., οι δυσθεώρητοι εξοπλισμοί του ελληνικού κράτους, που δεν αφορούν στην άμυνα της χώρας, αλλά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και ευρωασιατικό στρατόπεδο, τον πόλεμο που προωθούν και τα δύο ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Οι υπερεξοπλισμοί που πληρώνει ο λαός, πάνε παρέα με το παζάρι συνθηκολόγησης στο Αιγαίο και στο Κυπριακό» σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας το πρόγραμμα είχε δραστηριότητες για παιδιά, συζητήσεις, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα.
Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κεντρική Σκηνή
-Οι «Error 404» παρουσιάζουν «Ηλεκτρικές Στιγμές από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή». Αφηγούνται: Έλενα Γράβαλου, Βασιλική Δούφα.
-Προβολή βίντεο: 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Θεσσαλία.
-Στις 21:30 πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
-Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
-Party με τον μουσικό παραγωγό «Baghdad».
Νεανική Σκηνή
-Μαθητικό Συγκρότημα (7ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο).
-Χορογραφία για την ενδοοικογενειακή βία από την ομάδα χορού της ΚΝΕ. Με τη συμβολή της δασκάλας χορού Αθηνάς Μανώλη.
-Συναυλία με τους «Sing Along».
Χώρος «Κόκκινο Αερόστατο»
-Θεατρικό Δρώμενο από τους φίλους του Κόκκινου Αερόστατου «Εμείς θα αλλάξουμε τις ράγες».
-Μουσικό Πρόγραμμα από μαθητές κλασικής κιθάρας.
Παιδότοπος
-«Τα έπιπλα του Τοντόρ». Διαδραστική αφήγηση παραμυθιού με τη Μάχη Ζούκα.
-Δημιουργίες με χειροποίητη πλαστελίνη.
Ακόμη, θα λειτουργούν:
Μαθητικό, Φοιτητικό και Εργατικό Στέκι, καθώς και άλλοι θεματικοί χώροι.
Κεντρική Έκθεση, με θέμα «100 χρόνια Β.Ι. ΛΕΝΙΝ: Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».
Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
Χώρος αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με καλεσμένους φορείς πρόληψης – απεξάρτησης και διάφορες δραστηριότητες.
Στις 19:30 θα προηγηθεί παρουσίαση εικαστικών έργων νέων δημιουργών. Οι συμμετέχοντες/-ουσες δημιουργοί θα παραλάβουν αναμνηστικά από εικαστικούς καλλιτέχνες της περιοχής μας.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass