Σπουδές από το μέλλον…

*Στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας * «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά πληροφορικής» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του τμήματος Δρ. Βασ. Γερογιάννης *Καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την αγορά εργασίας *Βαθμολογήθηκε με Άριστα για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών από την ΕΘΑΑΕ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2024 16:15 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2024 11:16

Της Νατάσας Πολυγένη

Με τη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων να είναι ακόμα ανοιχτή, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, φαίνεται να έχει κατορθώσει να κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών που προέρχονται από το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Ένα τμήμα, που όπως λέει ο πρόεδρός του και καθηγητής του Δρ. Βασίλης Γερογιάννης, έρχεται από το μέλλον και η ανοδική του πορεία εγγυάται σπουδές με κύρος, αξιοπιστία και ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον για τους απόφοίτους του.
Δεν πρόκειται για ένα τμήμα με εύκολο πρόγραμμα σπουδών, τουναντίον μάλιστα. Πρόκειται για ένα τμήμα με καινοτόμο αλλά απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, με μεγάλο ερευνητικό έργο, με σπουδαίες συνεργασίες με επιχειρήσεις που στελεχώνονται όχι μόνο με αποφοίτους του τμήματος, αλλά και με φοιτητές του 3ου ή 4ου έτους, γεγονός που δείχνει ότι η επαγγελματική αποκατάσταση για όσους περάσουν το κατώφλι του τμήματος είναι δεδομένη.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος στην «Ε», μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια το τμήμα έχει κατορθώσει να αυξάνει τη βάση εισαγωγής κάθε χρόνο, να καλύπτει στο 100% τις προσφερόμενες θέσεις κάθε χρόνο, το 54% των επιτυχόντων να το έχει δηλώσει ως 1η επιλογή, το 75% στις τρεις πρώτες προτιμήσεις, η καλύτερη βαθμολογία πέρυσι από επιτυχόντα από ΓΕΛ ήταν 17.870 μόρια και 18.164 από ΕΠΑΛ, όταν η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 10.080 μόρια.
«Το γεγονός ότι επιλέγουν αυτό το τμήμα παιδιά με πολύ υψηλές βαθμολογίες, όταν θα μπορούσαν να περάσουν οπουδήποτε αλλού, δείχνει και τη δυναμική του τμήματος. Πήραμε άριστα στην αξιολόγηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης –ΕΘΑΑΕ. Φέτος, το τμήμα αντιστοιχήθηκε με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πειραιά. Είναι πολύ σημαντικό ότι 4 στους 5 φοιτητές που έρχονται στο τμήμα μας, είναι από πόλεις εκτός Θεσσαλίας. Το Τμήμα μας καλύπτει πλήρως όλο το βασικό φάσμα γνώσεων στο γνωστικό πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), το οποίο και αξιοποιεί στο πλαίσιο της ανάπτυξης ευρύτερων Ψηφιακών Συστημάτων, δηλαδή συστημάτων που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν δεδομένα και πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, υπογραμμίζει ότι είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά πληροφορικής.
«Η ζήτηση είναι τεράστια και η προσφορά μικρή. Κάθε χρόνο ζητούν 15 με 16000 Ειδικούς ΤΠΕ και καλύπτονται μόνο 7.500 με 8.000 θέσεις. Υπάρχει μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας και οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι από εταιρείες πολύ δυνατές. Ήδη από το τμήμα μας απόφοιτοι και σπουδαστές εργάζονται σε Pfizer, Cisco, OTE» τονίζει.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, χωρίζεται σε δύο κύκλους. Στον Α κύκλο, που αφορά τα τέσσερα πρώτα εξάμηνα, τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά με μαθήματα υποδομής, εργαστήρια, υποχρεωτικά αντικείμενα του επιστημονικού υπόβαθρου του τμήματος.
Στον Β’ κύκλο όμως, το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο, καθώς στο 3ο και 4ο έτος σπουδών προσφέρει δυνατότητες επιλογής από ένα πλήθος μαθημάτων, επιτρέποντας τη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης κατεύθυνσης σπουδών, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές σας επιδιώξεις. Βέβαια για να μπορεί να πάρει ένας μαθητής μαθήματα Β’ κύκλου, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα 12 από τα 24 μαθήματα του Α’ κύκλου.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους οποιουδήποτε Πανεπιστημιακού Τμήματος Πληροφορικής και στις επαγγελματικές τους δυνατότητες περιλαμβάνονται θέσεις εργασίας: στην εκπαίδευση (ως εκπαιδευτικοί Πληροφορικής), στην έρευνα σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο, στην ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών για συμβατικές, κινητές και ενσωματωμένες υπολογιστικές συσκευές, στην ανάπτυξη εφαρμογών στον παγκόσμιο ιστό, στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ακρίβειας στην πρωτογενή παραγωγή, στην δικτύωση κάθε είδους συσκευής στο “διαδίκτυο των πραγμάτων”, στην παραγωγή γνώσης με “εξόρυξη δεδομένων”, σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, κ.α. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν και όλα τα εφόδια για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό επίπεδο.
ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
Μέσα στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, το Τ.Ψ.Σ. έχει καταφέρει να εδραιωθεί με το κύρος του, καθώς τα προγράμματα, οι καινοτομίες, το έργο του και η φήμη του πλέον έχει περάσει τα σύνορα. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Γερογιάννης, «ηγείται της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας Invest δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές του να συνεχίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους σε μια άλλη χώρα και αντίστοιχα δέχεται φοιτητές από το εξωτερικό όπως Γαλλία, Σλοβενία, Φνλανδία, Ισπανία».
ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το Τμήμα είναι άρτια εξοπλισμένο και στελεχώνεται με 15 μέλη ΔΕΠ με πολύχρονη εμπειρία σε διδασκαλία και έρευνα, ενώ η συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα, σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο, τους παρέχει ουσιαστική αντίληψη για τις εξελίξεις στον τομέα τους και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Γερογιάννης, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του τμήματος με επιπλέον μέλη ΔΕΠ.
Το σημαντικότερο όλων, όπως τονίζει, είναι ότι το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προετοιμάζει τα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες στο ψηφιακό γίγνεσθαι και προσθέτει «Στο τμήμα μας μαθαίνει κάποιος εκτός από χρήστης να είναι και «χτίστης» εφαρμογών και τηλεπικοινωνιών, ανοίγοντάς του νέους ορίζοντες σε ένα αύριο που τον έχει ανάγκη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass