Εξαφανίζεται η νέα λίμνη Κάρλα από τον καύσωνα

* Από 119.000 μειώθηκαν στις 45.000 τα πλημμυρισμένα στρέμματα * Γρήγοροι ρυθμοί αποστράγγισης στα χωράφια * Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της αγροτικής παραγωγής

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2024 13:20

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στον θεσσαλικό κάμπο αναφορικά με το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στις πλημμυρόπληκτες περιοχές,

καθώς από τη μία οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέρες τώρα έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στη γρήγορη αποστράγγιση των νερών από τη νέα σχηματισθείσα λίμνη Κάρλα, αλλά από την άλλη τα αργά αντανακλαστικά της Πολιτείας στις διαδικασίες οικονομικής στήριξης των πλημμυροπαθών, αλλά κυρίως στην αποκατάσταση των ζημιών και στα αντιπλημμυρικά έργα, έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία στους παραγωγούς.

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ
Η ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΗ
ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ
Από τα 119.000 στρέμματα που καταγράφηκαν από το σύστημα «Κοπέρνικος» τον περασμένο Οκτώβριο και τα οποία αποζημιώθηκαν, αφού ήταν κάτω από το νερό στις παρακάρλιες περιοχές, σήμερα το πρόβλημα έχει μειωθεί στα 45.000 στρέμματα. Ό,τι δεν πέτυχαν τα έργα που σχεδίαζε η Πολιτεία με πλωτές αντλίες και άλλα συστήματα (και τα οποία ποτέ δεν ξεκίνησαν), το πέτυχε ο παρατεταμένος καύσωνας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Θεσσαλία συνέβαλαν στην εξάτμιση του νερού και κατά συνέπεια στη γρήγορη υποχώρηση των υδάτων από τις παρακάρλιες περιοχές. Βέβαια, η εικόνα που αποκαλύπτεται στα χωράφια είναι αποκαρδιωτική, καθώς είναι πλέον ορατά διά γυμνού οφθαλμού όλα όσα παρέσυραν οι ορμητικοί χείμαρροι στο πέρασμά τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση σε ορισμένες εκτάσεις παραμένει προβληματική, καθώς σύμφωνα με τον Βασίλη Τζιμούρτο από την Αμυγδαλή Λάρισας «οι δρόμοι (αγροτική οδοποιία) παραμένουν καταστραμμένοι και το πρόβλημα είναι μεγάλο στις εκτάσεις που μπορούν, έστω και μετά βίας, να καλλιεργηθούν, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση. Να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι παραγωγοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν ως απώλεια εισοδήματος με βάση την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση» συμπληρώνει ο αγρότης. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία των παραγωγών λόγω της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Ο ΟΔΥΘ Α.Ε. που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε την ωρίμανση και υλοποίηση όλων αυτών των έργων (ορεινής υδρονομίας, μικρών και μεσαίων φραγμάτων) δεν πρόκειται να συσταθεί πριν από το τέλος του 2024, ενώ τα έργα αυτά και η συμβασιοποίησή τους σε εργολαβίες εξαγγέλθηκαν από τον υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, αρχικά για Μάρτη, μετά πήγε Ιούνιο και τώρα πάει για φθινόπωρο. Πάντως, οι τοπικοί φορείς ποντάρουν πολλά στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τόσο ο υπουργός Κ. Τσιάρας όσο και ο υφυπουργός Χρ. Κέλλας γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αναγκαιότητα επίσπευσης των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και το οικονομικό αδιέξοδο των πλημμυρόπληκτων παραγωγών, τόσο αυτών που αποζημιώθηκαν όσο και εκείνων που δεν προβλέπεται και προσπαθούν με δανεικά να ορθοποδήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπάρξει διευρυμένη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν όχι μόνο της παρακάρλιες περιοχές, αλλά συνολικά την αγροτική παραγωγή που έχει πέσει θύμα του «Daniel» και της κλιματικής κρίσης.

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ
Το θετικό είναι ότι η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για αποζημιώσεις από τον μηχανισμό της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Κρατικής Αγωγής κυλά γρήγορα, μετά και την ενίσχυση των επιτροπών με επιπλέον προσωπικό. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Π.Ε. Μαγνησίας από τα 4.908 αιτήματα που έχουν υποβληθεί από αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 4.790 επιχειρήσεις, στην Π.Ε. Καρδίτσας σε 12.085 ανέρχεται ο αριθμός των αιτημάτων για αποζημίωση και 11.985 οι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, στην Π.Ε. Τρικάλων αντίστοιχα 4.959 και οι αυτοψίες 4.623 και στην Π.Ε. Λάρισας 15.857 αιτήματα και 10.594 αυτοψίες. Μόνο στον Νομό Λάρισας 10 αιτήσεις απομένουν για εκτίμηση, ώστε να ολοκληρωθεί ο β’ κύκλος της Πρώτης Αρωγής.        

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass