Χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα

*ΑΔΕΙΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ, ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ-ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 24ΩΡΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ *ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 12:20

Της Νατάσας Πολυγένη
Ντομάτες και κηπευτικά ούτε για δείγμα χθες στις λαϊκές αγορές, ψάρια ελάχιστα και κρεοπωλεία με επάρκεια για λίγο ακόμη, γάλα και τυριά σε έλλειψη, είναι η εικόνα που παρουσίαζε χθες η αγορά στην πόλη της Λάρισας. Στην εφοδιαστική αλυσίδα επικρατεί χάος με κομμένες τις οδικές συνδέσεις, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και στις λαϊκές, τα κρεοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία.


Η καθημερινότητα των Λαρισαίων και των Θεσσαλών μετά την πλημμύρα θα αργήσει πολύ να επανέλθει, καθώς τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη να πει με ασφάλεια πόσο ζωικό κεφάλαιο χάθηκε, πόσες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς και πόσες επιχειρήσεις «πνίγηκαν». Η Κεντρική Λαχαναγορά της Λάρισας βυθίστηκε στο νερό. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μέρας κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού μέχρι και χθες υπήρχε πάνω από ένα μέτρο νερό. «Όλα έχουν καταστραφεί. Τα 48 καταστήματα της Λαχαναγοράς, τα υπόγεια, εμπορεύματα, ψυγεία, τα φορτηγά, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα πλημμυρισμένα. Δεν δουλεύει κανείς, δεν υπάρχει διακίνηση. Εάν δεν πέσει το νερό, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».
Αποκαρδιωτική και η εικόνα στις λαϊκές αγορές της πόλης. Χθες στη Λαϊκή της Δευτέρας στην οδό Αιόλου βγήκαν δε βγήκαν 50 παραγωγοί και μικροπωλητές, όταν υπό κανονικές συνθήκες έβγαιναν 350 σε αντίστοιχες θέσεις. Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρης Πούρικας όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Λάρισας Ιωάννης Ποτούλας, μιλούν για τραγικές ελλείψεις που προφανώς και δεν θα είναι πρόσκαιρες, αφού θερμοκήπια με κηπευτικά και υπαίθριες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Οι παραγωγοί αδυνατούν να βγουν στις λαϊκές αγορές. Η πρόσβαση είναι μεν πρόβλημα, αλλά η καταστροφή που έχουν υποστεί είναι ανυπολόγιστη. Όσοι δεν καταστράφηκαν δεν έχουν πρόσβαση να πάνε να μαζέψουν τα προϊόντα τους. Στη λαϊκή σήμερα πωλούνταν ό,τι είχε απομείνει από Γλαύκη και Πλατύκαμπο αλλά όχι κηπευτικά. Ροδάκινα όσοι τα είχαν σε ψυγεία, σταφύλια, μπανάνες, πατάτες και κρεμμύδια λίγα πράγματα» τονίζει ο κ. Πούρικας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των πωλητών κ. Ποτούλας που βάζει στη συζήτηση και το θέμα της αύξησης των τιμών. «Η ζήτηση είναι τεράστια και η προσφορά ελάχιστη. Αγοράζουμε και εμείς με καπέλο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων. Τα προβλήματα είναι τεράστια» αναφέρει.
Απελπισία και στα ιχθυοπωλεία της πόλης, αφού τα ψάρια είναι λιγοστά. Σύμφωνα με τον κ. Μέρχα που διατηρεί κεντρικό ιχθυοπωλείο, η Σκάλα του Βόλου άνοιξε χθες για πρώτη φορά μετά την κακοκαιρία, αλλά ουσιαστικά υπολειτουργούσε. «Ο Βόλος είναι μια κατεστραμμένη πόλη. Τα καϊκια δεν βγήκαν. Το 90% των συναδέλφων δεν βγήκαν για δουλειά. Οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί, έχασαν τα σπίτια τους, τη ζωή τους. Η εστίαση είναι κλειστή. Ελάχιστοι είναι αυτοί που βγήκαν. Πρώτη φορά στη ζωή μου πήγα στην ιχθυόσκαλα του Βόλου βράδυ και ήμουν μόνος μου. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε στον δρόμο. Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Ακόμη και αυτοί που δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Για παράδειγμα εγώ μαζί με το ιχθυοπωλείο διατηρώ και ιχθυομαγειρείο, η κοπέλα που μαγειρεύει είναι αποκλεισμένη στη Νέα Σμύρνη, ούτε εκείνη μπορεί να κάνει κάτι, ούτε εγώ» ανέφερε μεταξύ άλλων. Στους πάγκους του λίγα λαβράκια, τσιπούρες και καλαμάρια. Ό,τι μπόρεσε να φέρει.
Καλύτερη είναι η εικόνα στα κρεοπωλεία παρά το γεγονός ότι η τροφοδοσία είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τα σφαγεία Τυρνάβου και Βλαχογιαννίου. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών ν. Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος εξηγεί ότι πολύ είχαν εμπόρευμα στα ψυγεία τους, κάποιοι μπόρεσαν να εφοδιαστούν με κάποιο τρόπο και ακόμη στην αγορά δεν υπάρχουν ελλείψεις. «Μέχρι στιγμής είμαστε καλά εάν όμως μέχρι Τετάρτη-Πέμπτη δεν ανοίξουν οι δρόμοι θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα πρόβλημα. Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα. Την Κυριακή κάποια fast food δεν λειτούργησαν γιατί δεν είχαν κρέας. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στα σφαγεία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι ζημιά έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο για να ξέρουμε πώς θα είναι η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Αυτό θα χρειαστεί καιρό για να το δούμε τουλάχιστον 20 μέρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass