Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2023 16:00

Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια

Βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται καθημερινή φροντίδα

Υπερωρίες χτυπούν στα βαμβακοχώραφα οι Θεσσαλοί παραγωγοί, καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται

σε μία κρίσιμη καμπή και χρειάζεται καθημερινή φροντίδα. Λόγω όψιμης χρονιάς, τα ποτίσματα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς σε συνδυασμό και με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν και αυτή την εβδομάδα στον κάμπο. Ταυτόχρονα οι επανασπορές που έγιναν λόγω έντονων βροχοπτώσεων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μετέφεραν χρονικά πίσω τη συγκομιδή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου. Κι όσο καθυστερεί η συγκομιδή, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για μειωμένες αποδόσεις και ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Αν όμως ο καιρός κυλήσει ομαλά, με φυσιολογικές θερμοκρασίες και χωρίς πολλές βροχές τον Σεπτέμβριο, η εκτίμηση των γεωπόνων είναι ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι ικανοποιητικές. Ως προς τις καλλιεργητικές φροντίδες σε ορισμένες περιοχές γίνανε ένα ως δύο ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του σκουληκιού και της μελίγκρας. Όσον αφορά την τιμή προπώλησης, αυτήν τη στιγμή στην πύλη των εκκοκκιστηρίων αυτή είναι στα 63 λεπτά, χωρίς να υπάρχει καμία κινητικότητα. «Όταν πέρυσι τέτοιον καιρό κάναμε προσυμβόλαια με 1 ευρώ, προφανώς η φετινή ισχύουσα τιμή δεν είναι ικανοποιητική» δηλώνει Φαρσαλινός αγρότης, υπενθυμίζοντας το φετινό αυξημένο κόστος παραγωγής.

 

SOS εκπέμπουν οι μηλοπαραγωγοί Αγιάς

Κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας μετά τα συνεχή πλήγματα

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί περιέγραψαν με μελανά χρώματα συνεταιριστές της επαρχίας Αγιάς, μετά τα συνεχή πλήγματα που δέχεται η παραγωγή. Όπως ανέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Γιώργος Ζέικος «οι παραγωγοί μήλων βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί τα τελευταία χρόνια από τις συνεχείς ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής κρίσης, ενώ στη νέα ΚΑΠ τέθηκαν και εκτός συνδεδεμένης. Δεν συμφέρει να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή την εγκατάσταση δένδρων, αφού το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το στρέμμα, ξεπερνώντας ακόμη και την αξία της γης. Όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 40 λεπτά και εμείς πουλάμε μετά βίας 17 λεπτά, όλοι καταλαβαίνουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εξαγωγές στην Αίγυπτο. Πρέπει άμεσα και πριν την έναρξη της συγκομιδής να ξεκαθαρίσει το καθεστώς» σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη σύσκεψη παρενέβη Ελληνοαιγύπτιος εισαγωγέας φρούτων, ο οποίος ανέλυσε τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την άνιση μεταχείριση της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με άλλα αραβικά κράτη, ως προς τους δασμούς. Ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης άκουσε με προσοχή τους συνεταιριστές και τον εισαγωγέα και διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη για την καλύτερη λύση.

 

Απειλή τα φωτοβολταϊκά στην επαρχία Φαρσάλων

Οι παραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για σταδιακή επισιτιστική κρίση

«Λένε ότι υποχρέωση των γονιών είναι να παραδίδουν τη γη στα παιδιά τους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση. Βλέποντας να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά, εκτοπίζοντας την παραγωγή νιώθω πικρία γιατί σκλαβώνουμε τις επόμενες γενιές». Αυτά δηλώνει εμφανώς προβληματισμένος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων Κώστας Μπρέλλας, με αφορμή την κατάληψη της γης από ξένες εταιρείες με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μικρών ή μεγάλων. «Τα φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια» καταγγέλλει ο κ. Μπρέλλας: Στο χωριό μου, τον Άγιο Κωνσταντίνο, από τα 13.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης τα 2.500 στρέμματα έχουν καταληφθεί από φωτοβολταϊκά. Προ ημερών γύριζαν στην περιοχή ένα μεγάλο τζιπ, με δύο επενδυτές που δήλωσαν ασιατικής καταγωγής! Ανάλογη κατάσταση και στα γειτονικά χωριά Σκοτούσσα και Θετίδιο. Στις Νέες Καρυές προ ολίγων ημερών έμαθα ότι 90 στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα καθώς επίκειται σχετική επένδυση. Στην περιοχή του Κιλελέρ, σε αυτό το μαρτυρικό χωριό όπου κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε να παράγουμε, έχουν βγει εκτός παραγωγικής διαδικασίας εκατοντάδες στρέμματα, λόγω των φωτοβολταϊκών».

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ
Ο κ. Μπρέλλας αναλύει στη συνέχεια τις οικονομικές επιπτώσεις της επέλασης των φωτοβολταϊκών: Δυστυχώς μία περιοχή που φημίζονταν ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης με πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια, τα οποία εξάγονταν, δείχνει να μαραζώνει. Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται αρκετοί παραγωγοί, νοικιάζουν τα χωράφια τους έναντι 180 ευρώ το στρέμμα, για 25 συν 10 χρόνια δικαίωμα ανανέωσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα χωράφια, όταν λήξει η σχετική σύμβαση, δεν θα είναι καλλιεργήσιμα. Τη στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διατροφική κρίση, εμείς επενδύουμε άναρχα και χωρίς κανένα σχεδιασμό στην υποτιθέμενη χρήση ΑΠΕ. Και να υπήρχε κάποιο οικονομικό όφελος για μας... Αποκλειστικά τα κέρδη για τις ξένες εταιρείες. Αν δεν υπάρξει σύντομα μία οργανωμένη αντίδραση τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα» καταγγέλλει ο Φαρσαλινός συνεταιριστής και προσθέτει: Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι μεγάλες. Από τα χωράφια μας ζούνε 15 και πλέον επαγγέλματα. Από τα φωτοβολταϊκά πάρκα κερδίζουν μόνο οι εταιρείες και τα χρήματα βγαίνουν στο εξωτερικό. Όμηρος σε αυτήν την κατάσταση βρίσκεται και ο Συνεταιρισμός, στον οποίο ηγούμαι. Από τα 3.500 στρέμματα διαχειριζόμαστε πλέον τα 2.600 και η ένταξή μας στο Μέτρο 9, με ορίζοντα πενταετία, καθίσταται αβέβαιη, καθώς έχει μειωθεί ο τζίρος. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, αρκεί αυτή να γίνει με σχέδιο και συντεταγμένα. Όπου υπάρχουν εκτάσεις μη καλλιεργήσιμες ας εγκατασταθούν».

 

Τα αιτήματα των αγροτών στον Αυγενάκη

Μεταφέρθηκαν από συνεταιριστές κατά τη συνάντησή τους

Στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ και στην εξεύρεση πόρων για την αποζημίωση των ζημιών που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, αναφέρθηκαν οι συνεταιριστές στην πρόσφατη σύσκεψη του ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκη στην Περιφέρεια στη Λάρισα. Οι αγρότες αναφέρθηκαν στις ζημιές που προκάλεσε ο περονόσπορος σε ντομάτα και σταφύλια, η ακαρπία σε κάποια φρούτων και στην ελιά. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν νέα επιδότηση για τις ζωοτροφές, να μη χαθεί το πρασίνισμα, να επιδοτούνται οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι στη νέα ΚΑΠ. Μεγάλη συζήτηση έγινε για την αξιοποίηση των οικολογικών σχημάτων μέσα από διάφορα προγράμματα, ενώ αρκετοί υπενθύμισαν στον υπουργό την εκκρεμότητα καταβολής νέας επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Φυσικά υποβλήθηκαν και αιτήματα για τα οποία δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών. «Το ζήτημα εξετάζεται σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού είναι στην αρμόδια αρκετά υπουργεία» απάντησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Για τη δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ, ώστε να έχουν φθηνότερο αγροτικό ρεύμα οι ίδιοι οι αγρότες, ο Υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Οικονομικών».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass