Χάνεται και άλλο ιστορικό κτίριο της Λάρισας

ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ Η ΟΙΚΙΑ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ - ΔΕΝ ΚΡΙΘΗΚΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ - ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2023 15:26

Άλλο ένα ιστορικό κτίριο της Λάρισας, η διώροφη οικία Καπετάνου σύντομα

θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αφού η κατεδάφισή του είναι μονόδρομος μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΜΝ) ως μη διατηρητέο μνημείο. Το ΚΣΝΜ φαίνεται να στήριξε την απόφασή του στην ηλικία του κτιρίου, στο ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πολυόροφες οικοδομές και στο ότι δεν τηρεί τις επαυξημένες προϋποθέσεις του Ν. 4858/21 για κτίρια νεότερα των 100 ετών.
Για τη γωνιακή οικία Καπετάνου (το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920) στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό Παπαναστασίου και Γρηγορίου Ε’, απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για τη διάσωσή του από φορείς, συλλόγους και κινήσεις της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ντίνος Διαμάντος, σχολιάζοντας την απόφαση που δίνει ελευθέρας για την κατεδάφιση της οικίας Καπετάνου, αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση του ΥΠΠΟ που δίνει το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του ιστορικού κτίσματος της Λάρισας «Οικία Καπετάνου» αναδεικνύει εμφατικά τη διαχρονική δύσκολη εξίσωση σχετικά με τα αξιόλογα κτίσματα της Λάρισας με τις παραμέτρους: Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της ιδιοκτησίας, καθώς και προστασίας της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μιας πόλης.
Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνέργεια με τους φορείς και ενεργούς πολίτες της πόλης, ΤΕΕ-Σύλλογο Αρχιτεκτόνων - Φωτοθήκη Λάρισας ανέδειξε επικαιροποιημένα το ζήτημα αυτό. Και ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η Πολιτεία, όμως, δυστυχώς συνεχίζει μια πολιτική αδιαφορίας απέναντι στην ιστορία και τον αρχιτεκτονικό πλούτο των πόλεων.
Δεν έχει ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας των αξιόλογων κτισμάτων για τη διαρκή συντήρηση και χρήση τους. Ούτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα «διατηρώ». Ούτε επιδότηση των ΟΤΑ. Ούτε επιδότηση των ιδιοκτητών για έξοδα συντήρησης, αλλά ούτε και άλλα κίνητρα. Ούτε φοροαπαλλαγές των ιδιοκτητών. Ούτε ολοκληρωμένη ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ώστε να υπάρχει για τους ιδιοκτήτες μια οικονομική σοβαρή απόδοση.
Μοιραία, λοιπόν, η έλλειψη κεντρικής πολιτικής έχει αυτά τα αποτελέσματα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass