Ξεκίνησε η συγκομιδή της «Κοντούλας»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΚΟΣΙΑ», «SANTA MARIA», «ΚΡΥΣΤΑΛΙΑ», «ΣΙΣΣΥ», «WILLIAMS», «HIGHLAND» -ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ -ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ «ΓΑΙΑ FRUIT» ΔΕΝΤΡΩΝ ΧΡ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2022 21:00

Από την ποικιλία «Κοντούλα» που είναι η πρώτη που ωριμάζει, νωρίς τον Ιούλιο

και πρέπει να συγκομιστεί γρήγορα για να διατηρηθεί μέχρι τις αγορές ξεκίνησε η συγκομιδή του αχλαδιού στην επαρχία Τυρνάβου, μια περιοχή με τα περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας αχλαδιού στην Ελλάδα (το 80% της εγχώριας παραγωγής), σε όλες τις ποικιλίες και στα επιτραπέζια και τα βιομηχανικά.
Να σημειωθεί ότι μετά την ποικιλία «Κοντούλα» οι Τυρναβίτες αχλαδοπαραγωγοί θα συνεχίσουν τη συγκομιδή με τις ποικιλίες «κόσια», «santa maria», «κρυστάλια», «Σίσσυ», «williams», «highland».
Φέτος το πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η καρπόπτωση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κυριάρχησαν την άνοιξη και η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που τους αναγκάζει να πουλήσουν τη σοδειά τους με ανοιχτή τιμή. «Φέτος, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα) είμαστε αρκετά προβληματισμένοι. Αποκλειστικός μας στόχος είναι να μην μπούμε μέσα, δύσκολα θα βγει το μεροκάματο» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία fruit» Δέντρων Τυρνάβου Χρήστος Τασούλας. Σχετικά με τις απαιτήσεις, προσδοκίες των παραγωγών για τις φετινές τιμές, οι περσινές είναι η βάση της διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ποκιλία «κόσια» κινήθηκε στα 50-55 λεπτά το κιλό, η «Σάντα Μαρία» 70 με 75 λ., το Κρυστάλλι 70 με 80 λεπτά, ανάλογα και με την ποιότητα του καρπού.
Ο κ. Τασιούλας σημειώνει πως «η περιοχή μας δεν προσφέρεται για άλλες καλλιέργειες, πλην των αχλαδιών, ροδάκινων και βερίκοκων. Είμαστε εγκλωβισμένοι, χρόνια τώρα, στα παιχνίδια της αγοράς. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, ελπίζω το ίδιο να πράξει άμεσα και η πολιτεία». Σχετικά με την ποικιλία «Κοντούλα», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαρχία Τυρνάβου, πρόκειται για μια εξαιρετική ελληνική ποικιλία αχλαδιάς με καρπό γκριζοπράσινου-κοκκινωπού χρώματος, μέτριου μεγέθους με κοντό κοτσάνι και λευκή σάρκα. Ο καρπός της κοντούλας είναι πολύ νόστιμος με υπέροχο άρωμα. Δεν δίνει μεγάλες αποδόσεις, περίπου 2 τόνους/στρ. Ωριμάζει αρχές Ιουλίου και είναι κατάλληλη για ορεινές περιοχές καθώς είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ-ΣΥΝΟΡΩΝ
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αχλαδοπαραγωγοί είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης. Επιπλέον στα Τρίκαλα οι εκεί αγρότες επιβαρύνθηκαν οικονομικά και με αυξημένους ψεκασμούς, λόγω υψηλής παρουσίας ψύλλας και φουζικλάδιου από την αυξημένη υγρασία. Η διεθνής εικόνα, αναφέρει αύξηση στους 23,5 εκατομμύρια τόνους της παγκόσμιας παραγωγής αχλαδιών, για την χρονιά 2021-22, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, με τις κινεζικές προμήθειες να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις καιρικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βέβαια αναμένεται μείωση στις εισαγωγές, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης από τη Ρωσία.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass