Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2024 14:11

TERRA THESSALIA:

Προωθεί καινοτομικές παρεμβάσεις

*Για την αναγέννηση των κοινοτήτων της θεσσαλικής υπαίθρου

*Πλέγμα συνεργειών, δράσεων και πρωτοβουλιών για δυναμική οικογενειακή γεωργία και πολιτική υποδοχής πληθυσμού

Σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δύο ολοκληρωμένων δράσεων, α) την αναπροσαρμογή των θεσσαλικών γεωργιών στις τοπικές παραγωγικές συνθήκες με βάση την αναγεννητική γεωργία και β) την υποστήριξη μιας πολιτικής υποδοχής πληθυσμού σε κοινότητες της υπαίθρου, προχωρά η Τerra Τhessalia, σε συνεργασία με ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών έρευνας και μηχανισμών υποστήριξης. H Terra Thessalia αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα, μέλη του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Καρδίτσας και Θεσσαλίας, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και Τρικάλων (ΚΕΝΑΚΑΠ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Τerra Τhessalia έχει αναλάβει ποικίλες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Τerra Τhessalia, Δημήτρη Γούσιο, καθηγητή Ανάπτυξης και Χωροταξίας του Ύπαιθρου Χώρου, «παρουσιάσαμε πρόσφατα στο Υπουργείο Γεωργίας, κατόπιν προσκλήσεως, την πρόοδο του Προγράμματος της Αναγεννητικής Γεωργίας για το βαμβάκι, το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς, από το 2022 στον Συνεταιρισμό Ενιπέα, καθώς και τη συνεισφορά του στην αναδιάρθρωση της θεσσαλικής γεωργίας. Στη συνέχεια, υποδέχθηκε την Επιτροπή Παρακολούθησης του προαναφερόμενου Προγράμματος Αναγεννητικής Γεωργίας. Και το πιο σημαντικό, επειδή αυτές οι πολιτικές απαιτούν ζωντανή την ύπαιθρο, η Τerra Τhessalia προωθεί την πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού σε περιοχές της υπαίθρου, σε συνεργασία με Δήμους και άλλους συλλογικούς φορείς.

Αναλυτικά οι Δράσεις:
Παρουσίαση στο Υπουργείο Γεωργίας
Η Τerra Τhessalia παρουσίασε στον υφυπουργό Γεωργίας, κ. Σταμενίτη, τα αποτελέσματα του διεθνούς προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας στο βαμβάκι. Το Σχέδιο αποτελεί προϊόν τριετούς εφαρμογής στην περιοχή Φαρσάλων και Ορχομενού. Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα αφορούν στη σημαντική βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, της κατανάλωσης νερού κ.λπ. Το βαμβάκι αναγεννητικής γεωργίας έχει ήδη αποκτήσει αξία και εξάγεται ήδη εκκοκκισμένο στο εξωτερικό.

Υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του οδηγού εφαρμογής του οικολογικού προγράμματος για την εδαφοκάλυψη ως προς τη χρήση της παραγόμενης χορτομάζας.

Σχέδιο ένταξης της αναγεννητικής γεωργίας στη θεσσαλική γεωργική εκμετάλλευση
Την πρόταση της Terra Τhessalia διαμόρφωσε διεθνής ομάδα ειδικών, στην οποία κεντρικό ρόλο είχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2024 σε Δήμους της Θεσσαλίας θα οργανωθούν συναντήσεις ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με παραγωγούς σχετικά με το Σχέδιο.

Υποδοχή της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Αναγεννητικής Γεωργίας στα Φάρσαλα
Η διεθνής ομάδα του πιλοτικού Σχεδίου «Αναγεννητική Γεωργία για το βαμβάκι» (Earthworm Foundation - Εμπορική Εταιρεία) επισκέφθηκε την έδρα του Συνεταιρισμού Ενιπέα. Οργανώθηκαν επισκέψεις στα αγροτεμάχια (500 στρ.) του Σχεδίου και συναντήσεις με τους παραγωγούς. Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού και η επιστημονική ομάδα της Τerra Τhessalia παρουσίασαν τις νέες δράσεις, α) μετάβασης προς το εγγυημένο βιολογικό βαμβάκι και β) ένταξης επιπλέον τοπικών προϊόντων στην Αναγεννητική Γεωργία (όσπρια, σιτάρι, τομάτα, ζωοτροφές). Τα προϊόντα αυτά, όπως και το βαμβάκι, θα εξαχθούν σε χώρες της Ε.Ε., μέσω της Earthworm Foundation και της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Εξαγωγές Α.Ε.» της ΕΘΕΑΣ.

Διεθνής συνεργασία για μια πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού σε περιοχές της θεσσαλικής υπαίθρου με Δήμους και άλλους συλλογικούς φορείς
Η Τerra Τhessalia, κινητοποιώντας το διεθνές δίκτυό της, έχει ξεκινήσει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την υποδοχή νέου πληθυσμού σε κοινότητες της υπαίθρου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Τerra Τhessalia υποδέχθηκε στη Θεσσαλία τους κάτωθι: Εμμανουέλλα Κοράτι, διευθύντρια του Γαλλικού Φορέα «Επιστροφή στη Γη», Λοράν Ριέτορ, διευθυντή Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εδαφικών Περιοχών Κεντρικής Γαλλίας, Γιανγκ Φαμ, συντονιστή της Δεξαμενής Σκέψης: Κοινωνική Καινοτομία και αναπτυξιακές τοπικές ανάγκες.
Οι ανωτέρω, συνοδευόμενοι από στελέχη της Τerra Τhessalia και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν τεχνικές συναντήσεις με τους δημάρχους Μετεώρων κ. Αβραμόπουλο Ε. και Σοφάδων κ. Κατσή Δ., τον Συνεταιρισμό ΕΝΙΠΕΑ, εκπροσώπους συλλόγων αποδήμων και πρόσφατα εγκατασταθέντες κατοίκους και παραγωγούς σε χωριά της υπαίθρου (Ρεντίνα, Φουρνά, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Μουζάκι, Μετέωρα, Μέτσοβο, Δεμάτι κ.λπ.).
Για την προώθηση του σχεδίου θα επιλεγούν περιοχές εφαρμογής με κριτήριο την εκδήλωση ενδιαφέροντος των φορέων του κάθε τόπου (τοπική αυτοδιοίκηση, αιρετοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι αποδήμων, συνεταιρισμοί, ομάδες πρωτοβουλίας κατοίκων, κ.ά.).

 

Αυξημένες αποζημιώσεις για πανώλη και ευλογιά
Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και του αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας: Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ.
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών: Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης, περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000. Ειδικότερα, για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο, όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της. Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων».

 

Εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων

Αντιπροσώπων Μηχανημάτων στη Λάρισα

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, με επιδείξεις και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, με θέμα «Νέες τεχνολογίες για βιώσιμη γεωργία», που θα πραγματοποιηθεί στις αγροτικές εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις στον αγρό που θα περιλαμβάνουν συστήματα αυτόματης καθοδήγησης (GPS) και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας και στις τρεις βασικές εργασίες (σπορά, λίπανση, φυτοπροστασία), ενώ παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο θα λειτουργήσει έκθεση μηχανημάτων σύγχρονης τεχνολογίας από μέλη του ΣΕΑΜ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass